2:1
(1:0, 0:0, 1:1)

Dukla nepustila Slavii prakticky k ničemu, po celý zápas byla lepším týmem a zaslouženě zvítězila

29.10.2016 / Tomáš Lysý

První třetina utkání 19. kola WSM Ligy vyšla lépe Dukle, která Slavii přestřílela poměrem 13:2 a jednou se radovala, když dvouminutovou přesilovku pět na tři využil Tomáš Čachotský. Druhá třetina pokračovala v podobném herním pojetí, ovšem jihlavští hokejisté tentokrát Dominika Frodla v brance Slavie nepřekonali ani jednou. Ačkoliv se Pražané ve třetí třetině projevovali aktivněji, přidala Dukla ve 48. minutě uklidňující druhou branku zásluhou Richarda Diviše. Zápas tři minuty před koncem ještě zdramatizoval kapitán hostí Knot, ale to bylo ze strany sešívaných vše a Jihlava už vítězství udržela - 2:1.
29.10.2016 17:30, WSM Liga - 19. kolo

HC Dukla Jihlava

Svoboda – Půža, Říha, Szathmáry, Šidlík, Dundáček, Kaláb, Dobrovolný – Zeman, Skořepa, Čachotský – Jergl, Seman, Důras – Stoklasa, Diviš, Březina – Čermák, Kondratěv, Jícha
2

HC Slavia Praha

Frodl – Knot, Pohl, Holý, Kolařík, Novák, Bača – Kadlec, Dušek, Kverka – Beránek, Šafránek, Kubica – Endál, Tulačka, Jankovský – Kružík, Andrlík, Marcel
1
Branky a nahrávky: 17. Čachotský (Říha, Šidlík), 48. Diviš (Stoklasa) - 57. Knot (Pohl, Endál). Rozhodčí: Kašík – Jindra, Kreuzer. Vyloučení: 2:3. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 2079. Střely na branku: 37:24. Průběh utkání: 2:0, 2:1.

Průběh utkání

První slibnější šance zápasu přišla už ve druhé minutě, kdy si Dundáček najel na levý kruh a střelou k bližší tyči výrazně zaměstnal Frodla. Na druhé straně si Pohl sjel z druhé vlny na mezikruží, kde se k němu dostal puk, který ale nápřahem minul. Hned z protiútoku projel po levé straně Stoklasa a nahrál před branku Březinovi, jenž zblízka lehce dloubnul do kotouče, jenže jej poslal nad branku. V první přesilové hře zápasu neměla Dukla příliš šancí, snad jen Říhova střela od modré a dorážka Stoklasy zaměstnala gólmana hostí. Slavia si ve své přesilovce vedle hůře, zásluhou dobré hry Dukly nešla na Svobodu ani jedna střela. Další minuty příliš hokejové krásy nenabídly. To dva pokusy Kalába od modré byly zajímavější. První z nich těsně minul branku a druhý vytěsnil brankář hostí k Divišovi, který už měl minimum prostoru k dorážce. V čase 15:34 se během pár sekund provinili slávističtí hráči Marcel s Knotem a oba putovali na trestnou. Jihlava dvě minuty dlouhou přesilovku pět na tři využila. Šidlík s Říhou si vyměňovali puk, čímž sevřeli slávistické bránící trio. Druhý jmenovaný vystřelil a Tomáš Čachotský poslal dorážku zblízka pod víko - 1:0.

Druhá třetina se nesla ve stejném duchu. Již po dvou minutách zastavil Březinovu střelu zblízka gólman hostí levým ramenem. Slavia se k prvnímu ohrožení branky dostala po pěti minutách od přestávky, kdy tvrdá rána Bači od modré šla těsně vedle. Poté z pravé strany projel až před branku domácí střelec Skořepa, ovšem touš pod betony Frodla neprotlačil. Nebezpečno bylo i před Svobodou. Pohl dvakrát pálil od modré a útočník Endál, nejproduktivnější muž Havlíčkova Brodu, jenž nově působí také ve Slavii, ztečoval puk před brankou dvakrát vedle. Jihlava nadále pokračovala ve snaze o druhý gól. Stoklasa si po levé straně sjel až ke kruhu, odkud vystřelil a Frodl za pomocí horní tyče vyrazil puk nad branku. Vzápětí si mladý gólman poradil vyrážečkou i s pokusem Březiny, jenž se uvolnil pro změnu na pravém kruhu.

Po delším čase ohrozila Svobodovu klec i Slavia, a to zásluhou třetí lajny. Endálova přihrávka šla přesně mezi kruhy, kde byl volný Tulačka, jehož pohotovou střelu srazil Svoboda rychlou reakcí betonem. Dukla odpověděla třemi příležitostmi. Čachotský projel přes půl hřiště až skoro před branku a jeho zakončení po ledě zneškodnil také betony Frodl. Vzápětí slávistický mladík vychytal i únik Kondratěva z levé strany, který se snažil brankáře neúspěšně rozhýbat a zasunout puk k jeho levé tyči. Když se neradoval ani Seman, kterého pasem podél brankoviště vyzval do zakončení Jergl, stav se ve druhé třetině neměnil. Zato poměr střel byl jednoznačný – 30 ku 10 ve prospěch Dukly, což dokazuje, že výborný Frodl neměl během dvou třetin o práci nouzi.

Ve třetím dějství se Slavia osmělila a začala být častěji před jihlavskou svatyní. Novákovu střelu i Endálovu dorážku vytěsnil jistý Svoboda. Pražané působili bojovnějším dojmem, nicméně soustavný tlak nebo šance si nevytvořily. Přišla tak radost na straně domácích. Stoklasa přihrál puk do jízdy Richardu Divišovi, který si po levé straně najel až před branku a svým důrazem na třetí pokus dostrkal puk za čáru. Sešívaní mohli kontrovat rychlou akcí, kdy dostal kousek před modrou kotouč Kverka, gólman Dukly však na jeho střelu viděl a zasáhl. Jihlavští vzápětí dobrou defenzívní hrou ustáli přesilovku Slavie, jenž prakticky nevystřelila na branku. Naopak Čachotský i v oslabení připravil šanci Divišovi, jehož střelu na poslední chvíli zblokoval soupeř. Již v plném počtu hráčů pálil tvrdě Stoklasa z levé strany do hrudi Frodla.

O tom, že závěr bude ještě hodně napínavý, rozhodl v čase 56:56 Ronald Knot. Endál nejprve za brankou získal puk a u levé tyče Svobodu nepřekonal. Pohl vzápětí připravil palebnou pozici právě kapitánovi červenobílých a ten zaznamenal téměř od modré čistý průstřel - 2:1. Srovnat mohl Kverka, jenž se kolem tří hráčů dostal u branky do zakončení, ovšem těsně minul vzdálenější tyč. Dukla si mohla vrátit dvougólový náskok bleskově zpět, ale Březina svůj individuální průnik gólem nevyšperkoval a Skořepa bekhendem netrefil volnou klec při hře Slavie bez gólmana v posledních padesáti minutách. Vadit to jihlavským hokejistům nemuselo, tři body zůstaly i tak na Vysočině.

Ohlasy trenérů

Jan Srdínko (HC Slavia Praha): První dvě třetiny jsme hráli poměrně složitě v zakončení. Soupeř nás přestřílel, ale i tak jsme pořád živili šanci na nějaký slušný výsledek, protože nás gólman Frodl podržel a obdrželi jsme jen jednu branku. Třetí třetinu jsme zjednodušili, tlačili jsme se více do brány a vytvořili si nějaké gólové šance. Paradoxně trošku nešťastným gólem nám soupeř odskočil. My jsme zase zdramatizovali zápas gólem na 2:1, ale pak už se nám ve finální části nepodařilo výsledek zkorigovat.

František Zeman (HC Dukla Jihlava): Na rozdíl od soupeře jsme spokojenější. Nicméně čekali jsme, že přijede houževnatý tým, což se potvrdilo. Slavia výborně hrála dozadu, těžko se nám přes ní prosazovalo. Myslím si, že o gól jsme byli lepší než soupeř a proto tři body zůstaly doma.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie