2:3sn
(0:1, 0:0, 2:1 - 0:0)

18.08.2014 / Tomáš Lysý

18.08.2014 18:00, DHL extraliga juniorů - 1. kolo

HC Dukla Jihlava

Svoboda – Port, Tobola, Půža, Dundáček, Kochánek, Leština – Sladký, Jícha, Anděl – Dufek, Mahút, Střecha – Dupljaku, Beran, Balaštík – Marcilis, Dvořák, Nováček – Hubert
2

Berani Zlín

Ling – Andrýsek, Žabčík, Zbořil, Kobylík, Stuchlík, Kužílek - Hořanský, Matula, Dalajka – Zaremba, Hlaváč, Gago – Haničinec, Karola, Stránský – Galuška, Valášek, Vyoral
3
Branky a nahrávky: 52. Mahút (Půža, Střecha), 60. Jícha (Dundáček, Sladký) – 5. Karola (Stránský), 60. Andrýsek (Žabčík), rozhodující nájezd Matula. Rozhodčí: Čech – Reich, Skopal. Vyloučení: 7:6. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 112. Střely na branku: 34:34. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:3.

Průběh utkání

V úvodní šanci prvního kola extraligy se ocitla Dukla, když Aleš Dufek poslal svojí dorážku vedle pravé tyče Linga. Skóre se tak měnilo až v polovině páté minuty. Zlín se ve středním pásmu ujal puku, po pravé straně ujel Stránský, který následně z pravého kruhu vystřelil. Svoboda vyrazil kotouč jen před sebe, kde jej do branky uklidil Daniel Karola – 0:1. Hosté se prezentovali dobrým napadáním a Jihlava se jen stěží dostávala před jejich branku, a ani v přesilovce nebyla příliš nebezpečná. Příležitost ke srovnání stavu měli červenožlutí ve dvanácté minutě, kdy nejprve Mahút zblízka nepřekonal Linga a následně nepropálil hradbu těl Dufek. Zlín kontroval střelou Hlaváče přímo z buly, na kterou byl Svoboda připraven. Chvíli poté nebyl úspěšný ani Střecha, jehož střela našla vyrážečku Linga. V závěru třetiny měli Zlínští velkou šanci, kdy Hořanský ujel v tandemu s Matulou a pokus druhého jmenovaného prolétl těsně nad horní tyčkou.

Začátek druhé třetiny dohrávali hosté přesilovku z úvodní periody. Prosadit se mohl zblízka Andrýsek, proti jeho dorážce však úspěšně zasáhl Svoboda. Rychlou akcí se posléze prezentoval obránce Dundáček, který dravě projel po levé straně do útočného pásma, svojí střelou ale našel pouze hruď gólmana hostů. V další přesilovce Zlína byl opět aktivní Andrýsek, který si od modré sjel až téměř mezi kruhy. Jeho střela našla připraveného domácího muže v masce. Hosté měli v polovině zápasu dvě šance, ale po chybě domácí obrany hledal Hlaváč místo střely před branou Gaga, který o puk přišel, a poté Žabčík zcela sám mířil z dobré pozice nad branku. V další příležitosti po výborné přihrávce Andrýska prováhal Matula vhodnou chvíli ke střele, takže se Svoboda stačil přemístit, následně uspěl jihlavský gólman proti střele stejného hráče zákrokem levým betonem. Ani Dukla nebyla bez šancí, když Střecha pokusem z otočky těsně minul tyčku. Na konci třetiny se nepodařilo skórovat ani z rychlého útoku Hlaváčovi.

Závěrečnou dvacetiminutovku začal nejprve velkou šancí Zlín, když Matula zblízka trefil jen Svobodu a z dorážky trefil pouze boční síť Dalajka. Na druhé straně Jícha mířil těsně vedle levé tyče, stejně jako krátce poté Sladký. Dukla se dostávala do tlaku. Dufkovi se střela příliš nepovedla a Sladký v další šanci neměl dostatek prostoru k zakončení, ale poté již udeřilo. Střecha v útočném pásmu vybojoval puk, poslal jej na modrou, kde vystřelil Půža a jeho pokus tečoval za záda bezmocného Linga Ján Mahút – 1:1. Pět minut před koncem se mohlo měnit skóre na obou stranách. Nejprve předvedl Svoboda dva výborné zákroky proti střelám Hlaváče a Zaremby zblízka a do třetice vychytal ránu Kužílka z levého kruhu. Na opačné straně mířil Mahút do levého horního rohu, ale orazítkoval jen levou tyčku. Osmatřicet vteřin před koncem se již Dukla radovala, když po pokusu Dundáčka dorazil puk do zlínské sítě Lukáš Jícha – 2:1. Dramatům však nebyl konec, neboť dvě vteřiny před koncem propálil Jan Andrýsek od modré vše, co mu stálo v cestě - 2:2.

Protože se v prodloužení nerozhodlo, i když měl Zlín přesilovku, rozhodly o zápase samostatné nájezdy. V první sérii neuspěl Dalajka ani Jícha, ve druhé naopak překonal domácího gólmana Dominik Matula. Jak se později ukázalo, šlo o nájezd vítězný, neboť za Duklu se neprosadil Anděl a vzápětí ukončil samostatné nájezdy přesnou ranou Daniel Karola. Zlín si tak z Jihlavy veze dva body za výhru 2:3 po nájezdech.

Ohlasy trenérů

Radek Pšurný (HC PSG Zlín): Dnes to bylo kvalitní utkání s infarktovým závěrem. Ze strany domácích spíše ofenzivní, my jsme hráli spíše defenzivně. Je pravda, že obě mužstva nevyužila množství šancí, které měla. Nakonec utkání dospělo až do nájezdů, ve kterých jsme byli šťastnější.

Petr Svoboda (HC Dukla Jihlava): Odehráli jsme velice slušný zápas. Bohužel jsme se střelecky v prvních dvou třetinách neprosadili, i když jsme měli hromadu šancí. Nebyli jsme pohotoví v předbrankovým prostoru. Měli jsme štěstí na konci, ale i smůlu, kdy si myslím, že se kluci nedokázali obětovat a tu střelu dvě vteřiny před koncem měl někdo chytit. Nájezdy už jsou loterie.