4:2
(0:0, 1:1, 3:1)

27.11.2014 / Michal Belšán

27.11.2014 17:00, DHL extraliga juniorů - 29. kolo

HC Škoda Plzeň

Pacl – Marcel, Polívka, Walter, Holý, Houfek – Petráš, Beneš, Švarc, Vlček, Kristl, Rajal, Polata, Michel, Jakubec, Suchý, Tulačka, Krliš, Kepka
4

HC Dukla Jihlava

Kořenář – Tobola, Půža, Pospíchal, Hohl, Kochánek, Dundáček, Port – Dufek, Ludvík, Balaštík, Střecha, Dvořák, Mahút, Marcilis, Beran, Jícha, Anděl, Nováček
2
Branky a nahrávky: 23. Suchý (Tulačka), 47. Vlček (Švarc, Walter), 56. Polata (Suchý), 59. Polata (Petráš, Suchý) – 30. Tobola (Dundáček, Střecha), 51. Dundáček (Tobola). Rozhodčí: Svoboda – Černý, Malý. Vyloučení: 5:4, navíc Švarc (PLM) trest ve hře. Využití: 2:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 59. Střely na branku: 34:27. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 4:2.

Průběh utkání

První šanci utkání si vypracoval hostující celek. Simon Beran se natlačil za obránce a nahrával před odkrytou branku na Lukáše Anděla, ten byl ale tísněný jedním z bránících hráčů a nedokázal tak zakončit zcela dle svých představ. Za hostující tým chytal brankář Josef Kořenář, který prozatím v extralize juniorů odchytal pouze 19 minut. Podával ale velmi zodpovědný výkon. První větší práci měl v 5. minutě, kdy vyrážel střelu Tulačky betonem. Další dobrou šanci měli Jihlavští v osmé minutě, kdy si před branku sjel Lukáš Anděl, ale na Jindřicha Pacla už nevyzrál.

Plzeňští se posléze probrali a začali si vytvářet větší šance, proti nim ale byly Kořenářovy betony. Nejprve v 9. minutě vyrazil brankář Dukly střelu Kepky, poté v 11. minutě pokus Suchého z mezikruží. Ani Jindřich Pacl se ale nenudil, v průběhu 15. minuty musel být pozorný při pokusech Kochánka a Ludvíka – a také, že pozorný byl. Velkou příležitost měl v 17. minutě domácí útočník David Michel, který dostal nahrávku od Polívky a byl zcela nehlídán v prostoru mezi kruhy pro vhazování. Josef Kořenář ale jeho pokus vyrazil. Ani jeden z gólmanů v první třetině neinkasoval, po 20 minutách hry tedy bylo skóre 0:0.

Do druhého dějství vstoupil lépe domácí celek. Ve 23. minutě se totiž ke střele nadvakrát dostal Vojtěch Tulačka, oba pokusy ale Kořenář dokázal zlikvidovat. Na co byl už ale krátký, byla dorážka Filipa Suchého přesně pod břevno. Indiáni si situaci komplikovali vyloučeními, ve 25. minutě putoval na trestnou Michel. Tuto početní výhodu ale hosté v branku nepřetavili. Během 29 minuty ale dostali možnost dvojnásobné přesily. Nejprve v dobré šanci minul Simon Beran, poté Pacl musel vyrazit dělovky Dundáčka a Toboly. Hostující kapitán Hynek Tobola se ale ke střele dostal znovu, a přesně v čase 30:00 propálil domácího brankáře a vyrovnal.

Hosté poté byli aktivnějším celkem a vůbec na nich nebylo znát, že jsou na posledním místě. Další obrovskou šanci měl ve 32. minutě Simon Beran, bekhendem ale díky dobré práci brankáře Pacla, který proti němu vystoupil, minul. Poté měli k dispozici přesilovku i domácí, během ní se ale neprosadili. Do zajímavé příležitosti se v minutě 37. propracoval Aleš Dufek, nakonec ale mířil vedle brány. V poslední minutě jsme mohli vidět branky na obou stranách. Nejprve 34 sekund před koncem tohoto dějství nahrál Střecha do dobré šance na Ludvíka, hostující forvard ale minul. Na druhé straně poslal od modré svižnou střelu oslavenec Patrik Marcel, puk se ale od Kořenářovy masky odrazil nad bránu. Druhá třetina tedy skončila stavem 1:1.

V úvodu té třetí třetiny měla Jihlava opět možnost přesilovky, v níž si vytvořila i šanci. Do příležitosti se dostal Střecha a o dorážku se snažil Ludvík, Pacl se ale nedal. Ve 47. minutě se Plzeňané dostali do vedení. U pravé tyčky branky Kořenáře se puku zmocnil Lukáš Vlček, který ho dokázal poslat do branky a upravit tak stav na 2:1! V čase 48:33 se ve středním pásmu střetl domácí Milan Švarc a hostující Filip Nováček, plzeňský forvard za tento úder dostal trest ve hře. Během pětiminutové přesilovky Dukla vyrovnala, Hynek Tobola na modré čáře nabil Filipovi Dundáčkovi, který prostřelil vše, co mu stálo v cestě – 2:2!

Ve zbytku početní výhody už se Jihlava neprosadila. Naopak v přesilovce udeřili indiáni. V čase 54:01 byl vyloučen Hohl za sekání a tento faul byl potrestán i gólem. Matěj Polata vystřelil zpoza branky a s přispěním štěstí se puk odrazil od Kořenáře do branky – 3:2! O necelé dvě minuty později dostala Plzeň další přesilovou hru, když úmyslně branku posunul gólman Kořenář. A tu využila. Po střele Marcela se snažil prosadit Suchý, tomu se to ale nepovedlo, naštěstí pro domácí se puk dostal k Matějovi Polatovi, jenž upravil svou druhu trefou na 4:2! V poslední minutě mohl ještě výhru gólem na 5:2 potvrdit Kristl, Kořenář ho ale vychytal. Indiáni tak svého soupeře zdolali 4:2.

Ohlasy trenérů

David Bruk (HC Plzeň 1929): Dnešní utkání nebylo moc pohledné. My jsme byli po třech porážkách, Jihlava zase potřebuje každý bod a velmi dobře bránila. Jsme nakonec rádi za tři body, přestože průběh utkání pro nás nebyl dobrý. Dvě minuty jsme hráli ve třech, dělají nám problémy nová pravidla k posuzování zákroků holí. Poté jsme si zkomplikovali situaci pětiminutovým vyloučením, kde já si myslím, že být nemělo. Ale budiž, stalo se.

Petr Svoboda (HC Dukla Jihlava): My jsme doufali, že tu urveme alespoň nějaký bod. Jeli jsme sem s tím, že tu nemáme co ztratit. Hodně dlouho to vypadalo nadějně, ale vaz nám zlomila oslabení ve třetí třetině, kdy Plzeň dala dva góly v přesilové hře.