7:5
(3:2, 2:0, 2:3)

Jihlava v dvanáctigólové přestřelce přemohla Kadaň a upevnila si druhé místo v tabulce

14.11.2015 / Tomáš Lysý

První třetina zápasu mezi Duklou a Kadaní by se mohla rozdělit na dvě odlišné poloviny. Zatímco během devíti minut se Jihlava po gólech Filipa Semana, Michala Důrase a Davida Březiny ujala vedení, hosté góly ve čtrnácté a devatenácté minutě snížili na rozdíl jedné branky. Červenožlutí si ve druhém dějství vzali třígólové vedení zpět, když se z presilových her prosadili znovu Filip Seman a poté Marek Prokš. V pětačtyřicáté minutě to bylo po dvou gólech Kadaně opět o gól. Jihlava vzápětí uskočila svému soupeři druhým gólem Davida Březiny, nicméně hosté se druhou trefou Davida Kašeho znovu dostali na dostřel. Drama tak bylo na světě. Utnul jej minutu a třiapadesát vteřin před koncem sedmým gólem domácích Jakub Flek. Jihlava tak zvítězila nad Kadaní 7:5.
14.11.2015 17:30, WSM Liga - 22. kolo

HC Dukla Jihlava

Honzík – Šafář, Štebih, Šimek, Kaláb, Zadražil, Grebenyuk, Dobrovolný – Diviš, Seman, Tomeček – Anděl, Flek, Důras – Jícha, Melenovský, Prokš – Malec, Gríger, Březina
7

SK Trhači Kadaň

Dvořák (9. Dlouhý) – Drobný, Drtina, Trefný, Szathmáry, Blaha, Rohan, Černý – Račuk, D. Kaše, Chlouba – Zadražil, Kverka, Vrána – Hlava, Hejcman, Chrpa – Vaněk, Štovíček, Sloboda
5
Branky a nahrávky: 7. Seman, 7. Důras (Anděl, Grebenyuk), 9. Březina (Gríger, Malec), 29. Seman (Diviš, Štebih), 38. Prokš (Diviš, Honzík), 48. Březina (Seman), 59. Flek (Diviš, Kaláb) – 14. D. Kaše (Drtina, Račuk), 19. Šťovíček (Sloboda, Rohan), 43. Šťovíček (Hlava, Chrpa), 45. D. Kaše (Račuk, Chlouba), 54. Chlouba (D. Kaše). Rozhodčí: Pražák – Kreuzer, Křivohlavý. Vyloučení: 6:6. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1651. Střely na branku: 34:36. Průběh utkání: 3:0, 3:2, 5:2, 5:4, 6:4, 6:5, 7:5.

Průběh utkání

Ještě před úvodním buly zápasu byla, jako na mnoha stadionech po celém světě, držena minuta ticha za oběti teroristických útoků v Paříži a domácí fanoušci dali svojí solidaritu najevo transparentem „Pray for Paris“ (modleme se za Paríž) s datem hrůzných činů.

Na úvodní gól nemusely slušně zaplněné ochozy dlouho čekat, konkrétně do času 6:16. Hosté při útočném snažení udělali chybu na modré, kde Rohan ztratil puk, Filip Seman se dostal do samostatného úniku a střelou k pravé tyči po ledě nedal Dvořákovi šanci. Za pětatřicet vteřin vstřelili domácí druhý gól při hodně podobné situaci. Kadaňská pětice si ve středním kruhu znovu nepohlídala hráče, Anděl vyslal do sóla Michala Důrase a zkušený hráč, který letos sbírá body téměř výhradně za asistence, se trefil kolem levého betonu gólmana do stejného místa jako před okamžikem jeho spoluhráč. Na začátku deváté minuty Gríger z mezikruží těsně minul tři tyče, nicméně domácí nemuseli litovat. Stejný hráč v pravém rohu za brankou viděl, jak si před branku sjíždí David Březina, který střelou k levé tyči bezmocného Tadeáše Dvořáka ukončil jeho působení v dnešním zápase.

Do branky hostí nastoupil Jan Dlouhý a zamezil přílivu gólu v síti Sportovního klubu. Hosté se mohli radovat z gólu, jenže bekhendová střela jednoho z jejich hráčů nebyla uznána pro postavení útočícího hráče v brankovišti. Nedlouho poté orazítkoval šikovný mladík Kadaně Darek Hejcman pravou tyčku. Jestli prvních devět minut vykouzlilo domácím fanouškům úsměv na tváři, v rozmezí čtrnácté až devatenácté minuty se usmívali hosté. Vrátili se totiž do zápasu. Račukovu přihrávku zachytil na levé straně modré Drtina, nahodil puk za branku a David Kaše, chomutovský mladík hrající za Kadaň a draftovaný Philadelphií Flyers, šikovně tečoval kotouč za záda Honzíka. Jihlava v závěru třetiny nevyužila přesilovku a pykala za to. Gól Březiny zopakoval jako přes kopírák Martin Štovíček, jenž se nemýlil po hezké přihrávce Slobody z pravého rohu - 3:2.

Do druhé třetiny vstoupila Kadaň hodně aktivně, Kverka se z vlastního pásma prokličkoval až k brance Dukly, kde jej sice Honzík vychytal, avšak chvíli poté si hosté vykoledovali přesilovku. V ní však Severočeši branku domácích téměř neohrozili. Již při hře pět na pět zakončoval Chrpa z pravého kruhu těsně vedle tyčky a ránu Bláhy od modré schoval jihlavský strážce svatyně někde mezi betony, ač nevěděl, kde má puk. Kadaň poté nevyužila další početní výhodu, na rozdíl od domácího celku. Filip Seman, který za Severočechy odehrál přes sedmdesát zápasů, je ztrestal druhým gólem, najel si na vrchol pravého kruhu a zápěstím se trefil k bližší tyči. Na druhé straně Szathmáryho ránu tečoval těsně vedle Zadražil. Seman poté odmítl hattrick, když v další přesilovce přestřelil odkrytou horní část branky. Jihlava přesto ještě do konce druhé třetiny zvýšila skóre. V další přesilovce sice hosté vyhodili puk, ovšem Honzík jej za brankou rychle rozehrál na Diviše, hosté znovu propadli v bránění, protože puk do jízdy dostal Marek Prokš a svůj únik zakončil trefou nad levý beton gólmana - 5:2. Když po střele Chlouby zblízka nedotlačil odražený puk do branky Račuk a Chlouba sám po hezké individuální akci těsně minul vzdálenější tyč, šla Dukla do kabin s třígólovým vedením.

To se během čtyř a půl minuty třetí části zmenšilo na rozdíl jedné branky. Nejprve v situaci dva na jednoho přihrál Hlava mezi kruhy Martinu Šťovíčkovi, útočník si sjel před branku a propálil gólmana. Minutu a půl poté si Dukla vůbec nepohlídala pětici hráčů, Račuk vypálil od modré jen do tyče a po Šťovíčkovi přidal druhý gól v utkání také David Kaše, jenž měl s dorážkou do volné klece přesnadnou úlohu. Vyrovnáno mohlo být po akci Chrpy, hledajícího před brankou dva spoluhráče, ovšem jeden z jihlavských hráčů rybičkou zblokoval přihrávku. Udeřilo tak před brankou Jana Dlouhého. Seman předal puk na modré Davidu Březinovi, jihlavský rychlík s parádní ránou si najel přes pravý kruh k brance a bekhendem zvýšil vedení svého týmu. Poté tvrdou ránou z mezikruží nedokončil hattrick Kaše. Dukle šla hra v oslabení, Důras pláchl po levé straně, sjel si před branku a zkusil to střelou mezi betony, kterou v první části vyzrál na Dvořáka, jenže jeho kolega v brance Dlouhý se překonat nenechal.

Kadaň ještě jednou zdramatizovala zápas. Perfektně hrající David Kaše zpoza branky bekhendem našel nehlídaného Romana Chloubu a kadaňská jednasedmdesátka se zblízka nemýlila. Kaše měl možnost znovu dokončit hattrick, čímž by srovnal stav, to by však musel z mezikruží mířit přesněji. Gólové hody utnul v času 58:07 Jakub Flek, dorážejíc pod víko Dlouhým vyraženou střelu Diviše. Dukla tak oplatila svému soupeři porážku z prvního vzájemného zápasu, vyhrála 7:5, odskočila svému soupeři v tabulce a navíc si pojistila druhé místo, protože třetí Slavia nebodovala, stejně jako čtvrtý Motor. Kadaň naopak přepustila páté místo v tabulce Třebíči.

Ohlasy trenérů

Jaroslav Beck (SK Kadaň): My jsme začali hrát v Jihlavě až od desáté minuty, protože jsme Dukle dali luxusní náskok způsobem doslova příšerným, udělali jsme tři hrubky jako prase (František Zeman se usmívá - pozn. aut.). To se v Jihlavě těžko stahuje. Přesto jsme se dostali zpátky do hry a pak už to byl kvalitní a vyrovnaný zápas. O výsledku rozhodlo, že domácím se podařilo využít svoje přesilovky, nám bohužel, i když jsme v nich nějaké šance měli. Přetahovaná nakonec trvala až do konce. Myslím si, že diváci se dobře bavili, domácí jsou spokojení, my už méně. Musíme se zamyslet, protože takový úvod utkání se nám nestal poprvé. U kvalitních hráčů tyhle individuální chyby, ale vyloženě individuální chyby jsou prostě "úžasné" a špatně to trávíme.

František Zeman (HC Dukla Jihlava): Neřekl bych, že se domácí trenéři bavili (Jaroslav Beck se směje - pozn. aut.). Jediní, kdo se dobře bavili, byli diváci, kteří viděli dvanáct gólů. Některé z nich byli pěkné, některé bohužel. Vstoupili jsme do utkání výborně, vedli jsme 3:0, ale jak lehce jsme k vedení došli, tak jsme také lehce dovolili dát soupeři dva kontaktní góly a soupeř začal být kousavý. Ve druhé třetině se nám opět podařilo uskočit. Znovu, i když jsme na to upozorňovali, tak ve třetí třetině jsme si zase dovolili znovu luxus, dovolit soupeři dát dva góly a být na kontakt jednoho gólu. Zaplaťpánbůh jsme to ukopali a ty tři body, po kterých jsme od začátku prahli, zůstali doma. Kadani jsem uskočili v tabulce o tři body. Jsem rád, že jsme prodloužili sérii vítězství a rozšířili body v tabulce.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie