1:0
(1:0, 0:0, 0:0)

Mladší dorost prohrál na ledě prvního Hradce Králové fotbalovým výsledkem

28.10.2014 / Přemysl Ježek

Na oslavy dne vzniku samostatného československého státu zajížděli mladší dorostenci Dukly do Hradce Králové, lídra extraligové tabulky skupiny Střed. Ráz zápasu dal gól Filipa Jiráska z osmnácté minuty, ostatních čtyřiadvacet střel domácích Jakub Škarek. Ač se červenožlutí snažili, ani jedna z pětadvaceti střel neskončila za zády hradeckého gólmana, takže zápas skončil výsledkem 1:0 pro domácí.
28.10.2014 12:00, ELIOD extraliga mladšího dorostu - 13. kolo

Hradec Králové

Vomáčka – Lelek, Voňka, Pohl, Muška, Gaspar, Šalda, Jonáš – Kellner, Hladík, Pažourek, Matouš, Havelec, Jiráček, Dvořák, Štohanzl, Hašek, Saidl, Maršík, Síla
1

HC Dukla Jihlava

Škarek – Zadina, Homola, Slabý, Trávník, Vála, Stark, Havelka – Úlovec, Vala, Jindra, Musil, Adam, Najman, Slabý, Hrbatý, Strnad, Vrátný
0
Branky a nahrávky: 18. Jirásek. Rozhodčí: Veselý – Mácha, Jirásek. Vyloučení: 7:7. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 99. Střely na branku: 25:30. Průběh utkání: 1:0.

Průběh utkání

Hradec upracoval těsné vedení

Hradec začal utkání aktivněji. Už po třiceti vteřinách hry si do útočného pásma nabruslil Štohanzl a měl první gólovou šanci zápasu. Jeho projektil ovšem zastavila branková konstrukce Škarkovy branky. Delší dobu potom hra postrádala spád a čekalo se další výraznější brankovou možnost.

Lvi se snažili tvořit hru a být častěji na kotouči, ovšem jejich útočné nápady končily ve většině případů pouze před pozorně postavenou obranou soupeře. Výjimkou bylo nápadité nahození Jiráska, se kterým brankář hostí vůbec nepočítal, avšak i přes několik důrazných dorážek se Lvi neradovali.

Konec hradecké neproduktivitě udělal až Filip Jirásek. Ten se v přesilové hře obtočil kolem Škvarkovy branky a nahrával na lépe postaveného Haška, který ovšem na kotouč nedosáhl. Následovala teč obránce, díky které kotouč zapadl za brankovou čáru – 1:0. První třetina tedy nabídla spíše snahu než pohledný hokej. Jihlavští se před branku domácích dostávali jen sporadicky a hrozili většinou jen v početních výhodách. V těchto momentech ale vždy Královské lvy podržel pozorný brankář Vomáčka.

Bojovná druhá třetina změnu skóre nepřinesla

Druhá třetina začala urputnou bitvou o každý metr kluziště. I to se projevilo na počtech vyloučení, které dávaly příležitosti oběma celkům. Avšak ani jedno z mužstev nedokázalo s hozenou rukavicí naložit gólově. Hradečtí pak málem litovali nevyužitých šancí z první třetiny. V jeden moment byli nebezpečně zamčení před svou brankou, avšak pozorný Vomáčka lapil všechny střelecké projektily soupeře. To byla ovšem pouze výjimka, hradecká obrana jinak působila velice kompaktně a organizovaně, s čímž si Dukla nevěděla rady. Drtivá většina tlaku soupeře tak končila povětšinou mezi kruhy, odkud byli Jihlavští vytlačováni nebo blokováni.

Největší šance druhého dějství přišla prakticky z ničeho. Jihlava se bránila hradeckému náporu a vyhodila kotouč. Ten dobruslil hradecký bek a chtěl ho vrátit za branku na lépe postaveného spoluhráče, jeho myšlenku ovšem ještě lépe přečetl jihlavský útočník, který kotouč zachytil a vrátil ho před branku. Tam nejdříve Vomáčka reflexivně zareagoval a posléze lapil i z leže střelu dotírajícího útočníka. Druhé dějství tedy nabídlo spíše důraz než hokej, a tak se po 40 minutách skóre neměnilo.

Jihlava zkusila i hru bez gólmana

Třetí třetina připomínala ve svém úvodu první dějství. Hradec hýřil aktivitou, avšak samotná snaha ke gólu nevede. Nápaditá kombinace Lvů končila ve finální fázi na bruslích soupeře nebo v rukavici pozorného Škarka. A tak tu rázem vyvstávala otázka, zda Hradec nebude svého pohledného kombinačního hokeje litovat. Výsledek je vždy na prvním místě a ten byl doposud velice hubený. První zamrazení přišlo v 50. minutě. To se k odraženému puku dostal jihlavský Jiří Slabý, který ovšem z bezprostřední blízkosti nedokázal Vomáčku překonat.

Utkání v poslední desetiminutovce čím dál více nervóznělo. Souboj střídal souboj a každý mohl pomýšlet na zisk bodů. Hradec ovšem po taktické stránce pracoval velice dobře a včas eliminoval útočnou rozehrávku Dukly. Jihlavě nepomohla ani závěrečná hra bez brankáře, a tak souboj dvou reprezentačních brankářů vyzněl lépe pro toho hradeckého. Domácí tak mohou oslavili nejtěsnější možnou výhru.

Ohlasy trenérů

Tomáš Martinec (Královští lvi Hradec Králové):
Sehráli jsme jeden z nejhorších zápasů v sezóně. Začátek byl ještě slušný, se štěstím jsme dali gól, ale od té doby už to byla holomajzna. Nebyli jsme schopni si vyhovět ve dvojicích, ve trojicích, každý hrál jen na sebe. Pochválit můžeme jenom brankáře, který nám vychytal 3 body.

Štěpán Moravec (HC Dukla Jihlava):
Přijeli jsme na horký led. Myslím si, že Hradec to v první třetině ukázal, protože nás jednoznačně přehrál. Domácí se dostali do vedení šťastným gólem, nicméně pak se hra srovnala a nás trošku mrzí neproměněné šance, protože ve druhé a třetí třetině to bylo vyrovnané utkání. Někdy jsme měli i navíc. Škoda, že tam něco nepadlo, mohlo to být ještě zajímavé.