4:1
(0:0, 2:0, 2:1)

12.12.2014 / Tomáš Lysý

12.12.2014 18:00, RAKO extraliga staršího dorostu - 29. kolo

HC Dukla Jihlava

Kořenář – Pražák, Srnský, Huňáček, Váňa, Klofáč, Smutný, Krtek – Oščádal, Vala, Ondráček – Kousal, Ondřej Najman, Peschout – Kolouch, Mejzlík, Čermák
4

HC VERVA Litvínov

Sklíba – Urbánek, Březák, Brejžek, Brzek, Macháč, Kučera, Šíp – Bečvář, Helt, Bárdoš – Drašar, Reichel, Havelka – Oliver Najman, Vébr, Chmelař
1
Branky a nahrávky: 23. Kousal, 29. Smutný (Ondřej Najman, Kolouch), 43. Klofáč, 47. Ondřej Najman (Váňa) – 52. Oliver Najman (Vébr, Šíp). Rozhodčí: Coufal – Procházka, Mikoviny. Vyloučení: 7:3. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 87. Střely na branku: 24:32. Průběh utkání: 4:0, 4:1.

Průběh utkání

Do první vážnější šance celého zápasu se dostala Dukla už minutu a půl po začátku zápasu. Najman z dorážky zblízka trefil pouze pravou tyčku. Jihlava se poté musela bránit, v přesilovce hosté zahrozili ránou Kučery, kterou tečoval zblízka Reichel a Kořenář včas sklapnul betony k sobě. Gólovou příležitost měli hosté i při hře v plném počtu, když Bečvář využil nejisté jihlavské rozehrávky a mezi kruhy uzmul kotouč, leč pohotovou střelou těsně minu levou tyčku. Ani Jihlava se poté nedokázala ve své první početní výhodě prosadit, gólman Sklíba příliš práce neměl. Tyčka se rozezvučela i na druhé straně po tom, co po rychlý kontr zakončil Havelka střelou z pravého kruhu do pravé spojnice břevna a tyče. Gól tak oba týmy v první třetině prvního kola nadstavbové části nedaly.

Co se gólově nepodařilo v první části, přišlo ve druhé dvacetiminutovce. Hosté do ní sice vstoupili aktivněji, ale kapitulovali jako první. Pavel Kousal ve středním pásmu sebral puk, dostal se až mezi kruhy a našel mezírku mezi betony Sklíby. A nemuselo zůstat jen u jedné trefy. Prážákovu ránu vyrazil gólman Litvínova jen před sebe, kde se k dorážce dostal Mejzlík, jenže u pravé tyčky nemířil přesně. Jihlavu nemusely mrzet dvě nevyužité přesilové hry, protože po skončení druhého trestu předvedla pohlednou a přesnou kombinaci. Ondřej Najman našel přihrávkou podél pásma rozjetého Michala Smutného, který si sjel k levému kruhu a vyčistil pravý horní roh branky od všech nečistot. Dva inkasované góly s hosty lehce zatřásly, přesto si mladí Chemici dokázali vytvořit šance. Nejaktivnější hokejista litvínovské družiny Oliver Najman si sjel mezi kruhy k odraženému puku a před Kořenářem nezakončil přesněji hlavně z důvodu faulu domácího hráče. Krátce na to dostali hráči v černožlutých barvách možnosti třiadvacet vteřin dlouhé dvojnásobné početní výhody, ale nevyužili ani jí, ani poté dohrávanou klasickou přesilovku.

O osudu zápasu rozhodl začátek třetí třetiny. Rostislav Klofáč nabral ve středním pásmu takovou rychlost, že by mu nestačil ani čerstvý mistr světa Formule 1 Lewis Hamilton, prodral se před Sklíbu a se štěstím dopravil puk pod jeho vyrážečkou do sítě. Na druhé straně nepřekonal Kořenáře dvěma dorážkami Chmelař a poté se neprosadil ani Bečvář, který zkoušel zasunout puk zblízka k levé tyčce domácí svatyně. Radovala se tak znovu Dukla. Váňovu střelu usměrnil Ondřej Najman za záda gólmana a k dnešní asistenci si tak připsal první přesný zářez. V polovině třetí části mohl přidat pátý gól svého týmu Kolouch, to by však nesměl promáchnout u pravé tyče litvínovské branky do ztracena. Z protiútoku vstřelili hosté čestný gól, jemuž předcházela hodně povedená akce. Vébr si všiml u pravé tyče jihlavské svatyně najíždějícího Olivera Najmana, poslal na něj přesný pas a nejlepší hráč hostí dnešního zápasu si připsal gólovou odměnu. Hned vzápětí po rychlém kontru téměř lízala pumelice Březáka pro změnu levou tyčku branky červenožlutých. Jiskřičku naděje mohl Litvínov vykřesat v přesilové hře, ale ani tentokrát se neprosadil. Jihlava tak potvrdila pozici lídra v tabulce a zvítězila v prvním kole nadstavbové části skupiny B 4:1.

Ohlasy trenérů

Radim Skuhrovec (HC Litvínov): Z našeho pohledu to bylo bohužel klasické utkání. Kluci si asi uvědomovali důležitost prvního utkání a byli trošku zaskočeni, začali jsme hrát až v průběhu třetí třetiny. Jihlava se hodně tlačila do útoku a před bránu, což nám schází. Hráči před brankou ještě přihrávají lépe postavenému spoluhráči, kombinují a nestřílí. Až si uvědomí, že je potřeba střílet a nevymýšlet, tak začneme zase bodovat.

Patrik Augusta (HC Dukla Jihlava): Pro nás byl Litvínov v uvozovkách neznámý soupeř. Myslím si, že to bylo slušné utkání nahoru dolu, které rozhodli gólmani. Byli jsme efektivnější v koncovce a brankář nám předvedl výborný výkon.