5:4p
(2:1, 1:2, 1:1 - 1:0)

11.10.2014 / Jan Matúš

11.10.2014 12:00, DHL extraliga juniorů - 17. kolo

HC Olomouc

Urbisch – Nesvadba, Kraigher, Rašner, Tomek, Brandýs, Hes, Jeklič – Ostřanský, Jergl, Markl, Bauer, Pavlovský, Krátoška, Beták, Kropáč, Konečný
5

HC Dukla Jihlava

Svoboda – Půža, Pospíchal, Hohl, Kochánek, Port – Hubert, Dufek, Dupljaku, Balaštík, Střecha, Dvořák, Bambula, Marcilis, Beran, Jícha, Nováček
4
Branky a nahrávky: 11. Bauer (Krátoška), 13. Krátoška (Konečný, Kraigher), 29. Kraigher (Nesvadba, Krátoška), 49. Beták (Jergl), 62. Jergl (Beták) – 14. Dupljaku (Jícha, Hohl), 22. Marcilis (Nováček), 37. Dufek (Balaštík, Střecha), 45. Dufek (Střecha, Půža). Rozhodčí: Jeřábek – Jureček, Rychlý. Vyloučení: 2:6. Využití: 3:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 86. Střely na branku: 41:28. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2, 3:4, 5:4.

Průběh utkání

V sobotu bylo na programu už 17. kolo extraligy juniorů, ve kterém se proti sobě postavili Olomouc a Jihlava. V polovině první části hrála Mora svou první přesilovou hru, ve které se domácí dokázali ihned i prosadit, protože Krátoška dostal kotouč za jihlavskou bránu, odkud jej přihrál před Svobodu na zcela volného Dominika Bauera, kterému se podařilo propasírovat puk do brány mezi betony hostujícího brankáře.

Netrvalo to dlouho a Olomouc se radovala už ze své druhé branky. Kraigher nahrál na útočnou modrou Konečnému, který jej přiťukl do jízdy Aleši Krátoškovi, jenž se protlačil až před Svobodu, kterému následně opět proklouzl puk do brány mezi jeho betony. Dukla však měla připravenou velice rychlou odpověď, protože se po Hohlově nahození dostal postupně kotouč až ke Liridonu Dupljakovi, který už jej dopravil do olomoucké sítě.

Mora ještě měla dvě vážnější šance v závěru první dvacetiminutovky, ale Konečnému a ani Jerglovi se nepodařilo přelstít hostujícího brankáře Svobodu, a tak se do šaten odcházelo za jednobrankového vedení Olomouce.

Ihned zkraje druhé periody se Dukle podařilo vyrovnat. Nováček totiž dokázal vybojovat puk v obranném pásmu Olomouce, kde jej následně předložil Janu Marcilisovi, před kterým už zývala pouze zcela prázdná brána. Mora si však své vedení vzala zpět v přesilové hře. Luka Kraigher dostal nabito od Nesvadby a jeho střela skončila až za zády Svobody.

Jihlavě se však znovu podařilo vyrovnat, protože zhruba pět minut před koncem uzavřeli hosté domácí celek v jeho obranném pásmu a ze svého tlaku nakonec Dukla vytěžila svou třetí branku. Střecha totiž nahrál Balaštíkovi, jehož střelu vyrazil Urbisch přesně na hůl Aleše Dufka, který už jen přehodil ležícího brankáře Olomouce.

Hokejistům z Vysočiny se ve třetí části dokonce podařilo dokonat svůj obrat, protože se znovu prosadil Aleš Dufek, jenž využil zaváhání olomouckých obránců, kteří se zaměřili na Střechu, a vstřelil tak čtvrtou branku Jihlavy. Následně hrála Dukla přesilovou hru, ve které mohli hosté potvrdit své vedení, ale místo toho Jihlava inkasovala, protože do úniku dvou na jednoho ujeli Jergl s Šimonem Betákem, který pověsil puk přesně pod břevno Svobodovy brány.

Utkání tedy muselo rozhodnout až prodloužení, ve kterém nakonec byla šťastnější Olomouc, protože se Aleši Jerglovi podařilo propasírovat puk mezi tyčkou a brankářem Svobodou, a zajistil tak svému týmu bonusový bod za výhru 5:4 po prodloužení.

Ohlasy trenérů

Richard Brančík (HC Olomouc): Jsme spokojeni s dvěma body, ikdyž jsme si před zápasem určitě přáli všechny tři, protože je Jihlava soupeř, který je v tabulce pod námi a chtěli jsme odskočit. Vzhledem však k vývoji utkání, které bylo hodně vyrovnané a rozhodovala v něm každá invididuální chyba, tak jsme hrozně za ty dva body rádi.

Petr Svoboda (HC Dukla Jihlava): Zaspali jsme hlavně úvod utkání, protože na nás Olomouc hodně vlétla, a dostali jsme tak dva rychlé góly. Myslím si, že se domácí poté trochu uspokojili a my jsme se postupně dostali do utkání zpět. Dávali jsme branky především ze situací, které se snažím trénovat na tréninku, a to branky z dorážek a díky dobrému clonění. Rozhodla však chyba, kterou jsme udělali při naší přesilovce, ve které nám Olomouc vstřelila čtvrtou branku, že se na to v té chvíli naši nejstarší hráči trochu vybodli. Myslím si však, že se za dnešní výkon nemáme proč stydět a odehráli jsme velice kvalitní utkání. Kluky bych chtěl za tento zápas pochválit.