2:3
(0:1, 0:0, 2:2)

Derby Vysočiny znovu ovládla Jihlava, z Třebíče si veze plný počet bodů

16.11.2015 / Emanuel Míšek

Šlágr třiadvacátého kola mezi Třebíčí a Jihlavou se hrál před více jak třemi a půl tisíci diváky. Domácí fanoušky zmrazil a naopak početnou skupiny jihlavských příznivců rozjásal v šestnácté minutě Jakub Flek. Ve druhé třetině branka nepadla, drama tak pokračovalo v třetí části. Hned na jejím začátku srovnal Matěj Pekr, ovšem Duklu poslal v jednapadesáté minutě do vedení Dávid Gríger. Rozhodnutí přišlo v čase 55:19, kdy krásným gólem rozhodl Miha Štebih a Třebíč už pouze snížila. Hrdinou zápasu byl i David Honzík s 36 úspěšnými zákroky. Jihlava tak bere desátou výhru z posledních jedenácti utkání!
16.11.2015 17:30, WSM Liga - 23. kolo

SK Horácká Slavia Třebíč

Vejmelka – Bartoň, Malena, Bilčík, Čejka, Přibyl, Šaur – Miškovský, Dolníček, Erat – Pekr, Polodna, Kusko – Zohorna, Raška, Šik – Psota, Tomek, Wasserbauer – Švec
2

HC Dukla Jihlava

Honzík – Šafář, Štebih, Šimek, Kaláb, Zadražil, Grebenyuk, Dobrovolný – Diviš, Seman, Březina – Anděl, Flek, Důras – Jícha, Melenovský, Prokš – Malec, Gríger, Alekseev
3
Branky a nahrávky: 42. Pekr (Bilčík, Polodna), 59. Pekr (Dolníček, Erat) – 16. Flek (Grebenyuk, Anděl), 51. Gríger (Seman, Dobrovolný), 56. Štebih (Důras, Flek). Rozhodčí: Mikula – Adamec, Poruba. Vyloučení: 1:5, navíc Švec (TRE) 10 min. OT. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 3650. Střely na branku: 38:21. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3, 2:3.

Průběh utkání

Úvodní dvě minuty první třetiny byly ve znamení vzájemného oťukávání se. Do první vážnější akce se domácí dostali ve třetí minutě. O minutu a půl později se uvolnil kapitán Horácké Slavie David Dolníček, ale ke změně skóre nedošlo. Zvyšující se tlak domácích si na Dukle vynutil chybu Marka Prokše, který se dopustil nedovoleného bránění. Domácí však narazili na skvěle fyzicky disponované a bránící Jihlavany, a tak se do výhodné střelecké pozice dostávali jen sporadicky. Za všechny akce jmenujme pěknou teč Romana Erata, ke které se dostal po přihrávce od Bartoně.

Jestli diváci očekávali tvrdý kontaktní hokej s řadou zákroků na nebo i za hranicí pravidel, který je pro derby týmů z Vysočiny typický, dočkali se v desáté minutě. Za nedovolené bránění si na trestnou lavici na dvě minuty odskočil Alexei Alekseev. O necelou minutu později k němu přisedl Filip Seman a Třebíč tak měl více než minutu početní výhodu pět na tři. Strhla se třebíčská kanonáda, která se však změnila v brankářskou exhibici Davida Honzíka. Dnes skvěle chytajícího gólmana Dukly postupně prověřili mimo jiných Wasserbauer, Raška a ve vyslovené šanci se ocitl i útočník Václav Tomek. O dvě minuty později se bezezbytku naplnilo hokejové „nedáš-dostaneš“. Tvrdou střelu od modré tečoval Jakub Flek. Poslední čtyři minuty Horácká Slavia vyvinula velký tlak, který však změnu stavu utkání nepřinesl.

Poprvé ve druhé třetině se domácím fanouškům zatajil dech ve třetí minutě, kdy nadvakrát neproměnil Silvester Kusko. Svou trochou do mlýna přispěl i střelou od modré Rostislav Malena. Čtvrtou minutu druhé třetiny ozdobil po přihrávce zpoza brány hostů Matěj Pekr, který v dnešním utkání touto parádní střelou ani zdaleka neřekl své poslední slovo. V desáté minutě domácím zatrnulo po té, když si bílé hvězdy málem vstřelily „vlastence“. Do konce druhé třetiny předváděli hráči domácího týmu pohledný hokej okořeněný velkou střeleckou chutí. A také tvrdostí, která byla v případě Marka Švece v jedenácté minutě posouzena po zásahu protihráče do oblasti hlavy sudími jako faul na 2+10 minut. Na druhé straně usedl na trestnou za vražení na hrazení další hráč Dukly Jakub Flek. Velký tlak Horácké Slávie donutil Alexandera Grebenyuka k sekání a těsně před koncem druhé třetiny tak rovněž oslabil svůj tým.

Minutu a tři čtvrtě po úvodním vhazování padl gól podobný tomu, jaký v první třetině inkasoval Karel Vejmelka. Za asistence Vlastimila Bilčíka a Petra Polodny se puku na modré chopil Matěj Pekr, v oblasti levého kruhu vystřelil a srovnal. Další vývoj utkání svědčil o odhodlání domácích dostat se do vedení. Hráči obou týmu si dnes z ledu odvezli nejeden šrám. Ten svůj našel Vojtěch Šik po naražení na mantinel v desáté minutě. Chvíli ležel bez hnutí, po té se těžce zvedl a po svých za asistence klubového lékaře odjel na střídačku. A o padesát sekund později zatrnulo ochozům znovu. To když se k volnému puku před Vejmelkou dostal Dávid Gríger a poslal Duklu znovu do vedení.

O pět minut později po brance jihlavského Miha Štěbiha slabší fanouškovské povahy začaly opouštět třebíčskou MANN + HUMMEL arénu. My už víme, že udělaly velkou chybu. Domácí si vzali oddechový čas, který zúročili o minutu později, kdy Matěj Pekr podruhé skóroval. Poslední dvě minuty po odvolání Vejmelky na střídačku zažila Dukla doslova peklo. I přes obrovskou snahu domácích a ubývající síly hostů se však Horácké Slávii nepodařilo vyrovnat. Pohledné derby tak domácím body nepřineslo. Dukla si naopak upevnila druhé místo v tabulce.

Ohlasy trenérů

Radek Novák - Horácká Slavia: Já si troufnu tvrdit, že jsme dvě třetiny byli jasně lepší. Jihlava měla sedm nebo osm střel na branku. Nás dneska trápilo celé utkání, že jsme nedokázali být důraznější v brankovém prostoru Jihlavy. Zkrátka po dvou třetinách jsme měli vést o dvě, o tři branky. Ta třetí třetina by se hrála úplně jinak. Přesto jsme dokázali to utkání srovnat. Pravdou je, že po našem vstřeleném gólu Jihlava převzala iniciativu tak na sedm, osm minut. Kasírovali jsme tam, prohrávali jsme o dva góly. Vzali jsme si time a klukům jsme řekli, že ten zápas není ztracený. Že se hraje o jeden gól. Ten jsme nakonec dali, měli jsme ještě dvě nebo tři gólovky, dokonce jsme stříleli na prázdnou bránu. Ani nevím, proč to neskončilo v bráně. Takže tady je vidět, že je potřeba hrát hokej šedesát minut čistého času. My jsme rádi, že jsme co se týče tempa a nasazení, dnes předvedli divákům parádní hokej. Bohužel tomu chybělo koření a to jsou góly v brance Jihlavy.

Petr Vlk - HC Dukla Jihlava: My jsme samozřejmě rádi, že odsud ty odvážíme tři body. V naší hře byly okamžiky, kdy hokej z naší strany vypadal velice dobře. Ale potom přišla druhá třetina, kdy jsme se dostali pod tlak a začali dělat i nevynucené chyby. To soupeři samozřejmě přihrávalo. Třebíč měla několik šancí, které David Honzík dobře pochytal. Po tom, jak jsme dostali gól na 1:1, tak bylo na ledě více prostoru a velmi dobře jsme si nahrávali. Jsme rádi, že si odvážíme plné tři body, Nechci říct zaslouženě, protože remíza po základní části by možná byla spravedlivější, ale na možná se nehraje.