4:1
(1:0, 1:1, 2:0)

04.12.2014 / Tomáš Lysý

04.12.2014 18:00, DHL extraliga juniorů - 32. kolo

HC Dukla Jihlava

Svoboda – Půža, Dundáček, Hohl, Port, Pospíchal, Tobola, Kochánek – Marcilis, Jícha, Anděl – Dufek, Ludvík, Střecha – Nováček, Dvořák, Balaštík – Hubert, Mahút, Dupljaku
4

HC Olomouc

Urbisch – Jeklič, Rašner, Nesvadba, Kraigher, Brandýs, Hes, Tomek – Beták, Ostřanský, Jergl – Krátoška, Konečný, Bauer – Janás, Pavlovský, Kropáč – Markl
1
Branky a nahrávky: 19. Jícha (Anděl), 24. Anděl (Mahút, Hohl), 47. Dupljaku (Hohl, Port), 57. Anděl – 21. Jergl (Ostřanský, Rašner). Rozhodčí: Homola – Polák, Klouda. Vyloučení: 2:4. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 112. Střely na branku: 33:23. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 4:1.

Průběh utkání

Jihlava začala úvod zápasu aktivněji, Urbisch musel zasahovat již po sedmi vteřinách a za další minutu mířil Střecha z dobré pozice nad branku. Domácí hokejisté na svého soka vlétli a gólman Hanáků se musel pořádně otáčet. Anděl si vybruslil mezi kruhy, kde nebyl daleko od gólu, leč trefil jen hruď muže v masce hostí a krátce na to mnoho nechybělo, aby Jícha dostrkal důrazem puk za čáru. Olomoučtí se dostávali před Svobodu pouze sporadicky, žádné velké šance si nevytvářeli. Na druhé straně naopak vyrazil Pospíchalovu pumelici Urbisch jen před sebe a Jícha se těsně nedostal k dorážce do volné klece.

Jihlava zahrozila i při své první přesilovce. Tvrdou Dundáčkovu střelu Urbisch bezpečně kryl, stejně tak jako nadvakrát zneškodnil pokus Jíchy na vzdálenější tyč po tom, co domácí šikula obešel dva hráče a vystřelil z pravého kruhu. V druhé početní výhodě Dukly vznikla po ráně Půži před brankou Olomouce obrovská mela, Mora ale i s ležícím gólmanem vzešla z celé situace lépe. Závar byl i vidění i před Svobodou, a to po pumelici Nesvadby, domácí však odolali. Branka tak padla až při přesilové hře Olomouckých. Červenožlutí navázali na dva góly v oslabení proti Kladnu, Anděl vybojoval v obranném pásmu puk, ujel po pravé straně, po přejetí modré předložil puk Lukáši Jíchovi, který korunoval povedený výkon svého týmu v úvodní periodě vedoucím gólem, když zblízka překonal gólmana střelou nad jeho lapačku.

Dohrávanou přesilovku z konce první třetiny využila Olomouc bezezbytku po pětatřiceti vteřinách druhého dějství. Ostřanského střelu vyrazil Svoboda před sebe, kde se puk odrazil od Aleše Jergla a doklouzal za brankovou čáru. Vyrovnaný stav vydržel dvě a půl minuty. Štěstí se usmálo také na Jihlavu. Mahútův pokus neprošel valem těl, kotouč se odrazil na střed útočného pásma do míst, kde stál Lukáš Anděl, ten takříkajíc zavřel oči a propálil vše před sebou. V dalších dvou minutách Hanáci uzavřeli svého soupeře. Jergl krásně před brankou uvolnil Betáka, kterému nesedla střela a Rašnerovy dvě rány od modré si cíl nenašli. Po druhé střele mládežnického reprezentačního beka Olomouce se řítila Dukla do protiútoku čtyři na dva, ale s kontrem nenaložila vůbec dobře. Hra se poté na chvíli ustálila, šance k vidění nebyly. Až do třiatřicáté minuty, kdy si Dupljaku před brankou počkal na přihrávku. Urbische však tváří v tvář nepřelstil. Za dalších šedesát sekund svírala první lajna hostí jihlavskou pětici jako kleště a Jergl ve velké šanci trefil přesunujícího se Svobodu. Jergl, Beták a Ostranský i nadále okupovali prostor před svatyní červenožlutých, nicméně puk do branky neprotlačili.

Začátek třetí třetiny přinesl šanci Olomouce po chybné rozehrávce domácích, ale dva hráči hostí si příliš dlouho dávali přednost a obranná dvojice Jihlavy stihla svojí chybu napravit. Žádné výraznější šance nepřinesla ani třetí přesilová hra domácích, hosté se bez potíží ubránili. Své vedení zvýšila červenožlutá ekipa v sedmačtyřicáté minutě. Opět se ukázalo, že přesně tečovaná střela je pro gólmany smrtící koktejl. Hohl vystřelil, Liridon Dupljaku změnil dráhu letu puku a Urbisch mohl tak akorát bezmocně rozhodit rukama. Následoval menší tlak hokejistů s kohoutem na dresu, který zakončil povedenou ranou Beták. I když měl Svoboda přes sebou hradbu těl, jeho lapačka byla přesná. Krátce po polovině třetí části již Hanáci hrozili výrazněji. Bauer z mezikruží vystřelil bekhendem nad branku, po Rašnerově nahození nedokázal Jergl procpat puk k levé tyči Svobody a jeden z nejproduktivnějších hráčů extraligy juniorů nepřidal svůj druhý gól v zápase ani po individuální akci a zakončení zblízka.

Svůj druhý gól v utkání nepřidal ani Dupljaku, jenž pálil po buly ostře z levé strany a puk letěl jen těsně nad. Co se nepovedlo jemu, dokázal tři minuty před koncem Lukáš Anděl. Po chybě hostující obrany se dostal před branou k puku a střelou pod Urbischem potvrdil pozici nejlepšího střelce týmu. Jihlava si už vedení ohlídala, zaslouženě vyhrála 4:1 a v sezoně porazila Olomouc na domácím ledě i podruhé.

Ohlasy trenérů

Kamil Přecechtěl (HC Olomouc): Do utkání jsme vstoupili hodně špatně. První třetinu byla Dukla jednoznačně lepší a bylo velkým štěstím, že nám nedala více jak jeden gól. Od druhé třetiny se hra trošku vyrovnala, ale v rozhodujících okamžicích jsme neměli štěstí. Z dnešního výkonu mužstva jsem hodně zklamaný, protože ne všichni hráči podali alespoň 50% toho, co umí zahrát.

Petr Svoboda (HC Dukla Jihlava): Dnes jsme měli velice dobrý vstup do zápasu, kluci to odmakali, všechny čtyři lajny hrály velice dobře. V naší hře byly všechny věci, na kterých jsme pracovali od začátku sezony. Výkon byl navíc podpořen výborně chytajícím gólmanem. Kluci hráli na hranici svých možností a konečně se nám podařilo dát více branek a dostat jen jednu. Díky tomu jsme vyhráli.