3:4
(1:2, 0:1, 2:1)

30.01.2016 / Tomáš Lysý

30.01.2016 12:00, DHL extraliga juniorů - 38. kolo

HC Dukla Jihlava

Kořenář – Pospíchal, Váňa, Srnský, Půža, Kadlec, Hohl – Kousal, Najman, Anděl – Dufek, Dvořák, Balaštík – Kolouch, Vala, Peschout
3

BK Mladá Boleslav

Krofta – Žalud, Uřidil, Červinský, Tůma, Marček, Mašek – Pořízek, Průšek, Motloch – Musliu, Sedmík, Pätoprstý – Planý, Prokop, Rypar – Němec
4
Branky a nahrávky: 11. Najman (Anděl, Kousal), 49. Váňa (Najman, Kousal), 51. Anděl (Kousal, Pospíchal) – 3. Planý (Uřidil), 12. Mašek, 23. Planý (Mašek), 59. Motloch (Pořízek, Průšek) Rozhodčí: Lacina – Kreuzer, Polonyi. Vyloučení: 5:3, navíc Anděl (JIH) 10 min. OT. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 127. Střely na branku: 34:36. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3, 3:3, 3:4.

Průběh utkání

Skóre na Horáckém zimním stadionu se měnilo již po dvou a čtvrt minutách. Uřidil poslal kotouč od modré na branku, kde jihlavští hokejisté nechali na holičkách gólmana Kořenáře. Hned dva hráči hostí operovali v těsné blízkosti domácí svatyně, Jakub Planý zamíchal pukem a poslal jej po ledě do branky. Bek Uřidil měl střeleckou chuť, hned když měl možnost, zkusil to od modré, ale na brankáře Dukly nevyzrál. V přesilové hře hostí našel Průšek pasem zpoza branky před Kořenářem číhajícího Motlocha, jenž zblízka pálil těsně vedle. Po zbytek oslabení se domácí bez potíží ubránili a na konci jedenácté minuty protrhli dlouhých 124 minut bez vstřeleného gólu. Po hraničním zákroku na Pätoprstého se Jihlava vydala do útoku, Anděl zakombinoval s Kousalem, předložil puk mezi kruhy pro Ondřeje Najmana, jenž se střelou pod víko nemýlil. Ovšem hned vzápětí hosté opět vedli. Jan Mašek nahodil kotouč od modré a s pomocí tyče se kuse černé gumy šťastně dostal do klece. Protože oba týmy následně nevyužily přesilovou hru, skončila úvodní část výsledkem 1:2.

Také ve druhé třetině se Mladá Boleslav prosadila hned na začátku hry. Jakub Planý si najel před branku a jeho střela zajela možná i za přispění jednoho z domácích hráčů k pravé tyči branky. Snížení mohlo přijít v situaci dva na jednoho, ovšem střelu Kousala z pravého kruhu zneškodnila lapačka Krofty. Před polovinou zápasu se Němec s troškou štěstí protlačil ke skákavému puku a Kořenář musel proti jeho bleskové střele z mezikruží vytáhnout neméně bleskový zákrok. Za další minutu vypálil Motloch z pravé strany pouze těsně vedle pravé tyče. Jihlava v předchozím zápase proti Liberci ve druhé třetině také prohrávala, ovšem tentokrát pořádně bojovala, hrála do těla a dávala hostům znát, že kůži nedá lacino. Tři minuty před koncem Anděl našel před brankou Kousala, jehož opustilo střelecké štěstí a pokusem z první si vylámal zuby na gólmanovi. Když půlminuty před koncem napřáhl od modré Půža a puk projel těsně vedle pravé tyče, byl stav po dvou třetinách 1:3.

Úvod závěrečné dvacetiminutovky přinesl dvě slibné šance hostí, nicméně Kořenář držel naděje Dukly jak po bekhendu Prokopa, tak po střele Pätoprstého. Na druhé straně srážel Najman střelu Váni do branky, jenže kotouč se vynořil vedle pravé tyče. V další přesilovce „Bolky“ vytáhl Kořenář perfektní zákrok proti Uřidilovi, jenž si ve střelecké chuti sjel mezi kruhy a tvrdě vypálil. Na začátku devětačtyřicáté minuty Jihlava využila přesilovku a zdramatizovala zápas. Střela Najmana od modré šla od zadního mantinelu přímo k pravé tyči Krofty, kde byl s dorážkou připraven David Váňa.

Za další dvě minuty bylo srovnáno. Kousal poslal puk na pravou stranu do jízdy Lukáši Andělovi, jenž si sjel blíže k brance a trefil se na bližší tyč. Nechybělo moc a domácí obrat mohl být dokonán. Balaštík před brankou našel Dvořáka, jenže jihlavská čtrnáctka těsně minula puk. Na druhé straně strážce jihlavské svatyně zneškodnil střelu Pätoprstého částí masky. Valovu střela nedlouho poté z nulového úhlu zastavila levá tyč. V závěru dostali hosté výhodu přesilové hry a využili jí. Osamocený Lukáš Motloch získal před brankou puk a poslal jej k pravé straně marně se natahujícího gólmana - 3:4.

Ohlasy trenérů

Jan Křivohlávek (BK Mladá Boleslav): Přijeli jsme se s tím, že chceme uspět a navázat na výsledek ze čtvrtka, kdy jsme vyhráli na Kometě. Složení týmu bylo dnes trošku jiné, ale nic to neměnilo na našem cíli bodovat. Dvě třetiny nebyli z naší strany vůbec špatné. Do třetí části jsme vstoupili trošku s tím, že se nám asi nemůže nic stát a během krátké chvíle jsme soupeře dostali do hry. Zaplaťpánbůh, že se v závěru štěstí trošku přiklonilo na naší stranu a zápas jsme vyhráli. Pro nás jsou to dnes důležité body. Musíme jít dále, zbývá nám pět zápasů do konce základní části a potom už půjde o všechno. Každý zápas, který nyní hrajeme, je přípravou na play-off.

Patrik Augusta (HC Dukla Jihlava): Zápas se mi hodnotí těžce i přes třetí třetinu, kdy jsme vyrovnali. Soupeř byl lepší na puku. My jsme bojovali, ale čtyři góly jsme si dali jako „vlastní“, na čtyři góly jsme soupeři přihráli a soupeři jsme to hodně ulehčili.