3:4
(1:2, 1:0, 1:2)

04.02.2016 / Martin Voltr

04.02.2016 17:00, DHL extraliga juniorů - 39. kolo

Hradec Králové

F. Veselý – Hroudný, Lier, Košař, Bureš, Havránek, E. Veselý, M. Matějček – Zahradník, Malík, Hnik, Miškář, Drašnar, Michálek, Orság, Gančarčík, Pilař, Pavlík
3

HC Dukla Jihlava

Kořenář – Pospíchal, Půža, Srnský, Váňa, Kadlec, Hohl – Vala, Dufek, Najman, Balaštík, Kolouch, Peschout, Dvořák, Kousal, Anděl
4
Branky a nahrávky: 10. Pavlík (M. Matějček), 40. Pavlík (Pilař, Hnik), 46. Pilař (Havránek, Hnik) – 8. Dufek (Srnský, Půža), 15. Kolouch (Najman, Váňa), 43. Dufek (Půža, Dvořák), 60. Anděl (Kousal, Hohl). Rozhodčí: Veselý – Barvíř, Blümel. Vyloučení: 4:3. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 123. Střely na branku: 22:31. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:3, 3:3, 3:4.

Průběh utkání

Dukla využila chyb, po první třetině vedla

Jihlava sice přijela coby tým, který z posledních 11 zápasů vyhrál jediný, jenže Hradec toho svým výkonem vůbec nevyužil. Jeho obrana zaváhala v úvodu hned několikrát a co se nepovedlo Peschoutovi nebo dvakrát Najmanovi, to dokázal Aleš Dufek. Při jeho přízemní střele měl hradecký brankář zacloněný výhled. Hned za dvě minuty ale bylo vyrovnáno, když Radovan Pavlík dokázal i přes faul sklepnout Matějčkovo nahození rukavicí a vleže ho parádně poslal do růžku – 1:1.

Mountfield začal být o něco aktivnější, hra toho však divákům moc nenabízela. Až přišel z čistého nebe únik Daniela Koloucha, jenž si vybruslil až před Veselého a svůj ideální bekhend zakončil do prázdné brány. Jihlavské vedení pak zejména proti Orságovi podržel brankář reprezentační osmnáctky Josef Kořenář, nicméně stav 1:2 byl po první třetině šťastný spíš pro domácí. Proč? Před odchodem do kabin totiž museli ubránit první oslabení a pak ještě Vala nepotrestal hrozivý hradecký námaz v rozehrávce.

Pavlíkova odpověď číslo dva

Střelec úvodní hradecké branky měl po třech minutách prostřední části další velkou šanci. V nájezdu ho v klíčové chvíli znervózněl háček, nicméně rozhodčí nevylučoval a Pavlíkovu střelu Kořenář uhasil. Další průběh hodně rozkouskovala vyloučení, kterých bylo na obou stranách ve druhé třetině celkem pět.

Zatímco Hradec se v přesilovkách trápil a prakticky se nedostal ani ke střele, Jihlava byla o kus nebezpečnější. Obránce Ladislav Pospíchal z levého kruhu napálil břevno domácí branky. Jenže jakmile šel Mountfield na třetí početní výhodu, z ojedinělé gólovky se mu díky klíčovému hráči zadařilo. Radovan Pavlík zůstal před Kořenářem volný a z první přesně zavěsil, podruhé tak vyrovnal – 2:2.

Hradec mohl mít body, ale nemá nic

Krátce po přestávce odpověděli stejnou mincí, tedy využitou přesilovou, i mladíci z Vysočiny. Kousal nejprve z pravého kruhu trefil tyč, potom už Aleš Dufek znovu využil provozu před hradeckou brankou a o tyčku vrátil Jihlavu do vedení. Jenže záhy přišla další reakce třetí hradecké formace a nejhezčí akce celého zápasu. Pavlík nakopl dlouhým pasem po levém křídle Hnika, který naservíroval puk Radku Pilařovi, a hradecký kapitán se nemýlil – 3:3.

Domácí hokejisté chtěli jít poprvé v zápase do vedení, ve třetí třetině předvedli několik nadějných pasáží, jako třeba když Drašnar těsně před gólmanem tečoval Burešovu střelu. Jenže právě útočné myšlenky stály Hradec všechny body. Dvě minuty před koncem zůstali za obranou volní Dufek a Anděl, oba jejich pokusy Veselý vyrazil. Jenže když další akci rozjel Kousal a Lukáš Anděl dorazil puk k tyčce, hradecký gólman už kapituloval – 3:4.

Rozhodující okamžik přišel pouhých 56 sekund před koncem. I když Mountfield ještě bleskově odvolal brankáře, na vyrovnání nedosáhl. Vítězství tak po zásluze připadlo Jihlavě, která se ovšem paradoxně propadla na předposlední – tedy nepostupovou – pozici, když ji o skóre přeskočil Litvínov. Hradec má na osmém místě náskok pěti bodů na své pronásledovatele.

Ohlasy trenérů

Aleš Krátoška (Mountfield HK): Zápas se těžko hodnotí. Byl to z naší strany hodně špatný výkon, a to od všech. Jihlava vyhrála zaslouženě. Výsledek jsme sice dotáhli, ale minutu před koncem jsme spekulovali, že bychom náhodou mohli ujet a dát gól, a bohužel jsme naopak dostali. Je to pro nás velká ztráta, protože nám zbývá sedm zápasů a do play off chceme udržet pozici do osmého místa. Takhle to ale určitě nepůjde, ve všem se musíme zlepšit.

Patrik Augusta (HC Dukla Jihlava): Dlouho jsme nevyhráli, takže hlavně pro kluky je to hezký pocit. Dneska to odbojovali od prvního do posledního hráče a nedali soupeři nic zadarmo, což se nám stávalo v předchozích utkáních. Nevypustili jsme jediný osobní souboj a dařilo se nám minimalizovat chyby. Soupeř měl jen to, co si vypracoval, my jsme mu to nezjednodušovali. To byl podle mě klíč k vítězství, v závěru jsme za to byli odměněni.