4:2
(1:0, 3:2, 0:0)

Dukla před pěti tisíci diváky porazila v krásné bitvě Motor a nadále vede tabulku ligy

21.11.2015 / Tomáš Lysý

Dlouho očekávaný hit 25. kola WSM Ligy mezi Duklou a Motorem přinesl v první třetině jednu branku, když se Dávid Gríger trefil přesně do šibenice. Na druhé straně zastavila ránu Nouzy tyč. Druhé dějství bylo na góly bohatší. Jakub Flek a Lukáš Anděl připravili červenožlutým tříbrankový náskok. Na snížení hostí odpověděl Josef Skořepa, minutu a půl před koncem se však hosté znovu přiblížili na rozdíl dvou přesných tref. Obrovská bitva pokračovala ve třetí části, kdy Jakub Flek neproměnil trestné střílení. Tato situace jakoby naznačila, že další gól už nepadne, a to ani při hře hostí bez gólmana. Jihlava tak slaví tři body za výhru 4:2.
21.11.2015 17:30, WSM Liga - 25. kolo

HC Dukla Jihlava

Honzík – Řezníček, Štebih, Dundáček, Kaláb, Šafář, Grebenyuk, Dobrovolný – Diviš, Seman, Gríger – Jergl, Skořepa, Důras – Jícha, Melenovský, Prokš – Anděl, Flek, Malec
4

Banes Motor České Budějovice

Bláha (27. Gába) – Kříž, Kolmann, Vráblík, Suchánek, Klinecký, Žovinec – Květoň, Mikyska, Kuchejda – Heřman, Straka, Nouza – Švihálek, Rob, Žálčík – Škoda, Babka
2
Branky a nahrávky: 14. Gríger (Diviš), 23. Flek (Malec, Anděl), 27. Anděl (Gríger), 30. Skořepa (Jergl, Důras) – 30. Kolmann (Babka), 39. Heřman (Straka, Vráblík). Rozhodčí: Würtherle – Beneš, Štofa. Vyloučení: 8:6. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 4975. Střely na branku: 34.41. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1, 4:2.

Průběh utkání

Již dobré půlhodiny před zápasem se tribuny Horáckého zimního stadionu začaly postupně plnit a bylo jasné, že návštěva bude atakovat hranici pěti tisíc diváků. Slovy klasika, před takovou atmosférou radost hrát. Začátek přinesl bojovnou podívanou. V polovině čtvrté minuty si na pravém kruhu vyměnil puk Straka s Nouzou, druhý jmenovaný místo střely ještě přihrával svému spoluhráči a přihrávku přerušil Kaláb. První přesilovku hrála Dukla, ovšem na pozoru se musel mít její gólman Honzík, jenž nadvakrát zneškodnil dělovku Suchánka. Jihlava zahrozila dorážkou Jergla z předbrankového prostoru, která šla těsně mimo. Při hře pět na pět opět zakombinovala obávaná formace Morotu Nouza – Straka – Heřman. První jmenovaný přenechal kotouč na levé straně Suchánkovi a bek hostí znovu vystřelil, čímž způsobil horké chvilky Honzíkovi.

Jihočeši si vyzkoušeli přesilovku a zřejmě se nechali inspirovat od Jihlavy, protože příliš nebezpeční nebyli – vyjma tvrdé rány Nouzy z levého kruhu, kterou vytěsnil strážce jihlavské svatyně pravým ramenem. Po návratu z trestné lavice mohl udeřit Anděl. Prodral se po levé straně k zakončení a Bláha musel vytáhnout dobrý zákrok lapačkou. Poté již udeřilo. Diviš našel zpoza rohu Dávida Grígera, na jehož přesnou ránu z levého kruhu do horního růžku vzdálenější tyče neměl gólman hostí nárok. Při další přesilovce mohli červenožlutí zvýšit vedení. Rána Řezníčka skončila na betonu Bláhy a poté se brankář Motoru fantasticky roztáhl na brankovišti proti střele volného Semana. Obří šanci při početní výhodě měli i hosté. Nouza napřáhl z první z pravého kruhu a málem přerazil bližší tyč branky. Kotouč se odrazil před volné brankoviště, kde byli první domácí a vyhodili jej.

Druhou třetinu začala Dukla přesilovkou, tvrdě střílel Důras, jeho pokus skončil na levém betonu muže v masce hostí. Domácí nemuseli smutnit z nevyužité početní výhody, protože jednadvacet vteřin po jejím konci se Jakub Flek obtočil kolem protihráče a zblízka poslal kotouč do sítě pod betony Bláhy, který neměl čisté svědomí. V přesilovce hostí střílel dvakrát tvrdě, leč neúspěšně, od modré Vráblík. Sedmadvacátá minuta se stala konečnou pro Ondřeje Bláhu. První pokus Lukáše Anděla z levého kruhu sice vyrazil, ale po chvíli si stejný hráč najel do stejného prostoru a pavouci z levého horního rohu byli opět vymeteni.

Do svatyně šel David Gába a za tři minuty se mohl radovat ze snížení Motoru. Jihlava svůj protiútok nezužitkovala, hosté ano. Petr Kolmann převzal na modré puk od Babky, sjel si mezi kruhy a trefil se pod horní tyčku. Trvalo přesně dvaatřicet vteřin a tým z krajského města Vysočiny si vzal náskok tří branek zpět. Jerglovu střelu ještě Gába dobře vyrazil, ale na dorážku do sestavy se vrátivšího Josefa Skořepy byl již krátký. Po trošku hluché pasáži hry mohl snížit Rob, trefujíc ranou od modré jen horní tyčku. Na gól si museli hosté počkat až minutu a půl před koncem třetiny. Strakovu teč Vráblíkovy střely ještě zneškodnil Honzík, na dorážku padajícího Martina Heřmana zblízka k pravé tyči již nedosáhl - 4:2.

Domácí se ve třetí třetině soustředili na pozornou defenzívu. Přibylo také šarvátek, jednu z nich předvedl Jergl, který se snažil vyštourat puk pod gólmanem, což se samozřejmě nelíbilo Žovincovi. Velkou šanci měl Straka, mířicí po hezké akci s Nouzou milimetrově vedle levé tyče. Při další hře čtyři na čtyři propadli hosté ve středním pásmu a Jakub Flek si vykoledoval na Žovincovi trestné střílení. Zkusil jej zakončit do pravé šibenice, kam skvěle máchla lapačka Gáby. Neprosadil se ani Seman, zblízka dorážkou minul branku. Duklu držel hlavně David Honzík, na kterého si tečí zblízka nepřišel ani lídr hostí Josef Straka nebo Heřman, jenž zvedl střelu Kolmanna nad branku. Hra bez gólmana už byla jen labutí písní Motoru. Jihlava si připsala vítězství 4:2, čímž se udržela v čele WSM Ligy a její náskok na Jihočechy je již jedenáctibodový.

Ohlasy trenérů

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): Já si také myslím, že se to divákům muselo líbit. My jsme první třetinu odehráli velice dobře, ale potom přišel ve druhé třetině trošku útlum z naší strany. Udělali jsme tam nějaký fauly a byli jsme nedůslední v našem pásmu. Budějovice mají výborné hráče, kteří ten prostor dokáží využít. Třetí třetina už byla z naší strany velice dobře sehraná, kdy ten soupeř už neměl tolik příležitostí a jsme samozřejmě rádi za tři body.

Radek Bělohlav ( ČEZ Motor České Budějovice): My jsme si nechali odskočit soupeře na 3:0 a to už se v takovém zápase těžko otáčí, ale bojovali jsme až do konce. Ale mrzí nás třeba čtvrtý gól, kdy se ty hráči soustředí na rozhodčí, jestli píská zakázané uvolnění a to by se rozhodně stávat nemělo. Gól na 3:1 nás mohl nakopnout a ne až gól na 4:2, to už nikdy nedoženeme. Dneska jsme proměnili jen jednu přesilovku a to je málo. Od druhé třetiny jsme se do toho trošku dostávali, ale první třetina nám nevyšla ani střelecky, když to bylo na náš vkus málo. Soupeř hrál výborně a bylo to dobré utkání.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie