4:3
(2:1, 0:2, 2:0)

26.09.2015 / Tomáš Lysý

26.09.2015 12:00, DHL extraliga juniorů - 8. kolo

HC Dukla Jihlava

Brož (35. Kořenář) – Kadlec, Pospíchal, Vlček, Hohl, Váňa, Půža – Dufek, Marcilis, Bambula – Vala, Dvořák, Balaštík – Kousal, Najman, Kolouch
4

HC Kometa Brno

Slavíček – Švejda, Kupčík, Kabelka, Kubeš, Štancl, Sedláček, Grünwald, Furch – Kratochvíl, Dvořák, Havránek – Garčic, Boltvan, Havlát – Nováček, Dupljaku, Biolek – Lunter
3
Branky a nahrávky: 14. Najman (Kousal), 16. Kadlec (Dvořák), 44. Balaštík (Kolouch), 58. Kousal (Najman, Pospíchal) – 15. Nováček (Štancl), 25. Garčic (Boltvan), 35. Biolek (Dupljaku). Rozhodčí: Úlehla – Kis, Potůček. Vyloučení: 6:5, navíc Marcilis (JIH) 5 min. + DKU za vražení na hrazení. Využití: 0:1. V oslabení: 1:1. Diváci: 65. Střely na branku: 42:30. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:3, 4:3.

Průběh utkání

Úvodní minuty zápasu mezi třetí Kometou Brno a devátou Jihlavou, která ztrácela na svého soupeře pouhé dva body, se vyznačovaly rychlým hokejem ve velkém tempu, který se musel líbit. Ač nějaké vážnější situace vedoucí k úvodní brance nepřicházely, gólmani se museli mít neustále na pozoru. Balaštíkovu ránu z levé strany zastavil Slavíček, jenž si poradil i se střelou Valy a dorážkami důrazného Dvořáka. Mnohem větší šanci měl Havlát po tom, co si sjel mezi kruhy a utěšenou ránou zápěstím orazítkoval levou tyčku. První přesilová hra zápasu nabídla další trefu brankové konstrukce, Harvánek už zvedal ruce na hlavu, jenže z pravého kruhu mířil přesně do horní tyče. Druhá početní výhoda Brna již přinesla změnu stavu, ale právě ve prospěch Dukly. Slavíček si vyjel hodně z branky, kde se mu nepodařilo odpálit puk, kotouč získal Ondřej Najman a se štěstím jej poslal do opuštěné klece.

Za čtyřicet vteřin bylo srovnáno. V loňské sezoně se Filip Nováček trefil za Duklu pouze dvakrát. Nyní v dresu Komety bude mít tento gólový počin již po osmi kolech, když mu Štancl poslal přesný pas a rozjetá brněnská patnáctka se trefila do levé šibenice. Za minutu a půl se znovu měnilo skóre. Martin Kadlec vystřelil od modré a Slavíček při snaze zneškodnit puk vyrážečkou si srazil nezbedný kotouč do své sítě - 2:1.

Hned zkraje druhé části domácí také trefili brankovou konstrukci. Přesilovkovou ránu Dufka golfákem od modré zastavila levá tyč a Kolouch zblízka přestřelil svatyni. Gólu v oslabení se dočkali i hosté. Richard Garčic převzal na útočné modré puk, sjel si mezi kruhy a rychlou ránou propálil Brože. Přesilové hry oběma týmům moc nešly, šance se rodily u početně znevýhodněných týmů. Garčic tentokrát z levé strany gólmana nepropálil, v polovině zápasu vyslal Najman do úniku Kousala, který – ač tísněn – si sjel zblízka před branku a bekhendem nepřekonal Slavíčka. Další přesilovka Brňanů už přinesla velký tlak před Brožem, který byl v jedné permanenci. Štancl trefil tyčku a puk se odrazil za branku, Boltvan před brankou prováhal vhodný okamžik ke střele a Kratochvíl mířil jen do hrudi gólmana. Pět minut před koncem již Kometa šla do vedení. Zdálo se, že po buly si Brož pohlídá kotouč, když po kusu pryže skočil, jenže pod jeho tělem jej vyškrábal Martin Biolek a poslal celek z metropole jižní Moravy do vedení a brankáře Brože na střídačku, navíc krátce poté dostal Marcilis pětiminutový osobní trest za vražení Nováčka na hrazení. Při hře čtyři na čtyři jel na gólmana sám Bambula, nicméně zblízka nenašel mezeru mezi jeho betony. Druhá část hry byla ukončena o šest vteřin dříve, protože Hohl obětavě padl do rány Kupčíka, kterou „koupil“ do tváře, okamžitě padl na led a do hry se již nevrátil.

Jihlava tak musela třetí třetinu sehrát na pět obránců a osm útočníků. Kolouch zkraje závěrečné periody z kruhů těsně minul pravou tyčku. Domácí se hnali za vyrovnáním. Vojtěch Balaštík nejprve obkroužil branku, kde jeho střelu vyrazil Slavíček betonem, aby se po pasu Koloucha dostal jihlavský útočník a redaktor v jedné osobě znovu před branku a tentokrát již nedal gólmanu šanci. V čase 48:14 přišla velká šance Komety, která měla přesně 1:29 minuty dlouho přesilovku pět na tři. Po hříchu si hosté žádnou velkou příležitost nevytvořili, statickou hru s pár střelami od modré či z velkého úhlu domácí přestáli bez úhony. Již ve hře pět na pět Garčicovu nebezpečnou střelu po zadovce Sedláčka vyrazil Kořenář. Dukla si vytvořila šanci po souhře Najmana s Kousalem, pokus druhého jmenovaného do pravé šibenice zlikvidoval strážce brněnské svatyně vyrážečkou. Rohodující trefa padla dvě a půl minuty před koncem. Najman jistě našel mezi kruhy své dvojče z útoku Pavla Kousala a tyto situace jihlavský šutér povětšinou proměňuje – tentokrát střelou k levé tyči. Brno mohlo vyrovnat na konci devětapadesáté minuty. Střelu Boltvana z mezikruží vyrazil Kořenář, u pravé tyče už dorážel Havlát do odkryté klece, nicméně věkově starší dorostenec domácích vytasil svůj beton a zamezil cestě puku do klece. Když se hosté neprosadili ani v půlminutové power-play, získala Dukla tři body po výhře 4:3.

Ohlasy trenérů

Pavel Pazourek (HC Kometa Brno): Dnes nám zápas nevyšel. Od začátku jsme byli špatní a z toho, co jsme hráli v posledním zápase, jsme neukázali vůbec nic. Vedli jsme, ale soupeři jsme vlastně dali branky, tři góly jsme si dali sami. Pravda je taková, že mužstvo, která nedá přesilovku pět na tři, si nezaslouží vyhrát. My jsme si nezasloužili vyhrát, domácí bojovali. Navíc se k Jihlavě přiklonilo štěstí. My jsme dali pět tyček, na ty se ale nehraje, a celkově náš projev nestál za nic.

Patrik Augusta (HC Dukla Jihlava): Vydrželi jsme v dnešním zápase po celých šedesát minut bojovat, za což jsme byli odměněni výhrou. Ve druhé třetině byla v naší hře spousta chyb, trošku jsme polevili a soupeři jsme určité šance darovali, nemusel na ně tolik pracovat. Pořád jsme v procesu nějakého učení a klobouk dolů před hráči, kteří utkání dohráli, nebylo nás moc. Ale hráči šli výhře naproti; kousali, bojovali, škrábali, plyvali, aby si body zasloužili, a byli za to odměněni.