0:1
(0:0, 0:0, 0:1)

Bakus se stal popravčím Jihočechů

18.03.2004 / Aleš Rod

Senzace - Dukla se vrací z Českých Budějovic s dvouzápasovým vedením! Postaral se o to dvěma vítěznými góly kapitán Dukly Oldřich Bakus a fantastickým výkonem ve druhém zápase také Jaroslav Suchan. V Budvar Aréně se na gól čekalo až do 48.minuty. V ní Šmarda nahazoval puk na Mezina, Bakus puk tečoval a poslal Duklu do vedení. To již Dukla udržela a do klíčového nedělního zápasu na Horáckém zimním stadionu tak jde za stavu 2:0.
18.03.2004 17:30, 1.liga ČR - 54. kolo

Banes Motor České Budějovice

Mezin - Kolda, Gýna, Jasečko, Mucha, Kotaška, Jakeš - Bělohlav, Štrba, Rob - Mrázek, Ondřej, Šimánek - Sailer, Kristek, Bartoš - od 51. navíc Kostourek. Trenéři: Pařízek, Ťoupal, Kolda.
0

HC Dukla Jihlava

Suchan - Kolafa, Kubeš, Punčochář, Malena, Morava, Šmarda, Duben - A. Padělek, Bakus, Rytnauer - Fink, Mareš, Sklenička - Čachotský, Kaňkovský, Říha - Hlouch, Havel, Lazorišák. Trenéři: Vlk, Fiala.
1
Branka a nahrávka: 48. Bakus (Šmarda). Rozhodčí: Rejthar, Svoboda - Charvát, Kalivoda. Vyloučení: 5:8. Bez využití. Diváci: 6428 (vyprodáno). Stav série: 0:2.

Průběh utkání

Po prvním utkáním měli českobudějovičtí trenéři hráčům jistě co říci a na hře to bylo znát již od první minuty. Hned v ní mohl z Ondřejova přiklepnutí těžit Mrázek, ale jihlavský brankář Suchan byl na místě. Záhy byli najednou vyloučeni domácí Ondřej s hostujícími Skleničkou a Moravou, jenže hokejisté z jihočeské metropole při výhodě hráče v poli nevyprodukovali ani střelu. O tom, že Jihlava oslabení umí, se všichni aktéři v zápase přesvědčili ještě několikrát.

V 5. minutě o sobě dal střelou z mezikruží opět vědět Mrázek – Suchan byl pozorný, stejně jako na druhé straně Mezin, poradil si s pokusem Havla. V čase 6:23 musel Morava faulem hasit vznikající požár v podobě unikajícího Bartoše, jenže ani ve druhé přesilovce nebyli Jihočeši nebezpoeční. Jasečko tahem vyprášil Suchanovy betony, strážce jihlavské klece kontroloval i teč Štrby. O dvě minuty později nabídl hostům početní výhodu zbytečným faulem v útočném pásmu Mrázek, Mezin však vážněji zasahovat nemusel.

Velkou příložitost ke změně skore přinesla třináctá minuta. Nejprve byl za hákování vyloučen zkušený Kaňkovský, za 26 vteřin ho následoval Kolafa - provinil se stejným přestupkem, takže hráči HC ČB měli dlouhou výhodu dvou hráčů, při níž však k úžasu domácích příznivců působili zoufale. Jasečko s Robem nedokázali od modré čáry vystřelit jinak, než že trefili prvního clonícího soupeře, střely Ondřeje a Kristka nemohly uspět. Po promarněné početní převaze Punčocháře hladce obešel Rob, tváří v tvář strážci jihlavské svatyně neuspěl.

Do konce úvoního dějství zbývalo přes dvě minuty, když o sobě dal vědět velice aktivní Sailer. Po průniku naznačil tvrdou střelu, s kotoučem však počkal, popojel doprava a Suchan, který mu vyjetím zmenšil střelecký úhel, jen tak tak vyrazil, ihned na to Sailer vrátil puk před prázdnou bránu na Bartoše, ten z hranice brankoviště nepochopitelně minul. Před první sirénou se již nic víc neudálo, stejně jako v prvním barážovém klání diváci na branku čekali marně.

Začátek prostřední části patřil hostům z Vysočiny. Po pár vteřinách vystrašil Mezina Bakus. I nadále se domácí těžce dostávali z obranného pásma, několik střídání strávili pod tlakem. Suchan poprvé zasahoval ve 23. minutě a hned se musel vytáhnout. Po zaváhání jihlavských zadáků se na něho řítil Sailer, trefil jen jeho lapačku. Chvilku na to nebezpečně střílel Ondřej, svým důrazem a bojovností na hosty znovu platil. Rodící se převahu utnul Jasečko svou hrubou chybou na modré čáře a následným faulem. Při přesilovce Jihlavy se paradoxně víc zapotil Suchan. Bartošovu přihrávku měl v branku přetavit Bělohlav, ale přehodit ležícího Suchana bylo nad jeho síly.

V maření šancí pokračovali Českobudějovičtí i nadále – Ondřejovo vtipné vybídnutí neproměnil Jasečko, neprosadil se ani Šimánek, dělovka Štrby skončila nad brankou. V devětadvacáté minutě musel za hru vysokou holí pykat Bakus, zanedlouho však Koldovo propadnutí Kristek řešil jen za cenu faulu a bylo po výhodě. V polovině utkání po dlouhé prodlevě zasahoval i Mezin, Rytnauer to zkoušel chytře zpoza brány, avšak neuspěl. Jihlavskou obranu pak dvakrát zaměstnal Bartoš – svou Suchanem vyraženou střelu si dojel a zadovkou mířil mezi betony, leč bez efektu.

Na konci druhé třetiny domácí jasně dominovali, hosty držel nad vodou „jen“ bezchybný Suchan. Vypořádal se s oběma Sailerovými střelami přes obránce, Mrázkovým bekhendem i Sailerovou tečí Jakešova nahození. Když na něho v samotném závěru nevyzrál ani Rob, celá Budvar Aréna věděla, že se rozhodne ve třetí třetině. A leckterý fanda jihočeského týmu si jistě řekl, že optická převaha je bez brankového vyjádření zavádějící a stav 0:0 velmi zrádný…

Úvod třetího dějství nebyl podobný dvěma předchozím. Oba celky začaly spíše vlažně. První střelu vyslal na hostující branku Šimánek, a to ze středního pásma až ve 45. minutě. Domácím se znovu naskytla možnost hrát pět proti čtyřem, když byla právem potrestána Hlouchova „sekera“. Po minutě nepřesvědčivého tlaku, za zmínku stojí snad jen Sailerova jedovka od červené čáry, na útočné modré hrubě chyboval nikým neatakovaný Jasečko a rodící se brejk zastavil jen za cenu nedovoleného zákroku. V čase 47:18 se v útočném pásmu zmocnil puku jihlavský Šmarda, od levého mantinelu nahodil před Mezina a dobře postavený Oldřich Bakus věděl co dělat. Na jeho teč byl Mezin krátký – 0:1. Hned v dalším střídání stejný útočník zvýšit náskok hostů, bohužel pro jihlavské příznivce, kterých přijelo opět hodně a jejichž hlasité skandování bylo opětz slyšet celých šedesát minut, blafák do bekhendu nezvládl, jak chtěl.

Na tahu byli Jihočeši. V padesáté minutě pálil z otočky Šimánek, hned po něm pomohla Suchanovi tyč při dělovce Bělohlava. S individuálním průnikem si neporadil Bartoš. Na druhé straně situaci dva na jednoho nezvládl Mareš, místo přihrávky na lépe postaveného spoluhráče volil zbrklou a slabou střelu, s níž si Mezin věděl rady. V 53. minutě se na ledě poprvé ukázal Kostourek a hned byl vidět – po buly v útočném pásmu si pohrál s pukem, objel branku a pokusil se překvapit jihlavského brankáře. Suchanem vyražený puk se dostal ke Koldovi, jenž dal razantním „golfákem“ jasně najevo, že touží po vyrovnání. Proti byla levá tyč klece hostů. Šedesát vteřin na to fauloval Sklenička, ale spoluhráči z Vysočiny si k jeho radosti počínali dobře a až na Sailerův pokus z úhlu nepustili HC ČB do vážnější příležitosti. Domácí se proti urputnému soupeři prosazovali velmi obtížně, obranný val (čtyři jihlavští hokejisté v řadě bránili svou modrou čáru, pátý byl na červené čáře) slavil úspěch.

V poslední velké šanci se objevil Bělohlav a poradil si s ní jako s těmi předchozími. Z Robovy přihrávky z rohu gól nedal, i když stačilo jen zvednout puk nad ležícího Suchana. Závěrečná power play byla labutí písní Jihočechů, při níž ani nedokázali kloudně vystřelit. A tak mohla Jihlava začít slavit. Nutno podotknout, že právem. Nejen diváci, ale jistě i samotní českobudějovičtí hokejisté od sebe čekali víc… Naproti tomu Dukla splnila v jihočeské metropoli plán na 200 procent a může odjíždět domů nadmíru spokojená.

Statistiky zápasu:

(zpracoval Tomáš Kučera)

Statistika buly:

35:39 (10:9, 11:14, 14:16)

HC České Budějovice

                    Vyhraná/Celkem  Procenta
13  Martin Štrba         16/26        62%
19  Radek Bělohlav        1/2         50%
12  Peter Bartoš          5/11        45%
26  František Mrázek      7/17        41%
29  Jaroslav Kristek      4/11        36%
37  Zdeněk Ondřej         1/3         33%
10  Milan Kostourek       1/3         33%
78  Jiří Šimánek          0/1          0%

HC Dukla Jihlava

                    Vyhraná/Celkem  Procenta
13  Jaroslav Mareš       12/16        75%
14  Oldřich Bakus        18/33        55%
19  Petr Kaňkovský        9/21        43%
22  Marián Havel          0/1          0%
93  Aleš Padělek          0/1          0%
21  Zbyněk Sklenička      0/1          0%

Statistika střel na branku:

33:12 (10:5, 13:5, 10:2)

HC České Budějovice

38  Stanislav Jasečko  obránce   6 střel
20  Petr Sailer        útočník   6 střel
26  František Mrázek   útočník   4 střely
11  Luboš Rob          útočník   3 střely
78  Jiří Šimánek       útočník   3 střely (1 tyč)
12  Peter Bartoš       útočník   3 střely
13  Martin Štrba       útočník   2 střely
37  Zdeněk Ondřej      útočník   2 střely
19  Radek Bělohlav     útočník   2 střely
29  Jaroslav Kristek   útočník   2 střely
27  Vladimír Gýna      obránce   1 střela
21  Ladislav Kolda     obránce   1 střela (1 tyč)

HC Dukla Jihlava

14  Oldřich Bakus      útočník   3 střely (1 branka)
20  Tomáš Čachotský    útočník   2 střely
66  Ladislav Rytnauer  útočník   2 střely
22  Marián Havel       útočník   1 střela
 4  Marián Morava      obránce   1 střela
17  Tomáš Kolafa       obránce   1 střela
19  Petr Kaňkovský     útočník   1 střela
13  Jaroslav Mareš     útočník   1 střela

Zásahy brankářů

30  Andrej Mezin     České Budějovice  11 zásahů  1 gól    91,7% úspěšnosti
35  Jaroslav Suchan  Jihlava           33 zásahů  0 gólů  100,0% úspěšnosti

Ohlasy trenérů

Radek Ťoupal (České Budějovice): "Po prohře v prvním souboji jsme se snažili mužstvo nabudit. Hráči přistoupili k zápasu výborně, což dokazuje statistika 46 střel na branku. Chybělo jediné - vstřelit gól, aby se hráči uklidnili. Myslím, že z našeho pohledu to bylo nešťastné utkání."

Petr Fiala (Jihlava): "Musíme být spokojení, protože domácí měli spoustu šancí. Několikrát se dostali do samostatného nájezdu a ve třetí třetině dali dvě tyčky. Štěstí nás políbilo, ale na druhou stranu jsme hráli obětavě a štěstí jde vždycky naproti tomu, kdo o to usiluje. Přesvědčili jsme se, že Budějovice mají silný tým, a přestože naši fanoušci předvedli velkou euforii, čekají nás ještě dva kroky, a ty budou velice těžké."