8:2
(3:0, 3:1, 2:1)

13.09.2014 / Tomáš Lysý

13.09.2014 12:00, RAKO extraliga staršího dorostu - 4. kolo

HC Dukla Jihlava

Kořenář – Pospíchal, Srnský, Smutný, Pražák, Váňa, Huňáček – Kolouch, Mejzlík, Bambula – Najman, Vala, Kousal – Peschout, Ondráček, Oščádal
8

BK Mladá Boleslav

Krofta – Tichý, Marček, Kalus, Ďurkáč, Řečinský, Mlčoch, Vodseďálek – Uřidil, Skořepa, Planý – Rypar, Prokop, Kroni – Kalaš, Dančišin, Vaníček – Straka, Ficek, Vajsejtl
2
Branky a nahrávky: 10. Kousal (Vala, Najman), 12. Smutný (Najman, Kousal), 16. Bambula (Kolouch, Mejzlík), 26. Bambula (Mejzlík, Kolouch), 37. Najman (Kousal, Vala), 39. Bambula (Mejzlík), 55. Najman (Pražák), 60. Peschout (Ondráček, Oščádal) – 22. Planý (Krofta), 54. Straka (Tichý, Kroni). Rozhodčí: Doležal – Kuřítko, Rittich. Vyloučení: 7:4. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 56. Střely na branku: 41:26. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 6:1, 6:2, 8:2.

Průběh utkání

Hned v první minutě zápasu čtvrtého kola mezi Jihlavou a Mladou Boleslaví se hosté ze středu Čech museli bránit přesilovce Dukly. Červenožlutí si ale žádnou výraznější šanci nevypracovali, stejně jako o chvíli později Boleslavští při své úvodní přesilové hře. Druhá početní výhoda domácích již přinesla sladké ovoce v podobě gólu. Závar před svojí brankou ještě stačil Krofta za přispění svých spoluhráčů odvrátit. Ale pouze k Najmanovi, který našel na levém kruhu Valu. Ten vystřelil a vyražený puk zametl u pravé tyče zcela volný Pavel Kousal – 1:0. Jihlavu vstřelený gól povzbudil a za dvě minuty už vedla o dvě branky. Michal Smutný totiž propálil z vrcholu levého kruhu vše, co mu stálo v cestě - 2:0. Hráčům z města automobilů nepomohl ani oddechový čas. V situaci dva na jednoho ještě neuspěl Peschout s Oščádalem, který si špatně zpracoval kotouč. Po dalším rychlém protiútoku již Jihlava zvedala ruce nad hlavu. Jiří Bambula si po přihrávce Koloucha navedl puk na střelu a záhy našel volné místo u pravého betonu gólmana - 3:0. V součtu s pátečním zápasem tak Mladá Boleslav inkasovala za čtyři třetiny celkem 15 branek.

Že bude druhá třetina gólově bohatší, ukázaly hned její první desítky sekund. Boleslav do ní vlítla jako vyměněná. Skořepa zblízka trefil jen betony gólmana, ale za půlminuty se již hosté radovali. V signalizovaném trestu dopravil kotouč do sítě Jakub Planý – 3:1. Krátce na to mohli hosté vstřelit kontaktní gól v přesilové hře, Planý tentokrát z mezikruží neuspěl. Po vypršení trestu si Dukla vrátila zpět třígólové vedení. Přihrávku Mejzlíka z pravé strany zvedl před brankou zcela volný Jiří Bambula nad vyrážečku boleslavského muže v masce - 4:1. Mladá Boleslav byla blízko k dalšímu snížení v polovině zápasu. Dančišin našel pěkným pasem Kalaše, který mířil pouze do hrudi Kořenáře. Ani další přesilovka Jihlavy nevedla ke gólu, ba naopak, prosadit se mohl v protiútoku Kroni, to by však musel najít volné místo mezi pravou tyčí a pravým betonem gólmana. Gól tak padl o chvíli později. Chybu obrany hostí před vlastní svatyní neztrestal Kousal, který byl při zakončení faulován. K přesilové hře nedošlo, protože Ondřej Najman zblízka doklepl puk do sítě - 5:1. Aby toho na Mladoboleslavské nebylo málo, trefila se Dukla i při jejich přesilovce. Na své útočné modré vystřihli hosté chybu jak z těžkého diktátu, Mejzlík vyslal do úniku Jiřího Bambulu a ten v oslabení přesnou střelou do levého horního rohu zkompletoval hattrick - 6:1. Nemluvě o tom, že Jihlava mohla v oslabení přidat další gól, kdyby Kousal v úniku po levé straně mířil přesněji.

Třetí třetina se již dohrávala pouze z povinnosti. Hosté se jí snažili důstojně dohrát a „nepřiblížit“ se výsledku posledního zápasu, Dukla naopak byla s velkým náskokem spokojená. Branky začaly padat až ve druhé polovině závěrečného dějství. Mladá Boleslav také ukázala, že umí využít přesilovku, když Patrik Straka na levém kruhu získal puk, najel si před Kořenáře a prostrčil mu kotouč bekhendem mezi betony - 6:2. Konečné slovo měli opět domácí. Nejprve usměrnil Ondřej Najman svým druhým gólem v dnešním zápasu puk za záda nešťastného brankáře hostí - 7:2. Pětačtyřicet vteřin před koncem pak kapitán domácí družiny Richard Peschout uplatnil důraz v závaru před brankou a uzavřel skóre na konečných 8:2.

Ohlasy trenérů

Jiří Rech (BK Mladá Boleslav): Když to vezmu postupně, tak jsme si zase v kabině říkali, abychom v prvních deseti minutách nebyli vyloučení, jenže při druhém vyloučení zase dostaneme gól a opět jsme šli dolů, psychicky dolů, do kolen. Proto jsem si po třetím gólu vzal oddechový čas, abych kluky povzbudil a namotivoval je. Chvilku to vypadalo dobře a když jsme dali gól na 3:1, zase to vypadalo, že by se zápas mohl vyvíjet jinak, trošku v náš prospěch. Ale bohužel jsme znovu třikrát inkasovali. Třetí třetina se už jen dohrávala, proto byla hra taková nahoru-dolu.

Patrik Augusta (HC Dukla Jihlava): Dneska si mi zápas hodnotí dobře. Vyhráli jsme a myslím si, že od začátku do konce jsme byli lepším týmem. Samozřejmě jsme udělali nějaké chyby, na kterých budeme muset dále pracovat, ale jinak jsem spokojený. Doufejme, že jsme se dneska po těch předchozích zápasech nijak nevystříleli.