4:3sn
(1:0, 1:2, 1:1 - 0:0)

Mladší dorost proti Kometě třikrát vedl, nakonec soupeře udolal na nájezdy

04.02.2016 / Tomáš Lysý

V rámci 13. kola nadstavbové části skupiny D se proti sobě střetly dva týmy, pomýšlející na post nejlepšího týmu druhých skupin C, D a E, které zajišťuje play-off. Domácí Dukle vyšla první třetina proti Kometě mnohem lépe, ovšem prosadila se pouze jednou z hole Tomáše Valy. Hostům, hrajícím v oslabené sestavě, se ve druhé třetině podařilo dvakrát srovnat. Nejprve v pětadvacáté minutě, poté ihned po druhém gólu Dukly, o který se postaral Jan Úlovec. Stejný hráč domácích poslal svůj tým znovu do vedení, ovšem Kometa potřetí srovnala, tentokrát z přesilovky. O osudu zápasu nakonec rozhodly samostatné nájezdy, které rozhodl Jan Úlovec a završil tak svůj hattrick.
04.02.2016 15:45, ELIOD extraliga mladšího dorostu - 31. kolo

HC Dukla Jihlava

Juřička – Piskač, Rašín, Mareček, Trávník, Barák, Zadina – Úlovec, Kardoš, Filip – Brož, Najman, Vala – P. Svoboda, Juda
4

HC Kometa Brno

Kašpar – Masár, J. Sedláček, Věžník, P. Vašíček, Gloz, T. Sedláček – D. Vašíček, Konečný, Meluzín – Malý, Novák, Hubáček – M. Svoboda, Kunc, Čajkovič – Kučeřík, Rašovský
3
Branky a nahrávky: 8. Vala (Najman), 32. Úlovec, 47. Úlovec (Vala), rozh. náj. Úlovec – 25. Meluzín (Vašíček), 33. M. Svoboda (Čajkovič), 49. M. Svoboda (Sedláček). Rozhodčí: Pilný - Kuřítko, Krejčí. Vyloučení: 3:1. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 63. Střely na branku: 47:25. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 3:2, 3:3, 4:3.

Průběh utkání

Kometa Brno nastoupila do utkání v oslabené sestavě s pěti staršími žáky a minimálně v první třetině to bylo znát. Jihlava byla aktivnější a během pěti minut si vypracovala dvě velké šance. Zadinova střela propadla Kašparovi pod vyrážečkou a projela těsně vedle pravé tyče, poté si Vala v samostatném úniku vylámal zuby na levém betonu gólmana Brna. Na druhé straně si Matěj Svoboda všiml před branou Kunce, jehož zakončení na delší ruku zastavil Juřička. V polovině osmé minuty Dukla zaslouženě vedla. Najman s Valou zblízka puk do branky nepropasírovali. Stejně tak Najman, který objel branku a zakončil. Jeho střelu vyrazil Kašpar před sebe, kde puk zblízka poslal do branky Tomáš Vala – 1:0. Polovina první třetiny přinesla další šance. Proti Kardošově střele hned po buly se vytáhl Kašpar, za Brno mohl srovnat Malý z bezprostřední blízkosti, ovšem Juřička vytáhl ukázkový semafor.

Druhá třetina začala pořádně zostra. Kardoš si po půlminutě hry najel před branku, prostrčil si puk a hůl mezi nohami, ale na Kašpara si znovu nepřišel. Stejně tak Vala ve svém dalším úniku, kdy neuspěl kličkou k levé tyči. Juřička měl také plno práce. Zblízka zneškodnil střelu Čajkoviče a obrovskou šanci měl Rašovský, proti které opět zasáhla lapačka gólmana. Poté již hosté srovnali. Vašíček poslal střílenou přihrávku na Erika Meluzína, který jen lehce nastavil hůl a usměrnil pryž do branky. Vůbec první přesilovku si zahráli hosté, ovšem nebezpeční nebyli, naopak šanci měl Kardoš, jehož zakončení po kličce mezi kruhy zneškodnila vyrážečka Kašpara. Krátce po polovině zápasu šla Dukla opět do vedení. Jan Úlovec bystře sledoval puk, prodral se přes dva hráče a před brankou puk lehce dloubl mezi betony gólmana. Ovšem jihlavská radost vydržela jen půlminuty. Čajkovičovu střelu ještě vytáhl Juřička, leč na dorážku Matěje Svobody již neměl nárok dosáhnout - 2:2. A to ještě domácí strážce svatyně skvěle zachránil svůj tým, když si Konečný bleskově nabruslil před branku a zkusil blafák do bekhendu. Lapačka Jana Juřičky se znovu zaskvěla.

Také ve třetí třetině skórovala jako první Dukla. Vala sjel s pukem před branku, u levé tyče našel volného Jana Úlovce, jenž vstřelil nad levý beton svůj druhý gól v utkání. Vzápětí přišlo třetí jihlavské vyloučení. Domácí Kardoš se při něm řítil sám na Kašpara, ten si jeho pokus mezi betony pohlídal. Přišlo tak vyrovnání. Sedláček zatáhl puk do pásma, našel na pravém kruhu Matěje Svobodu a také on si ránou z první do šibenice připsal druhý gól - 3:3. Hra poté byla hodně opatrná, oba týmy věděly, že jakákoliv další chyba by je připravila o body. Půlminuty před koncem mohl rozhodnout Čajkovič, jenž v chumlu hráčů našel puk a vystřelil těsně nad branku.

Vůbec první přesilovku si Jihlava vyzkoušela v pětiminutovém prodloužení. Kašpar se měl co otáčet a stálo při něm i trošku štěstí. Zadinovu střelu vyrazil na levou stranu, kde z velkého úhlu orazítkoval Vala tyčku. Zápas tak došel do nájezdů. Jan Úlovec se trefil k levé tyči nad lapačku gólmana, poté Juřička vychytal Čajkovičův blafák do bekhendu. Když naopak Piskač zakončil bekhendový blafák úspěšně a Matěj Svoboda sotva vystřelil, brala Jihlava bod navíc za výhru 4:3 po samostatných nájezdech.

Ohlasy domácích hráčů:

Adam Najman: Nebyl to náš nejpovedenější zápas. Moc jsme neplnili to, co po nás trenér chce. Podržel nás gólman.
Tomáš Vala: Neproměňovali jsme šance. Jejich gólman odvedl dobrou práci. Měli bychom zlepšit hru v obranném pásmu, navíc nedáváme góly.

Ohlasy trenérů

Jiří Mifek (HC Kometa Brno): Měli jsme tady mužstvo doplněné hráči z osmé třídy, protože máme marodku a nemáme hráče. Kluci to docela zvládli, musím říct, že slušně, i když Jihlava měla spoustu šancí. Dneska jsme se tady bránili víceméně celý zápas. Jsme rádi, že se nám podařilo třikrát vyrovnat. Nájezdy nám nevyšly, to je loterie, ale jsme spokojeni s výkonem a bojovností mužstva.

Petr Svoboda (HC Dukla Jihlava): Věděli jsme, že si Brno dnes vzalo mladší hráče, což bylo vidět. Silově jsme je přetlačili, ale bohužel nám vázla kombinace v útočném pásmu a neproměňovali jsme šance. Soupeř hrál na to, že měl mladý tým, velice dobře, jeho hráči sklidí pochvalu za to, že se s utkáním popasovali dobře. Bohužel na našich hráčích je nějaká deka. Pracujeme na tom, abychom zlepšili neproměňování šancí. Chybí nám trošku taková chuť do hokeje a chceme hráče do konce sezony nabudit.