0:4
(0:2, 0:1, 0:1)

Miroslav Svoboda svou bránu začaroval

03.10.2016 / Michal Břuchanský

V pondělí 3. října cestovali svěřenci Petra Vlka do Frýdku-Místku, aby zde odehráli další mistrovký duel. Duklu poslal do vedení kapitán Tomáš Čachostký. Pojistku přidal do konce třetiny Adam Zeman. V polovině zápasu vedla Jihlava už 3:0, když se prosadil Anatolij Protasenja. Skóre na konečných 4:0 uzavřel Filip Seman. Svou první nulu v jihlavském dresu vychytal Miroslav Svoboda.
03.10.2016 18:00, WSM Liga - 11. kolo

HC Frýdek-Místek

Daneček – Michal Roman, Matyáš, Jeník, Zahradníček, L. Doudera, Jank, Adámek – Luka, Kanko, Miloš Roman – O. Kovařčík, M. Kovařčík, Christov – Chmielewski, T. Káňa, J. Sýkora – R. Meidl, Klimša, Franek
0

HC Dukla Jihlava

M. Svoboda – Bilčík, Kaláb, Marcel, Říha, Grebenjuk, Šidlík, Půža – Protasenja, Skořepa, Čachotský – Diviš, F. Seman, Důras – Stoklasa, Zeman, Březina – Jícha, Kondratěv, Anděl
4
Branky a nahrávky: 3. Čachotský (Říha, Skořepa), 20. Zeman (Stoklasa, Šidlík), 30. Protasenja (Bilčík, Čachotský), 47. F. Seman (Diviš, Důras). Rozhodčí: Kubičík – Bryška, Novák. Vyloučení: 2:3. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1546. Střely na branku: 33:31. Průběh utkání: 0:4.

Průběh utkání

Opatrný úvod zápasu trval do konce třetí minuty, ve které se Dukla dostala z první solidnější šance do rychlého vedení. Postaral se o to hostující muž s céčkem na hrudi Tomáš Čachotský, jenž ze vzduchu tečoval Říhovu střelu od modré přímo do sítě. Frýdecko-místečtí poprvé zahrozili až o pět minut později, v mezikruží volný Tomáš Káňa však Chmielewského přihrávku z levé strany ve vyrovnání nepřetavil.

Na přelomu deváté a desáté minuty neuspěl ani Vladimír Luka, jehož zakončení Svoboda vyrazil vedle branky, dorážející hráč s osmaosmdesátkou na dresu pak střelou z těžkého úhlu trefil jen vnější část bližší tyče. Jihlava se v dalších minutách především bránila, velká část střel v podání domácích hráčů ale létala vedle Svobodovy klece.

V čase 16:07 pálil z osy hřiště Petr Kanko, ovšem strážce jihlavské branky znovu ukázal, proč ještě nedávno působil v mládežnických reprezentacích a kotouč betonem zastavil. V závěru třetiny putoval na trestnou lavici Bilčík, jeho čtyři bránící hráči se ale bez potíží ubránili a pouhou vteřinu před sirénou odskočili do vedení o dvě branky, když v přečíslení tři na jednoho vyšachovaného Danečka pokořil Adam Zeman.

Pár vteřin po změně stran někteří fanoušci už slavili korigující branku, Jakub Matyáš ale solidní střelou rozvlnil síť z venkovní strany. Na druhé straně měl vzápětí hodně práce Daneček, kterého postupně prověřili Marcel, Šidlík a Kaláb, ani jeden z nich ho však nepřekonal. Stejně dopadlo i snažení Diviše, po jehož střele se frýdecko-místecký sympaťák musel před brankovou čárou hodně natahovat.

V pětadvacáté minutě bylo Danečkovi znovu velké horko, po střele Grebeňuka totiž vůbec netušil, že má nechráněný kotouč za zády, hráči Jihlavy se naštěstí pro něj k dorážce nedostali. Zasloužené navýšení na rozdíl tří branek přišlo krátce před polovinou zápasu: Bilčíkova střela z delší vzdálenosti byla mezi kruhy zablokovaná, nedůrazu domácí obrany pak využil Anatolij Protasenja, jenž měl trestuhodně moc času na dorážku za Danečkova záda.

S nepříznivým stavem se několika střelami od modré snažili něco udělat Jank s Jeníkem, jenomže sebevědomý Miroslav Svoboda jistě zasáhl. V pětatřicáté minutě se odraženého kotouče před hostující svatyní zmocnil Kanko, který ale střelecké trápení rysů rovněž neukončil. S blížícím se závěrem druhé dvacetiminutovky si oba celky vyzkoušeli hru v početní převaze, speciální bránící formace svůj úkol ale splnily.

Přes patnáct stovek přítomných fanoušků sledovalo velmi opatrný úvod třetí třetiny, Frýdecko-místečtí totiž v útoku hodně tápali a Jihlavané se naopak neměli důvod tlačit před Danečka. I přes nevelkou snahu se ale Dukla prosadila počtvrté. Jmenovitě tak učinil Filip Seman, který napoprvé kotouč do sítě neposlal, ale díky pomalé reakci domácích zadáků zužitkoval nabídnutou dorážku – 0:4.

Za rozhodnutého stavu už šlo pouze o to, zda jihlavský gólman udrží čisté konto. Frýdecko-místečtí mu ho nechtěli dát zadarmo, pokusy Zahradníčka, Chmielewského a Michala Romana ale Svobodu nezaskočily. Ve čtyřiapadesáté minutě se neujala ani dělovka Luky, kterou vsetínský odchovanec schoval do lapačky. Po vyloučení Zemana si domácí ještě zahráli přesilovku, v níž se Chmielewskému a Frankovi povedlo Svobodu překonat, jenže nadějné střely skončily na tyči.

Ohlasy trenérů

František Zeman (HC Dukla Jihlava): Na zápas jsme se připravovali. Studovali jsme soupeřovo založení útoku a přesilové hry. Musím říct, že dnes si kluci zaslouží pochvalu. Až na maličkosti splnili to, co jsme si ráno řekli na přípravě. De facto jsme soupeře k ničemu nepustili, obrana byla dneska tak precizní. Výsledek toho je takový, že jsme nedovolili soupeři vstřelit gól a odvážíme si tři body.

Jiří Juřík (Frýdek-Místek): „Věděli jsme, že nás nečeká lehký soupeř, protože Jihlava patří v této soutěži mezi top čtyři týmy. Chtěli jsme jí to více znepříjemnit, ona ale byla lepší ve všech činnostech. Ať už v bruslení, v osobních soubojích nebo v důrazu před brankou. To nakonec rozhodlo, protože tři góly jsme dostali z předbrankového prostoru. My jsme se nepoučili ze zápasu s Kladnem, doma máme druhý prohraný zápas za sebou, takže si to musíme rozebrat, hrát disciplinovaněji a dát do toho více srdíčka.“