8:1
(2:1, 2:0, 4:0)

Mladší dorostenci rozstříleli na domácím ledě Žďár nad Sázavou, soupeřovu síť rozvlnili hned osmkrát

11.10.2015 / Tomáš Lysý

Souboj Dukly a Žďáru, dvou týmů, kteří se zatím výsledkově trápí, přineslo další kolo ELIOD extraligy mladšího dorostu. První třetina vyšla lépe Jihlavě, která se ujala vedení zásluhou Matěje Daňhela a Adama Najmana. Za hosty snižoval Žan Primožič. Ve druhém dějství navýšila Jihlava svůj náskok již na tři branky, trefil se znovu Adam Najman a po jeho přihrávce také Jaroslav Musil. Závěrečná dvacetiminutovka již byla jasně v režii domácího celku, na konečných 8:1 postupně navýšili stav Miroslav Juda, Matěj Daňhel, Jiří Marek a Jakub Filip. Červenožlutí konečně našli střelný prach a během jednoho zápasu nastříleli téměř tolik gólů, co dali v předchozích osmi duelech dohromady.
11.10.2015 12:00, ELIOD extraliga mladšího dorostu - 9. kolo

HC Dukla Jihlava

Juřička – Piskač, Trávník, Rusňák, Zadina, Marek – Musil, Najman, Vala – Brož, Daňhel, Juda – Úlovec, Kardoš, Filip
8

SKLH Žďár nad Sázavou

Vacek (10. Muška) – Kukla, Matěcha, Junek, Melichar, Myška, Pachl, Pytlíková – Primožič, Pytlík, Tobiáš – Šutera, Poul, Křehlík – Soukup, Nedomlel, Brejcha – Jindra
1
Branky a nahrávky: 4. Daňhel (Juda), 10. Najman (Vala, Marek), 21. Najman (Úlovec, Filip), 28. Musil (Najman), 42. Juda, 44. Daňhel, 58. Marek (Brož), 59. Filip (Úlovec) – 11. Primožič (Matěcha, Pytlík). Rozhodčí: Pokorný – Krejčí, Polák. Vyloučení: 3:2. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 85. Střely na branku: 38:16. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 8:1.

Průběh utkání

Úvodní krajské derby sezony mezi Jihlavou a Žďárem nad Sázavou začala Dukla aktivně a již v polovině čtvrté minuty se dostala do vedení. Zdálo se, že Juda proti přesile dvou hráčů ztratí na obranné modré puk. Stačil jej však lehce posunout na Matěje Daňhela, který předvedl pohlednou akci. Sjel si po levé straně do pásma, na levém kruhu se prosmýkl mezi dvěma bránícími hráči a z pozice před branou poslal Vackovi vizitku do pravé šibenice nad jeho lapačku. Domácí byli při chuti a hosté se těžko dostávali k jihlavské kleci. Na začátku desáté minuty vedli červenožlutí již o dvě branky. Vala našel na levé straně Adama Najmana, mladší bratr útočníka jihlavské juniorky z levého kruhu vypálil a trefil přesně levý horní roh. Tato trefa vyhnala Denise Vacka z branky a na jeho místo se postavil Martin Muška. Jedenáctá minuta přinesla kontaktní gól Plamenů. Pětice hráčů Dukly téměř přestala hrát a hosté toho využili. Po několika kombinacích vypálil od modré Matějka. Gólman Juřička stihl kotouč vyrazit před sebe, kde jej sebral Žan Primožič a napodruhé možná i za přispění domácích hráčů dotlačil puk do branky - 2:1. Vrátit Jihlavě dvougólové vedení mohl Vala, jenže střelou zblízka nenašel prostor, kde by nebyl roztažený Muška. Když na druhé straně Šuterovi před brankou uskočil puk od hole, šel do kabin s jednogólovým náskokem domácí celek.

Po osmnácti vteřinách druhé třetiny se domácímu celku podařilo využít přestávkou rozdělenou přesilovku. Úlovcovu střelu tečoval Adam Najman šťastně mezi betony Mušky, který toho zrovna moc neviděl. V pětadvacáté minutě se Dukla radovala ze čtvrtého gólu, dorážka důrazného Filipa ovšem nemohla být uznána pro posunutou klec. Juda poté zakončil svojí individuální akci střelou z velkého úhlu podél branky Žďáru. Čtvrtá radost Jihlavy přišla v čase 27:49. Najman vyslal přesný pas na Jaroslava Musila, jenž mezi kruhy vůbec nic nevymýšlel, vypálil a prostřelil gólmana - 4:1. Další vážnější příležitosti ani na jedné straně nepřicházeli zejména proto, že týmům chyběla přesnější finální přihrávka. Na konci druhé třetiny dostali hráči zpod Zelené hory dvě přesilové hry, když se dvakrát nechal vyloučit Daniel Zadina. V první z nich mířil Pytlík těsně vedle pravé tyče. Během druhé početní výhody, která se přenesla do třetí třetiny, nepropálil gólmana střelou od modré znovu Kukla a následně výborný Juřička zavřel svojí svatyni, když se Pytlík snažil zblízka vyšťourat puk a dotlačit jej do sítě.

Třetí dějství už Dukla jasně opanovala, i když v první šanci se ocitli hosté. Matěchovu ránu tečoval těsně nad branku Pytlík. Na druhé straně udeřilo, Miroslav Juda se v oslabení prosmýkl přes tři hráče a ač byl faulován, poslal kotouč pod horní tyčku. Za další dvě minuty už vedli domácí o pět branek. Matěj Daňhel získal na levé straně osamocený kotouč a střelou po ledě se trefil milimetrově přesně k levé tyči. Vedení Jihlavy mohlo být ještě výraznější, kdyby Muška nepodržel svůj tým proti pumelici Brože. Po Najmanově střele zasahovat nemusel, puk šel těsně vedle levého horního rohu. Hosté ohrozili Juřičku zásluhou Kukly, jehož pokus od modré projel zhruba padesát centimetrů kolem pravé tyčky. Dukla poté ubránila oslabení a sama skórovala. Gólmanem vyraženou Brožovu střelu poslal žabičkou do sítě Jiří Marek. Konečnou podobu výsledku dal minutu a půl před koncem Jakub Filip, využivší toho, že Žďárští mezi kruhy ztratili kotouč a útočník domácího celku tváří v tvář muži v masce zakončil do horní poloviny svatyně - 8:1.

Dukla si tak výrazně zlepšila střelecké sebevědomí, které jí trápí prakticky od začátku sezony. Žďár si naopak na rozšíření bodového konta bude muset počkat minimálně do příštího zápasu s Mladou Boleslaví.

Ohlasy trenérů

Martin Sobotka (Žďár nad Sázavou): Výsledek pro nás není dobrý. Do utkání jsme vstoupili vcelku nešťastně, chtěli jsme hrát dobře z obrany, což se nám na začátku nepodařilo a do desáté minuty jsme dostali dva góly. Snížili jsme sice na 2:1, ale poté, co jsme dostali další dva rychlé góly ve druhé třetině, tak už jsme neměli potřebnou sílu na zvrat. Jihlava byla rychlejší a šikovnější na puku, lépe kombinovala. Dnes jsme si ani zasloužit nevyhráli. Pro nás pokračuje sezona dále, ve čtvrtek jedeme na důležitý zápas do Mladé Boleslavi, což je pro nás hratelný soupeř. Náš cíl zůstává pořád stejný, což je záchrana.

Petr Svoboda (HC Dukla Jihlava): Kluci dnes odehráli dobrý zápas. Ze začátku byli trošku nervózní, což bylo trošku vidět hlavně po tom, co soupeř snížil na 2:1. Postupem času jsme ale dali góly, hráčům se trošku zvedlo sebevědomí a dovolili si i individuální průniky, které jsem u nich předtím neviděl. Jsme rádi, že nám to tam dnes napadalo, že kluci chytli sebevědomí a věřím, že se to odrazí v dalších zápasech.