1:4
(1:2, 0:2, 0:0)

20.09.2014 / Tomáš Lysý

20.09.2014 18:00, DHL extraliga juniorů - 11. kolo

HC Dukla Jihlava

Svoboda (41. Škarek) – Hohl, Dundáček, Kochánek, Leština, Port, Půža – Jícha, Anděl, Střecha – Beran, Marcilis, Dufek – Dvořák, Dupljaku, Nováček – Balaštík
1

HC Slavia Praha

Č. Novák – M. Novák, Saňa, Vala, Drahorád, Havelka, Kottek, Straka, Junek – Navrátil, Andres, Török – Hlinka, Furch, Tejral – Kasala, Ječný, Josefus – Červený, Vyskočil, Nestrašil
4
Branky a nahrávky: 20. Jícha (Anděl, Střecha) – 7. Vala (Drahorád, Hlinka), 19. Saňa (Novák, Török), 27. Navrátil (Andres, Šaňa), 30. Török (Novák, Andres). Rozhodčí: Čech – Polák, Rampír. Vyloučení: 9:9. Využití: 1:3. V oslabení: 0:0. Diváci: 84. Střely na branku: 25:27. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:4.

Průběh utkání

Úvodní minuty zápasu se Jihlavě příliš nepovedly a jakoby signalizovaly předzvěst nepovedeného zápasu. Na konci páté minuty byl vyloučen Jícha a Slavia přesilovou hru po minutě a čtvrt využila, když David Vala prostřelil od modré vše, co mu stálo v cestě. Dukla naopak svojí přesilovou hru nevyužila. Stejný scénář se opakoval při druhé početní výhodě domácích, kdy mohli Jihlavští navíc inkasovat. Po chybě domácích ujel Navrátil sám na Svobodu, který jeho střelu zblízka výborně zneškodnil. Krátce na to se síly na ledě vyrovnali. Devětatřicet vteřin po návratu vyloučeného hráče hostí opět udeřila Slavia. V přesilové hře se dostal na modré ke kotouči Josef Saňa a puk znovu skončil za zády domácího gólmana. Závěr třetiny byl ve znamení vyloučení. Nejprve na obou stranách, poté dvou v řadách hostí. Červenožlutí tak dostali možnost přesilovky, kterou již využili. Lukáš Jícha zamířil z levého kruhu naprosto přesně a snížil na 1:2.

Při dvojnásobné početní výhodě z úvodu druhé třetiny byl v dobré šanci Střecha, nicméně Novákova vyrážečka byla na místě. Po uplynutí slávistických trestů se do početný výhody dostali opět sešívaní a znovu slavili úspěch. Po střele Andrese se k puku nejdříve dostal Filip Navrátil, který hoden svému jménu navrátil Slavii dvougólové vedení. V polovině zápasu se navíc Tomáš Török prodral po levé straně před gólmana a svůj výpad zakončil čtvrtým gólem. Opařené Dukle dlouho trvalo, než se zmohla na kloudnou akci. Na konci pětatřicáté minuty se proháčkoval obranou hostí Lukáš Jícha, který byl při zakončení faulován a nemohl tak lépe završit svůj výpad, jenže píšťalka sudího zůstala němá. Když v závěru třetiny nevyužila Jihlava další přesilovou hru, šla Slavia do kabin ještě spokojenější než po první dvacetiminutovce - 1:4.

Do třetí třetiny nastoupil v brance domácích nadějný mladíček Jakub Škarek. Snížení měl na holi opět Lukáš Jícha, který si na Nováka nepřišel ani střelou zblízka z pravé strany. Hosté, povzbuzeni vidinou třígólového náskoku, se nikam nehnali ani ve dvojnásobné početní výhodě, trvající minutu a 42 vteřin a Dukla se bez potíží ubránila. Při Slavii stálo i trošku štěstí, když tvrdá střela Jíchy v přesilovce vylétla gólmanovi červenobílých z výstroje a dopadla těsně před brankovou čáru. Když domácí nevyužili ani další přesilovku, bylo jasné, že domácí již zápas nezdramatizují. Pod vedením nového trenérského dua Petr Novák – Tomáš Kucharčík tak Slavia slaví první tři body do extraligové tabulky.

Ohlasy trenérů

Petr Novák (HC Slavia Praha): V naší situaci musíme být rádi za vítězství, což jsme. Klukům musím poděkovat. Před zápasem jsem říkal, že všechny ještě ani podle jména neznám, takže je to pro nás s Tomášem Kucharčíkem složité. Jsme rádi, že to kluci zvládli, protože asi těmi pěti tréninky, které jsme vedli, to nebude, zázraky neumíme. Ale vyhráli jsme, jsou to naše první tři body a doufám, že v tomto výkonu budeme pokračovat.

Petr Svoboda (HC Dukla Jihlava): Na klucích bylo vidět, že si uvědomují, jaký zápas dneska hrajeme. Byli hodně nervózní a zbytečnými fauly jsme se dostali do dvougólové ztráty. Je vidět, že na hráčích je obrovská deka a dneska hráli v křeči, to rozhodlo. Slavia hrála uvolněněji, hrála bojovný hokej, přes který se velmi těžko prochází. My jsme dnes neměli sílu ani v přesilovkách ani v oslabení se zápasem něco udělat.