3:1
(1:0, 1:1, 1:0)

Jihlava na domácím ledě nedala venku nebezpečným Benátkám moc šancí a výhrou se dotahuje na čelo tabulky

30.11.2016 / Tomáš Lysý

Úvodní třetina vyšla lépe domácímu celku. Dukla si vytvořila více příležitostí a radovala se z jednoho gólu, když ve třinácté minutě využil Filip Dundáček přesilovou hru. Ve druhé dvacetiminutovce padaly branky pouze v přesilovkách. Těsně před polovinou zápasu Benátky zásluhou teče Lukáše Volfa vyrovnaly, ovšem za dalších devadesát vteřin už Jihlava opět vedla, když se radoval Filip Seman. Hned zkraje třetí třetiny měli domácí tři dobré šance, ovšem nevyužili je. Poté i hosté začali ukazovat, proč jsou nejlepším venkovním týmem ligy. Na Duklu to ale nestačilo, navíc v závěru pojistil její tři body Michal Důras - 3:1.
30.11.2016 17:30, WSM Liga - 29. kolo

HC Dukla Jihlava

Škarek – Kajínek, Říha, Dundáček, Bilčík, Szathmáry, Šidlík, Dobrovolný – Jergl, Seman, Důras – Protasenja, Stoklasa, Březina – Diviš, Zeman, Čachotský – Jícha, Danišovský
3

HC Benátky nad Jizerou

Bláha – Mikliš, Kočí, Kolmann, Havlín, Zeleňák, Husa, Tržický – Hrníčko, Hrabík, Dlouhý – Vrbata, Mikyska, Chlapík – Prokeš, Volf, Bittner – Ďurač, D. Svoboda, Havel – Janele
1
Branky a nahrávky: 13. Dundáček (Protasenja, Stoklasa), 31. Seman (Důras, Říha), 59. Důras (Jergl, Dundáček) – 30. Volf (Mikliš, Kočí). Rozhodčí: Kika, Obadal – Lukš, Wesley. Vyloučení: 4:4. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1179. Střely na branku: 35:24. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1.

Průběh utkání

Opatrný úvod utkání mohla přerušit polovina čtvrté minuty, kdy Benátky dostaly výhodu přesilovky, jenže naložily s ní špatně. V závěru oslabení mohla navíc Dukla zahrozit, kdy Březina ujel do situace jeden na jednoho, ránou z vrcholu levého kruhu ale vyrazil Bláha ramenem. Již v plném počtu střílel z kruhů Stoklasa a gólman hostí vytěsnil puk betonem na levou stranu pro Čachotského, který z dorážky zblízka neuspěl. Jihlavští hokejisté se neradovali ani v první přesilovce, naopak jejich druhá početní výhoda již přinesla branku. Využil jí osm vteřin před koncem Filip Dundáček, který po Stoklasově vyhraném buly a přihrávce Protasenji na modrou sjel blíže ke středu pásma a poslal černou pryž pod horní tyčku - 1:0. Benátečtí v první periodě nepřipomínali nejlepší tým na venkovních kluzištích, naopak mohli ještě inkasovat. Důras se ve středním pásmu uvolnil po hezké práci s kotoučem a následnou ránu z pravé strany schoval Bláha do výstroje. Poté měl i trošku štěstí, když Čachotský s Divišem vykombinovali soupeře a druhý jmenovaný přihrál před volnou klec Zemanovi, jenž promáchl do ztracena.

Aktivní Zeman si mohl napravit chuť na začátku druhé třetiny, když přebral dlouhou nahrávku od Kajínka a prodral se přes dva hráče, kteří jej před brankou a vypětím všech sil zastavili. Bláha poté zasáhl proti tvrdé Čachotského střele helmou a hned poté se sklátil na led, naštěstí byl v pořádku a hned mohl pokračovat ve hře. Šanci na vyrovnání měl Volf, jenž ujel domácím a řítil se sám na Škarka, ovšem mířil vedle jeho lapačky i levé tyče. Hostující forvard oslavil gól až při přesilové hře. Lukáš Volf totiž zblízka tečoval střelu Mikliše od modré a jihlavský gólman byl prakticky bezmocný. Stejně bezmocný byl na druhé straně i Bláha, když Dukla také využila přesilovku. Říha dal přihrávku z první na pravou stranu pro Důrase, jenž také z první adresoval přesný pas Filipu Semanovi a ten byl s hokejkou před brankou ve správný čas na správném místě - 2:1. Vyloučení nadále pokračovala, dvě přesilovky hráli hosté a zejména ve druhé byli nebezpeční. Miklišovu střelu od modré zastavila pravá tyčka, v závěru jihlavského oslabení Škarek zneškodnil dorážku Bittnera zblízka pravým betonem. V poslední minutě druhého dějství mohl přidat Volf druhý gól, když vystihl jihlavskou nesrovnalost v rozehrávce. Z pravé strany si sjel před branku, nicméně mířil vysoko nad.

Třetí dějství začalo pořádně zostra, a to dvěma gólovými šancemi Jihlavy. Jergl z mezikruží orazítkoval břevno, Zeman po přihrávce Čachotského před brankou těsně minul levou tyč. Plné ruce práce měl také Škarek, který zastavil hrudí ránu na pravém kruhu nehlídaného Kočího. Výborný hokej pokračoval. Čachotský se přes tři hráče prodral až před Bláhu, který kotouč doslova zalehl a nedlouho poté vyrazil i střelu Zemana zblízka či pokus Dundáčka od modré. I nadále se hrálo nahoru – dolu, ale bez vážnějších šancí. To mohl změnit osm minut před koncem Březina, řítící se sám na gólmana, jenž jeho střelu srazil lapačkou mimo tři tyče. Na druhé straně uhájil sedmnáctiletý Škarek domácí klec i při výborné akci Mikysky, který projel napříč brankovištem, avšak puk pod gólmana nezasunul. Vzápětí vyjel kus černé gumy za brankou, odkud jej vyvezl Chlapík a našel mezi kruhy Kolmanna. Ránu jako z kanonu v podání obránce Benátek vyrazil brankář Jihlavy ramenem.

Hosté se drali do útoku a jejich obranné okénko málem potrestal Protasenja, který získal na modré puk a ihned poté střílel z levé strany, leč Bláhovy betony sklaply včas. Tři body stvrdili domácí o půlminuty později. Michal Důras se chopil před vlastní klecí odraženého puku a najel si na druhou stranu, kde po ose Dundáček – Jergl dostal před brankou přihrávku a zamířil kolem pravého betonu gólmana do sítě - 3:1. Zatím se tak opakuje scénář z loňského roku, kdy úvodní dva vzájemné zápasy vyhrál soupeř a až poté se radoval domácí tým. Jihlava tak stáhla ztrátu na první tři týmy, které ve 29. kole prohrály, naopak Benátky po třech vítězstvích na venkovních kluzištích nyní domů body nevezou.

Ohlasy trenérů

Antonín Nečas (HC Benátky nad Jizerou): Utkání mělo na první ligu velice dobrou úroveň. Hrál se hokej nahoru - dolu a oba dva mančafty se snažily hrát svůj systém, i když byl někdy šachovitý. Viděli jsme, že soupeř těží a dokáže bodovat ze standardních situací a z přesilových her, které má dobré. Hrálo se do posledních minut a my jsme mohli kdykoliv srovnat na 2:2. Rozhodl gól pro domácí tým, kterým zvýšili na 3:1. Průběh utkání měl charakter.

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): Jsme samozřejmě spokojeni s body. Když to řeknu upřímně, tak Benátky jsou pro mě překvapením. Mají spoustu mladých kluků a když se člověk koukne na tabulku, tak i spoustu bodů. Dneska potvrdili, proč. Dobře bruslili, byli důrazní v osobních soubojích a přímočaří do brány. Musím pochválit naše kluky, kteří se s tím dokázali vypořádat. V určitých fázích druhé třetiny jsme možná byli malinko zakřiknutí. Ale když jsme si pak o přestávce před třetí části porovnali, co je třeba a co není, tak se naše hra zlepšila a vytvořili jsme si příležitosti. Bohužel jsme proměnili až tu v závěru, mohlo se to zklidnit trošku dříve a gólů mohlo padnout více. Klukům patří poděkování a jsem spokojen s jejich výkonem.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie