1:4
(0:1, 0:2, 1:1)

05.09.2014 / Tomáš Lysý

05.09.2014 18:00, DHL extraliga juniorů - 5. kolo

HC Dukla Jihlava

Svoboda – Hohl, Dundáček, Port, Tobola, Půža, Leština, Mandát – Sladký, Jícha, Anděl – A. Dufek, Mahút, Střecha – Nováček, Beran, Dupljaku – Mäki, Dvořák, Balaštík
1

HC Kometa Brno

Jekel – Hájek, Vágner, Vojáček, Šnajnar, Kupčík, Vlček, Kubeš, Švejda – Denk, Dvořák, J. Dufek – Biolek, Garčic, Zohorna – Král, Boltvan, Kozel – Grünwald, Pokorný, Dymáče
4
Branky a nahrávky: 54. Dundáček (Střecha) – 16. Zohorna, 24. Pokorný (Zohorna, Král), 36. Král (Pokorný), 44. Dymáček (Zohorna, Dvořák). Rozhodčí: Homola – Klouda, Křivohlavý. Vyloučení: 4:6. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 132. Střely na branku: 30:32. Průběh utkání: 0:4, 1:4.

Průběh utkání

Úvod zápasu pátého kola juniorské extraligy se nenesl ve velkém tempu. K větší aktivitě vyburcovala oba týmy až přesilová hra Komety z konce sedmé minuty. Hosté jí ale odehráli špatně, přes pozornou obranu Dukly se prakticky nedostali do pásma a Svoboda si tak nemusel připisovat ani jeden těžký zákrok. Pět minut poté hrála přesilovku i Jihlava. Byla v ní sice o poznání nebezpečnější, když po střele Dundáčka vznikl před Jekelem obrovský závar, leč Jícha, Dvořák i Dupljaku se snažili dorazit puk za záda gólmana Jekela marně. V šestnácté minutě úvodního dějství již gól padl. Rozehrávku domácích vystihl Radim Zohorna, dostal se do samostatného úniku a tváří v tvář nedal Svobodovi šanci - 0:1. V závěru třetiny Brno uzamklo svého soka v obranném pásmu. Celá akce skončila střelou Davida Vlčka, po které skončil puk v lapačce Dominika Svobody.

Do druhé části vstoupili lépe hosté. Brnu opět vyšla poměrně riskantní rozehrávka, po které Kometa se štěstím získala puk, Zohorna z levé strany vypálil a před domácím gólmanem lehce tečoval kotouč do branky Dominik Pokorný – 0:2. Odpovědět mohl o tři minuty později Jícha, jehož pokus bez přípravy projel kolem pravé tyče. Skóre se neměnilo ani při přesilové hře na obou stranách. V další přesilovce již byla Dukla nebezpečnější. Puk po nebezpečné střele Jíchy z levého kruhu zastavila hruď Jekela. V další početní výhodě modrobílých hokejistů se skóre měnilo. Vágnerovu tečovanou střelu od modré ještě Svoboda vytáhl. Poté však Port za brankou neodpálil puk, takže se k němu dostal Pokorný a poslal ho před branku. Tadeáši Královi sice střela vůbec nesedla, ale kotouč nakonec přeletěl domácího gólmana a zapadl za čáru - 0:3. Kometa mohla jít do závěrečné dvacetiminutovky ještě s vyšším vedením, čemuž zabránil dvěma výbornými zákroky Svoboda. Nejprve se vyznamenal proti pokusu Krále z první. O minutu později si jihlavského gólmana položil Dvořák, ale proti jeho zakončení k tyči natáhl muž v masce Dukly svojí lapačku.

Když na začátku třetí třetiny nevyužila Jihlava přesilovou hru a krátce po jejím skončení vstřelila Kometa čtvrtý gól, bylo o osudu zápasu rozhodnuto. Zohorna se svým pokusem ještě neprosadil, jenže před jihlavskou brankou stál zcela volný Roman Dymáček, jenž bez potíží překonal Svobodu - 0:4. Dukla byla v křeči a vůbec se jí nedařil přechod do útoku. Po čtvrté vstřelené brance vládla zápasu pevnou rukou paní Nepřesnost, bylo k vidění hodně zakázaných uvolnění a ofsajdů. Červenožlutým se nakonec podařilo vstřelit čestnou branku, když další přesilovou hru využil Filip Dundáček, skórující přesnou ranou k levé tyči - 1:4. Jihlava rázem ožila a vypracovala si další brankové příležitosti, ale postupně se zblízka neprosadil Jícha se Střechou a ani Anděl střelou z mezikruží po hezké individuální akci. Brno si tak odváží z Horáckého zimního stadionu zasloužené tři body.

Ohlasy trenérů

Pavel Pazourek (HC Kometa Brno): Myslím si, že naše vítězství bylo zasloužené. Po celý čas zápasu jsme byli lepší, a to jak dopředu, tak dozadu. Trošku nás potkala na konci po obdržené brance křeč, ale to tak už v hokeji bývá, že jsme se obávali o vítězství. Ale myslím si, že jsme si jej plně zasloužili.

Petr Svoboda (HC Dukla Jihlava): Dneska jsme prohráli hlavně v produktivitě, kdy jsme soupeři po našich chybách umožnili, aby dal góly. My jsme bohužel soupeřovy chyby nedokázali využít.