4:2
(1:1, 0:1, 3:0)

13.12.2014 / Tomáš Lysý

13.12.2014 12:00, RAKO extraliga staršího dorostu - 30. kolo

HC Dukla Jihlava

Brož – Krtek, Pražák, Váňa, Huňáček, Smutný, Klofáč – Ondráček, Vala, Oščádal – Peschout, Najman, Kousal – Čermák, Mejzlík, Kolouch
4

HC Letci Letňany

Špirek – Brabec, Katriňák, Antoš, Pařík, Gebell, Chvála – Chalupa, Burda, Horák – Urban, Průžek, Řepík – Pražienka, Šimon, Satran – Kubát, Mařík
2
Branky a nahrávky: 20. Kousal (Najman, Klofáč), 49. Vala (Pražák, Krtek), 51. Peschout (Kousal), 56. Peschout (Kousal) – 12. Průžek (Chalupa), 30. Urban (Průžek). Rozhodčí: Barek – Budínský, Kleprlík. Vyloučení: 2:2. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 94. Střely na branku: 48:23. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 4:2.

Průběh utkání

Do úvodu zápasu vstoupili aktivněji hosté, kteří si díky Chalupovi vypracovali první vážnější šanci. Útočník Letňan se prodral u pravé tyče Brože do zakončení, které nebylo příliš důrazné. Postupem času přebrali aktivitu domácí. Ondráčkovu ránu z prostoru mezi kruhy vyrazil Špirek betonem a proti Klofáčově ráně ze stejného prostoru se natahovat nemusel, neboť bek Dukly minul pravou tyč. Byl to znovu Ondráček, který mohl otevřít skóre. Po levé straně se prodral před branku a jeho střelu vyrazil Špirek dobrým zákrokem levým betonem. Krátce po desáté minutě se hosté začali pořádně tlačit před jihlavskou svatyni a jejich dílčí tlak skončil gólem. Burda nejprve zblízka zvedl bekhendem puk těsně vedle Brožovy branky, ale o minutu později se již hosté radovali. Jiří Průžek si před brankou našel kotouč a zblízka otevřel skóre dnešního zápasu. Vyrovnání zabránil další dobrý zákrok Špirka, když se Najman dostal z bezprostřední blízkosti do zakončení. Ve dvou slibných akcích byl také obránce Klofáč, ukazujíc své ofenzivní přednosti. Nejprve jeho pokus z pravého kruhu skončil na tyči a poté zblízka trefil jen gólmana. Dvě minuty před koncem dostala Dukla možnost přesilové hry. Opět se rozezvučela branková konstrukce, střelu Smutného od modré zastavila tyčka. Zdálo se, že Letňany už vedení do konce třetiny uháji, jenže šestnáct vteřin před jejím koncem poslal Pavel Kousal odražený puk zblízka nad lapačku gólmana hostí a před odchodem do kabin srovnal stav.

Ve druhé třetině nejprve zahrozil Kolouch svojí střelou z velkého úhlu, jíž nadělal Špirkovi dost starostí. Minutu a půl na to vyslal Vala svojí střílenou přihrávku před branku, kde se k puku těsně nedostal Pražák. Také Letňanští si zahráli přesilovou hru, ale přes pozornou čtveřici Dukly v čele s Brožem se k zakončení vůbec nedostali. Mrzet je to příliš nemuselo, neboť krátce po návratu vyloučeného Peschouta na led hosté udeřili podruhé. Po pasu Průžka se do úniku prodral Marek Urban a svojí akci zakončil gólem, když tváří v tvář prostřelil gólmana červenožlutých. Vedoucí gól Letňan naburcoval domácí k větší aktivitě. I ve druhé části pomohla Pražanům branková kostrukce, Oščádalova střela se od letňanského gólmana odrazila na horní tyčku a odtud putovala za branku. Krátce poté se mohl prosadil pohotovou střelou podruhé v zápase Kousal, nicméně vyrážečka Špirka byla na místě. Také Letňany měly šance, po obrovském závaru před Brožem nedostrkal puk za čáru ani Satran a ani jeho spoluhráč Mařík. V závěru periody se mohl po přihrávce Ondráčka zpoza branky prosadil Oščádal, ale zblízka si na výborně lapajícího gólmana hostí nepřišel. Pohlednou individuální akci pak předvedl Mejzlík, zkoušejíc po objetí branky zasunout puk k pravé tyči, což se mu těsně nepodařilo.

Šanci k navýšení vedení měli hosté po dvou minutách druhé třetiny, ale ani svojí druhou přesilovou hru nesehráli Letňany dobře. Čtveřice hokejistů Dukly prakticky nepustila soupeře do žádné výraznější šance. Již v plném počtu si červenožlutí vytvořili další dobré příležitosti. Peschouta po výborně Valově přihrávce nadvakrát vychytal Špirek a hostující muž v masce si poté připsal snad čtyři zákroky po obrovském závaru před svojí klecí a dorážkách Najmana a Koloucha s Ondráčkem. V čase 48:22 byl vyloučen Katriňák a za půlminuty využila Jihlava i svojí druhou přesilovou hru. Tečované rány z prostoru před brankou bývají noční můrou gólmanů, což se potvrdilo i nyní. Lukáš Vala totiž tečoval střelu Pražáka mimo dosah výborného Špirka, který s touto situací nemohl dělat vůbec nic.

Jednapadesátá minuta přinesla poprvé v zápase průběžné vedení Jihlavy, které po srovnání narostla křídla a svůj tlak korunovala brankou. Richard Peschout si počínal velmi mazácky, když se před gólmanem Letňan dostal k puku. Nezazmatkoval, nevystřelil, nýbrž si podél brankoviště povyjel k levé tyči gólmana, kam následně zasunul kotouč. Domácí byli po tomto gólu pány na ledě a hosté se prakticky nedostávali k zakončení, snad jen Řepíkova střela po buly trošku vážněji zaměstnala Brože. Definitivum třem jihlavským bodům udělal gól znovu Richarda Peschouta, který šťastně prostrčil puk mezi betony brankáře. Letňany podali na Horáckém zimním stadionu dobrý výkon a díky výbornému gólmanu Adamu Špirkovi sahaly po bodech, ale v závěrečné části se přece jen projevila kvalita jihlavského kádru a lídr béčkové nadstavby si připisuje před vánoční pauzou do tabulky další tři body.

Ohlasy trenérů

Patrik Augusta (HC Dukla Jihlava): Od začátku zápasu jsme měli velké potíže prosadit se proti defenzívě Letňan. Hosté hráli výborně, chytal jím výborně brankář a po našich chybách vždy dali góla, takže nám odskočili, jenom to zavřeli a snažili se čekat na naše chyby. Třetí třetinu jsme sehráli výborně a podařilo se nám skóre otočit.