3:5
(1:1, 1:1, 1:3)

04.10.2014 / Tomáš Lysý

04.10.2014 12:00, DHL extraliga juniorů - 15. kolo

HC Dukla Jihlava

Svoboda – Hohl, Dundáček, Pospíchal, Půža, Kochánek, Port, Leština – Balaštík, Střecha, Anděl – Nováček, Dvořák, Marcilis – Beran, Dufek, Dupljaku
3

Rytíři Kladno

Švihálek – Špaček, Potěchin, Větrovec, Matula – Kružík, Machač, Šilhavý – Kaprál, Miura, Doležal – Křepelka, Schildhabel – Hajný, Macháček, Kuzďas
5
Branky a nahrávky: 19. Střecha (Anděl), 22. Nováček (Pospíchal), 45. Dufek (Dupljaku, Beran) – 20. Schildhabel (Machač, Křepelka), 30. Miura (Schildhabel, Křepelka), 43. Šilhavý (Machač, Miura), 52. Miura (Machač, Šilhavý), 55. Machač (Šilhavý). Rozhodčí: Homola – Guth, Rittich. Vyloučení: 2:3. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 38:43. Střely na branku: 96. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:3, 3:3, 3:5.

Průběh utkání

V úvodu zápasu byla aktivita na hokejkách Kladenských. Ti se dostávali častěji před Svobodu, který byl od prvních minut v permanenci. Na druhé straně se dostal k zakončení Dupljaku, jenž zblízka mířil do Švihálka. Při hře čtyři na čtyři obelstil na útočné modré Střecha dva protihráče a gólman hostí musel jeho střelu z pravého kruhu likvidovat až napodruhé. Nepřesnosti v dalších minutách ukončila až rána Dufka těsně nad horní tyč. Poté Nováček s Marcilisem vybojovali proti třem Rytířům puk a Nováček po přihrávce svého spoluhráče mířil v obtížné pozici těsně vedle. Šance mělo také Kladno, když Jihlavští smolně sklepli nahození před branku ke Kružíkovi, který ve vyložené šanci selhal. Na konci třetiny se Dukla dostala do vedení. Vyloučení Matuly potrestal přesnou střelou pod víko Tomáš Střecha. Z vedení se domácí radovali jen devětašedesát vteřin, než zblízka vyrovnal Křešimir Schildhabel.

Vstup do druhého dějství vyšel lépe Jihlavě. Střechův pokus ještě gólman Rytířů zlikvidoval, ale o dvacet vteřin později již kapituloval. Před brankou se k puku dostal Filip Nováček, kličkou si vychutnal Švihálka a zasunul puk do prázdné klece. Duklu pak mohla mrzet hlavně nevyužitá přesilovka. Již při hře pět na pět prolétla střela Špačka těsně vedle pravé tyče Svobody. Ve své první přesilovce se již Kladno radovalo. Hosté rozebrali jihlavskou čtveřici a Yuki Miura střelou z levé strany nedal brankáři Dukly šanci. Proti pěknému pokusu Doležala zprava zasáhla vyrážečka Svobody. Vrátit vedení mohl svému týmu Dufek, který, ač byl bráněn, neposlal do odkryté klece vyraženou pumelici Střechy. Když se po pasu Dufka před brankou Kladna nadvakrát nedostal k puku Dupljaku a na rána Křepelky z levého kruhu prolétla vedle tyče, šlo se i po druhé třetině do kabin za vyrovnaného stavu.

Zkraje třetí třetiny předvedl Svoboda výborný zákrok lapačkou po střele Šilhavého z mezikruží, ale za minutu a půl již domácí inkasovali. V čase 42:23 se Rytíři poprvé v utkání dostali do vedení, když situaci dva na dva zakončil po pasu Machače přesnou střelou Vojtěch Šilhavý. Jihlavě se podařilo za dvě a půl minuty vyrovnat. Aleš Dufek vystřelil z pravého kruhu a lapačka Švihálka promáchla naprázdno. Do vedení pohl Kladno poslat znovu Šilhavý, který zblízka Svobodu nepřekonal. Rozhodnutí zápasu přinesla 52. – 55. minuta. Nejprve zůstal Yuki Miura před brankou zcela volný a bez potíží poslal puk do sítě a poté se po třech asistencích poprvé nejen v zápase, ale i v celé sezoně radoval Vojtěch Machač, který svým důrazem u levé tyče doslova dostrkal puk za brankovou čáru. Kladno si poté už nenechalo zápas zkomplikovat a odváží si tři body.