2:4
(0:1, 1:1, 1:2)

Straky ukradly Dukle tři body

21.09.2004 / Wally, Doudy

Od úvodních minut utkání se taktovky chopili hosté a právě oni se gólem Františka Mrázka ujali jako první vedení. V polovině utkání srovnal za domácí Aleš Padělek. Poté se však dvěma brankami Josefa Straky dostala Plzeň do dvoubrankového náskoku. Utkání sice zdramatizoval Dušan Devečka, ale konečný výsledek 2:4 pečetil Martin Straka.
21.09.2004 17:30, Extraliga - 5. kolo

HC Dukla Jihlava

Suchan - Ficenc, Zajac, Punčochář, Malena, Kuchyňa, Buzek, Devečka, Chmelíř - Padělek, Bakus, Rytnauer - Hlouch, Vala, Jantovský - Čachotský, Mareš, Altrichter - Polák, Marián Havel, Dobrovolný
2

HC Škoda Plzeň

Duba - Jindřich, Trnka, Nedoma, Výborný, Špaček, Výtísk, Šrek - Straka Mi., Kraft, Straka Ma.,Šaffer, Pospíšil, Matějovský - Adamský, Straka J., Andrašovský - Mrázek, Kracík, Důras
4
Branky: 30. Padělek (Polák), 49. Devečka (Havel, Vala)- 16. Mrázek (Kracík, Důras), 33. Straka J. (Andrašovský), 45. Straka J. (Nedoma, Andrašovský), 57. Straka Ma. (Straka Mi., Kraft). Rozhodčí: Minář - Lederer, Gebauer. Vyloučení: 4:5. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 3652. střely na branku: 27:35. Průběh utkání: 0:1, 1:3, 2:3, 2:4.

Průběh utkání

Utkání začali domácí v početní nevýhodě, neboť hned v 9. vteřině utkání vyfasoval jihlavský bek Zajac dvě minuty za nebezpečnou hru vysokou holí. V přesilové hře dostali plzeňští hráči kotouč nebezpečně blízko k brankové čáře Dukly, ale Suchan na poslední chvíli zasáhl. Ten pravý střelecký kolotoč se však kolem domácího brankoviště roztočil až úderem 10. minuty. Vše začal svou šancí Matějovský, jeho příklad následoval Jindřich dobrou ranou od modré. A když se Plzni zdálo, že oťukávání bylo dost, ujal se kotouče za jihlavskou brankou Kracík, upoutal na sebe pozornost všech zadáků Dukly a předložil Mrázkovi na zlatém podnose gólovou přihrávku, po které stačilo už jen trefit prázdnotou zející jihlavskou klec, 0:1. I závěr první dvacetiminutovky se odehrál pod taktovkou plzeňského útoku, zvláště dvě teče Michala Straky udržovaly stav Suchanovi koncentrace na ukazateli „poplach.“

Zato po nástupu do další části hry dali domácí všem na vědomost, že i oni jsou připraveni o 3 body do extraligové tabulky bojovat. V početní výhodě totiž našel svým pasem Padělek hůl Rytnauera a šťastný střelec prvního domácího utkání zamířil mezi Dubovy betony. Skulinku mezi nimi najít dokázal, ale neposedný kotouč si to ani přesto do branky nenamířil. Stadionem to zahučelo i po následné střele Hlouchově, ale vzrušení způsobené záchvěvem boční síťky nemělo dlouhého trvání. Jihlavskou převahu tak korunoval až ve 30. minutě Aleš Padělek. Ke zteči plzeňské branky jej dlouhým pasem vyzvala nová jihlavská akvizice juniorského věku, Vojtěch Polák, zkušený domácí útočník sice u hrazení zavrávoral, ale posléze zamířil přesně mezi Dubovu paži a tělo a jal se oslavovat vyrovnávací gól, 1:1. O tři minuty později měl ale přesně opačné pocity. Ve chvíli, kdy Vala odjížděl, držejíc se za obličej, na střídačku, přistrčil totiž Andrašovský puk Josefu Strakovi, který dobruslil až před Suchana a zamířil přesně pod horní tyč, 1:2. Při vyloučení Jindřicha se převaha opět přehoupla na stranu domácích, ti z ní však profitovat nedokázali a navíc byli zasaženi temnou rukou osudu. Horácký zimní stadion se totiž pohroužil do tmavého závoje a hlavní sudí nasměroval hráče předčasně do kabin.

Ti se po úpravě ledové plochy vrátili zpět do akce. Vynucená pauza pomohla více hostům, kteří si v kabině asi peprněji popovídali a začali hrát opět svoji hru. Důkazem se stala šance Kracíka, kterou musel řešit Suchan v závěru třetiny koncem své brankářské hole.

Ještě více do sedla posadila hosty přesilová hra v úvodu třetí třetiny, která následovala v těsném závěsu za dvacetiminutovkou předchozí. V ní totiž dokázal najít místečko mezi tyčí a pravým Suchanovým betonem Josef Straka a díky němu odskočila Plzeň poprvé na dvoubrankový rozdíl, 1:3. Umáznout z něj jednu čárku se Dukle povedlo o několik střídání později, po Havlově vyhraném vhazování totiž napřáhl na modré Devečka a svou dělovou ránou rozvlnil síť za Dubovými zády, 2:3. Ke konci utkání se nestahovalo ani jedno z mužstev do defenzivy, naopak z rychlým brejků zahrozili Kraft na jedné a Hlouch na druhé straně, ale v obou případech byli úspěšnější maskovaní muži v brankovišti. Utkání tak zlomil s konečnou platností na stranu hostů Martin Straka, který obdržel po přečíslení přesný pas od spoluhráče Michala Straky a přehodil zasahujícího Suchana, 2:4. Závěrečná hra v šesti už Dukle nepomohla a Plzeň si tak odváží z Vysočiny plný počet bodů.

Ohlasy trenérů

Miroslav Přerost (Plzeň): "Bylo to hodně bojovné a nijak zvlášt pohledné utkání. Hra se odehrávala převážně ve středním pásmu a ani jedno mužstvo nedokázalo vytvořit nějaký výraznější tlak. Později k tomu přispěla i kvalita ledu, která se postupně zhoršovala. My jsme letoš sehráli lepší zápasy, které jsme nakonec prohráli. Důležité ale bylo to, že jsme dnes vyhráli. Myslím, že domácí měli za stavu 1:1 velkou příležitost toto utkání nějakým způsobem ovlivnit, ale to se jim vlivem techniky nepodařilo. Musím ale říci, že hráli velmi dobře. My jsme proto rádi, že si odvážíme všechny body."

Petr Fiala (Jihlava): "Utkání jsme začali možná se zbytečným respektem, od poloviny první třetiny se to ale zlepšilo. Je ironií osudu, že v domácím prostředí, zrovna ve chvíli kdy jsme vyrovnali na 1:1, vypadl proud. My jsme po té přestávce začali hrozně špatně, ta pauza nám ublížila. Nejen že jsme dostali gól, ale už střídání před tím tam byla jasná šance hostů. Ten zápas rozhodovaly však rozhodly jine věci, například přesilové hry. V nich jsme byli znatelně horší než Plzeň. My jsme je hráli špatně a moc šancí jsme si v nich nevytvořili. Naopak hosté je zahráli velice dobře a v přesilovce dali i důležitý třetí gól. Navíc šance už měli i v těch předcházejících. V závěru už to byla hra vabank. Situace dvou na jednoho pramenily z toho, že naši obránci se snažili atakovat soupeře i v obranném pásmu a občas tam propadli. Ten čtvrtý gól vyplynul z toho. Určitě však nemůžeme naše mužstvo nějakým způsobem zatracovat. My se můžeme lepšit v tom, že v těch střetnutích s extraligovýma mužstvama získáme jistotu. Naši hráči proti takovým soupeřům nikdy nehráli. Věřím, že se z toho poučí."

Fotogalerie utkání

Fotogalerie