4:2
(0:0, 3:2, 1:0)

14.11.2014 / Tomáš Lichnovský

14.11.2014 17:30, DHL extraliga juniorů - 24. kolo

HC Sparta Praha

Langer – Kalina, Vacek, Knobloch, Kadeřávek, Vokurka, Bláha, Březina, Slavíček, Mikliš – Augustin, Arnošt, Litera, Schwamberger, Svoboda, Havel, Győri, Pulkrab, Lojka, Krudenc, Brejcha
4

HC Dukla Jihlava

Svoboda – Půža, Leština, Pospíchal, Hohl, Kochánek, Port – Dufek, Ludvík, Dupljaku, Balaštík, Střecha, Dvořák, Bambula, Beran, Jícha, Anděl
2
Branky a nahrávky: 25. Schwamberger (Svoboda), 36. Augustin (Schwamberger), 39. Brejcha (Augustin, Březina), 58. Havel (Krudenc, Brejcha) – 22. Dufek (Ludvík, Hohl), 35. Střecha. Rozhodčí: Horák - Beránek, Klouček. Vyloučení: 5:4. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 87. Střely na branku: 34:32. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 4:2.

Průběh utkání

V první třetině zápasu mezi domácí Spartou a hostující Jihlavu branka nepadla a k vidění nebylo ani mnoho šancí. Na straně holešovických prověřil jako první Svobodu v brankovišti Jihlavy domácí útočník Schwamberger, který se prosadil u pravého mantinelu a vystřelil z vrcholu pravého kruhu. jeho pokus brankář vyrazil. Na druhé straně to zkoušel individuálním průnikem Dufek, ale jeho pokus z mezikruží zblokovali obránci.

Jihlava si v první dvacetiminutovce zahrála celkem tři přesilové hry, ale ani jednu nevyužila. Nejblíže byl gólu při třetím trestu Sparty jihlavský Pospíchal. Ten si na modré čáře položil jednoho ze sparťanů, vybruslil si směrem do osy hřiště a vypálil na Langera. Pro jeho svižnou střelu do levého horního rohu branky si domácí brankář efektně sáhl lapačkou. Sparta si v závěru také zahrála v početní převaze, ale do větší příležitosti ke skórování se nedostala.

Ve druhé třetině padlo hned pět branek. Skóre otevřel ve 22. minutě jihlavský Aleš Dufek, který se uvolnil od pravého mantinelu a střelou na lapačku překonal Langera. Sparta dokázala vyrovnat už ve 25. minutě zásluhou Daniela Schwambergera. Domácí útočník dostal přesnou přihrávku do jízdy od spoluhráče Martina Svobody a následně vymíchal a puk poslal mezi betony jihlavského brankáře Dominika Svobody.

Ve 35. minutě se zrodila akce, která se v moderním hokeji již příliš nevidí. Na polovině hřiště se chopil kotouče jihlavský kapitán Tomáš Střecha, obehrál individuálně třemi kličkami tři sparťanské hráče a finálním backhandem zakončil svoji akci střelou pod víko za Langera. Vedení Jihlavanům opět nevydrželo dlouho. Na 2:2 snížil v 36. minutě překvapivou střelou Vojtěch Augustin a jednobrankový náskok zajistil Spartě v 39. minutě v signalizované výhodě Tomáš Brejcha, který byl na jihlavském brankovišti první u vyraženého kotouče.

V úvodu třetí části měl velkou příležitost ke srovnání Ludvík, ale jeho pokus z předbrankového prostoru Langer vytěsnil skluzem. V podobné příležitosti se ocitl na druhé straně také Krudenc, Svoboda jeho střelu do levého horního rohu branky vyrazil vyrážečkou. V 58. minutě dal Spartě jistotu čtvrté branky Jan Havel, který Svobodu překonal backhandem z mezikruží. Jihlava tak ztratila dobře rozehrané utkání a pokračuje v sérii proher, zatímco Sparta se po třech prohraných zápasech dočkala tříbodového zisku.

Ohlasy trenérů

Petr Svoboda (Jihlava): Myslím si, že kluci ze Sparty nás v úvodu hodně podcenili. Měli jsme dobrý vstup do utkání, kluci dodržovali taktiku, ale bohužel máme strašně úzký kádr a začali jsme dělat chyby z únavy. Prohrávali jsme osobní souboje a Sparta je v útoku hodně silná, takže bylo jen otázkou času, kdy se prosadí.

Darek Stránský (Sparta): Utkání se pro nás nevyvíjelo dobře, protože jsme museli dvakrát dotahovat. Ale od vyrovnávacího gólu na 2:2 si kluci asi uvědomili, že z těch slabších výsledků v posledních zápasech nám může pomoct jedině tvrdá práce. Hra sice dnes nebyla nijak krásná, ale soupeře už jsme potom k ničemu nepustili. Nicméně klid nám dodal až pojišťovací gól v závěru.