4:5sn
(3:1, 1:1, 0:2 - 0:0)

Mladší dorost v úvodním zápase extraligy prohrál na nájezdy se Žďárem

01.09.2014 / Tomáš Lysý

V prvním kole ELIOD extraligy mladšího dorostu přivítala Jihlava na svém ledě hokejisty Žďáru nad Sázavou. Na úvodní trefu hostí ve třiadvacáté vteřině odpověděla Dukla do třinácté minuty třemi góly. Na začátku prostřední části sice snížil Kaut, ale dvougólové vedení vrátil svému týmu Lukáš Mareš, který si již předtím připsal dvě asistence. V závěrečné části ale zkompletoval Martin Kaut hattrick a následně svým čtvrtým golem vyrovnal. V prodloužení branka nepadla, takže rozhodly samostatné nájezdy, ve kterých byl úspěšný pouze ždárský obránce Martin Trejbal.
01.09.2014 15:15, ELIOD extraliga mladšího dorostu - 1. kolo

HC Dukla Jihlava

Škarek – Havelka, Mareš, Stark, P. Slabý, Kaltounek, Vála, Habermann – Vala, Jindra, Strnad – Filip, Adam, Vrátný – Hrbatý, J. Slabý, Musil – Úlovec
4

SKLH Žďár nad Sázavou

Joska – Kukla, Trejbal, Nepokoj, Geba, Melichar, Marek – Kaut, M. Nečas, Donda – Pytlík, Březina, Kadleček – Poul, Caha, Nový
5
Branky a nahrávky: 9. J. Slabý (Strnad), 9. Jindra (Mareš), 13. Adam (Mareš), 25. Mareš (Vrátný) – 1. Kaut (Nečas), 21. Kaut (Nečas), 45. Kaut (Donda, Nečas), 48. Kaut (Nečas), rozh. náj. Trejbal. Rozhodčí: Polák – Guth, Šťastná. Vyloučení: 4:5. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 153. Střely na branku: 21:47. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:2, 4:2, 4:5.

Průběh utkání

Stejně jako loni, také letos zajížděl k úvodnímu zápasu extraligy mladšího dorostu na led Dukly jako první Žďár nad Sázavou. Tím však veškerá podobnost z loňským zápasem končí. Tentokrát se jako první dostaly do vedení Plameny, a to hned ve třiadvacáté minutě, kdy otevřel skóre Martin Kaut – 0:1. Na další přesnou trefu se sice čekalo až do deváté minuty, ale během deseti vteřin padly hned dvě branky! V čase 8:31 vyrovnal Jiří Slabý – 1:1, a následně přesunul misky vah na stranu domácích Lukáš Jindra – 2:1. V polovině dvanácté minuty si domácí vyzkoušeli první přesilovou hru a po dvaačtyřiceti vteřinách jí využili, když zamířil přesně Dominik Adam – 3:1. I přes jedno vyloučení na obou stranách v závěru třetiny již další gól nepadl.

Jinak tomu bylo po půlminutě druhé dvacetiminutovky. Kdo jiný mohl vstřelit kontaktní gól než obávaná první formace hostí. Martin Nečas opět asistoval a Martin Kaut si připsal druhý přesný zářez na pažbě - 3:2. Radost ze snížení však vydržela hostům jen čtyři minuty. Střela obránce Lukáše Mareše v přesilovce od modré skončila za zády Ondřeje Josky, který toho zřejmě příliš neviděl - 4:2. Další střela domácího beka prošla jen těsně vedle levé tyčky Josky. Hosté hrozili hlavně prvním útokem. Kdykoliv byl na ledě Nečas s Kautem a Dondou, museli se mít domácí hodně na pozoru. V závěru prostřední části hráli červenožlutí znovu přesilovou hru, ale Plameny tentokrát soupeře do vážnějšího ohrožení své klece nepustily.

Třetí třetinu začali lépe hosté a tlačili se za vstřelením kontaktního gólu. To se jim povedlo v pětačtyřicáté minutě, když Dondovu střelu z bezprostřední blízkosti ještě Škarek vyrazil, ale na dorážku Martina Kauta byl krátký. Hattrick hostujícího snajpra znamenal snížení na 4:3. Neuběhly ani tři minuty a Martin Kaut si připsal čtvrtý gól. Nečas tváří v tvář domácímu gólmanovi ještě neuspěl, ale k puku se dostal jeho spoluhráč z útoku, položil si Škarka a vyrovnal - 4:4. V dvaapadesáté minutě přišla obrana domácích lehce o puk a domácí muž v masce se musel hodně natahovat, aby vytěsnil střelu Nečase z mezikruží. Také Dukla si vytvořila slibnou příležitost, když Vala postupoval po pravé straně sám na branku Josky, ale těsně minul pravou tyč. V závěru sahal Kaut po pátém gólu, jenže vedení na stranu hostí nestrhnul, jeho střele vystavil stopku Škarek výborným zákrokem pravým betonem.

Na začátku prodloužení měl Žďár výhodu přesilové hry. I když Kaut ostřeloval branku Jihlavy ze všech pozic, domácí se ubránili. Poslední minutu prodloužení hrála přesilovku také Dukla, ale k vážnějšímu ohrožení Josky se nedostala. Rozhodnutí tak přinesly samostatné nájezdy – a nakonec se o bod navíc pro hosty postaral hned prvním nájezdem Ondřej Trejbal. Puk po jeho střele smolně vypadl Škarkovi z výstroje. Protože dalších pět hráčů svůj nájezd neproměnilo, vyhrál Žďár nad Sázavou 4:5 po samostatných nájezdech.

Ohlasy trenérů

Martin Sobotka (SKLH Žďár nad Sázavou): Jsem za výhru strašně rád, protože Jihlava je velmi silný tým. Pro nás to byly dneska důležité dva body na začátek soutěže. Utkání pro nás začalo dobře, když jsme dali rychlý gól, ale pak jsme se trošku ukolébali. Soupeř rychle vyrovnal a strhl vedení na svojí stranu. I přesto, že jsme prohrávali 1:3 a 2:4, tak jsme stále hráli svojí hru. Pořád jsme chtěli hrát aktivní hokej, napadat soupeře dvěma hráči a dostat jej pod tlak, což se nám povedlo. Ve třetí třetině jsme hru stáhli na dvě pětky, což se nám vyplatilo. Celý tým hrál dobře, ale vyčnívala jedna pětka a my potřebujeme i více produktivity i od ostatních lajn, druhé nebo třetí. Celému týmu děkuji za výborný výkon a gólmanovi také, v závěru výborně zachytal a na nájezdy nedostal gól. Děkuji všem, od prvního do posledního hráče, a snad na tento výkon navážeme s Letňany, a bude se nás držet štěstí dále.

Libor Žilka (asistent trenéra HC Dukla Jihlava): Utkání jsme moc dobře nerozehráli, protože jsme v první minutě inkasovali. Potom jsme se zvedli, využili jsme dvě přesilovky, což se nám konečně podařilo. Odskočili jsme na 3:1 a na 4:2. Do třetí třetiny jsme šli s tím, že neinkasujeme a přidáme třeba další gól, což se nám nepovedlo. Nepohlídali jsme první lajnu soupeře a dva hráče, kteří rozhodli celé utkání. Klukům některé věci vytýkáme, ale asi nám trošku ve třetí třetině došla šťáva. Jsme za bod rádi, ale mohly být tři.