4:0
(2:0, 1:0, 1:0)

Jihlava se venku podruhé za sebou gólově neprosadila, Kladnu podlehla o čtyři góly

13.12.2014 / Tomáš Lysý

Do dlouho očekávaného utkání Jihlavy na ledě Kladna, které před zaplněnými tribunami sehrály oba celky v historických dresech připomínající jejich slavné časy, vstoupili lépe domácí. Rytíři se na začátku devátého minuty dostali do vedení díky Davidu Stachovi, které ještě v téže části navýšil Miroslav Hořava. Ve výborné atmosféře viděli diváci v prostřední části jeden gól, který opět vstřelili Kladenští. Konečnou podobu výsledku dal devět minut před koncem Jan Eberle. Kladno tak oslavilo devadesát let své existence výhrou 4:0.
13.12.2014 16:00, 1. liga ČR - 34. kolo

Rytíři Kladno

Lukáš – Kolářík, Kaberle, Lukáč, Růžička, Jaroměřský, Krejčí – Rudovský, Dragoun, Bahenský – Horna, Stach, Tenkrát – Eberle, Pitule, Hořava – Strnad, Švaňhal, Redlich
4

HC Dukla Jihlava

Sáblík – Štebih, Kaláb, Schejbal, Čáp, Grman, Dobrovolný, Zadražil – Mikeš, Zeman, Čachotský – Seman, Melenovský, Důras – Prokš, Štěpánek, Březina
0
Branky a nahrávky: 9. Stach (Horna, Kaberle), 17. Hořava (Tenkrát, Růžička), 34. Horna (Kaberle, Rudovský), 51. Eberle (Hořava). Rozhodčí: Jílek – Štofa, Beneš. Vyloučení: 5:8. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 5200 (vyprodáno). Střely na branku: 33:21. Průběh utkání: 4:0.

Průběh utkání

V úvodní šanci zápasu hraného před vyprodaným hledištěm se ocitl hostující kapitán Čachotský, ale při dorážce jej zastavil Bahenský a šel za katr. V přesilové hře červenožlutí přiliš nebezpeční nebyly a po jejím skončení si nedali pozor právě na Bahenského. Domácí útočník vybojoval v obranném pásmu puk, vydal se napříč celým kluzištěm a zápěstím trefil horní tyč. Také domácí svojí první početní výhodu nevyužili, ale mrzet je to příliš nemuselo. Dvě minuty po návratu vyloučeného Březiny totiž otevřeli skóre. Horna se s pověstným štěstíčkem dostal do pásma, z levého kruhu poslal kotouč před branku, kde jej získal David Stach a rozjásal tak všechny domácí příznivce. Při vyloučení Pituleho byl v dobré pozici Čáp, ránu šikovného beka Dukly stačili domácí srazit do ochranné sítě. Na druhé straně se v šanci ocitl Strnad, využivší chyby hostí v obranném pásmu, míříc Sáblíkovi mezi betony neuspěl. Další přesilovka již znamenala první gól. Šest vteřin před jejím vypršením putoval v signalizované výhodě puk od Růžičky po Tenkráta na Miloslava Hořavu, jenž z první z levého kruhu propálil gólmana. Hráči s paní Poldi na dresu tak ovládli první třetinu poměrem 2:0.

Úvod druhé části patřil náznakům šancí v podání Kladna, poté se však převážila aktivita na stranu Jihlavy. Rozradostnit početnou skupinu jihlavských fanoušků mohl mezi kruhy samotný Důras, jehož střelu gólman Lukáš výborně zneškodnil. Dukla byla v této fázi hry více u puku a častěji před brankou Rytířů, a to dokonce i při vlastním oslabení, kdy si vynutila buly před domácím gólmanem. Po návratu vyloučeného beka Grmana šel za katr další obránce hostí, tentokrát Zadražil, a celé dvě minuty na trestné lavici nezůstal. Tomáš Kaberle, který ještě retro dresy Kladna pamatuje ze začátků aktivní kariéry, vypálil od modré a teč Tomáše Horny znamenala smrtící koktejl v podobě třetího gólu v jihlavské síti. Snížit mohl Dobrovolný, který vypálil, Lukáš jeho pokus neviděla byl rád, že puk projel vedle tyčky. Když Dukla nevyužila v závěru periody ani další přesilovku, mělo Kladno před poslední dvacetiminutovkou výrazně lepší pozici.

Do ní nastoupila Jihlava s výraznou chutí udělat něco s nepříznivým vývojem zápasu. Tlačila se častěji před branku a ve velké šanci byl po Čachotského vtipné přihrávce na přední tyč Štebih, avšak slovinský bek minul poloprázdnou klec. Rozhodnutí přišlo devět minut před koncem. Nahození Jana Eberleho před jihlavskou branku si Jiří Dobrovolný srazil do vlastní klece a mohl se jen smutně podívat na radující se domácí hokejisty. Závěrečné minuty zápasu se nesly spíše v duch častého vyloučení, sudí v posledních šesti a čtvrt minutách rozdali hned pět trestů. Zápas v retro dresech tak ovládlo Kladno a oslavilo tak se svými fanoušky devadesát let existence klubu. Dukla sice nehrála špatně, ale svým fanouškům neudělala radost jediným přesným zásahem a v dresech, v nichž bývalí jihlavští hráči slavili mistrovké tituly, neuspěla.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie