2:5
(2:2, 0:1, 0:2)

Dukla nadělila Slavii na jejím ledě pět gólů a podruhé během dvou dnů uhájila druhé místo

07.12.2016 / Michal Toman, Tomáš Lysý

Mikuláš sice byl již 5. prosince, ale Dukla nadělovala i o dva dny později, a to v pražském Edenu. Na stadionu Slavie se dostala během prvních šesti minut do dvougólového vedení, když se poprvé v červenožlutém dresu prosadil Patrik Danišovský a vzápětí na něj navázal Jiří Říha. Byť sešívaní na konci třetiny během 17 vteřin srovnali, byla to jejich jediná radost zápasu. V devětatřicáté minutě se v přesilovce trefil obránce Jiří Říha a vstřelil svůj desátý gól v sezoně, který měl nakonec přívlastek vítězný. Během třetí části si totiž Dukla nejenže pohlídala tři body, navíc ještě navýšila svůj náskok. Poprvé za Jihlavu skóroval i David Kajínek a na konečných 5:2 upravil Richard Diviš.
07.12.2016 18:00, WSM Liga - 32. kolo

HC Slavia Praha

Frodl – Bača, Novák, Pohl, Knot, Kolařík, Holý – Jankovský, Dušek, Endál – Schleiss, Šagát, Kverka – Krliš, Kubica, Kadlec – Tejral, Andrlík, Kružík
2

HC Dukla Jihlava

Svoboda – Říha, Kajínek, Bilčík, Dundáček, Šidlík, Szathmáry, Dobrovolný – Důras, Seman, Jergl – Březina, Stoklasa, Protasenja – Čachotský, Zeman, Diviš – Danišovský, Jícha
5
Branky a nahrávky: 18. Endál (Dušek, Jankovský), 18. Kubica (Krliš, Kadlec) – 3. Danišovský (Čachotský, Dundáček), 6. Říha (Diviš, Zeman), 39. Říha (Šidlík, Zeman), 46. Kajínek (Zeman, Diviš), 50. Diviš (Čachotský, Zeman). Rozhodčí: Valenta – Štofa, Beneš. Vyloučení: 8:9. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 1123. Střely na branku: 29:42. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:5.

Průběh utkání

Dva góly za sedmnáct vteřin? Zavolejte hokejistům z Vršovic. A v duelu s Jihlavou jim dvě rychlé trefy mužů s šestkou a jednaosmdesátkou na zádech hodně pomohly. Po první třetině totiž díky nim svítilo na tabuli remízové skóre 2:2. Herně ale vyšla úvodní perioda spíše hostující Dukle. Už po třech minutách hry dostal Čachotský příliš prostoru za domácí svatyní, odkud našel před brankovištěm zaparkovaného Patrika Danišovského. Ten se dokázal prosadit přes dva obránce a doklepl puk mezi Frodlovy betony, čímž zaznamenal svůj první gól v sezoně.

Jihlava poté hrála třicetivteřinovou přesilovku pět na tři a stejně jako v předešlém utkání proti Kladnu využila až následnou klasickou početní výhodu. Domácí gólman proto musel lovit puk ze sítě podruhé. Nejproduktivnější zadák Dukly Jiří Říha využil čas, kterého měl na modré čáře opravdu hodně, posunul si kotouč na hranici kruhů a střelou zápěstím jej následně poslal do horních pater slávistické klece.

Dvě minuty před přestávkou ale červenobílí zničehonic vyrovnali. Nejprve našel Dušek pasem z rohu kluziště úplně volného Lukáše Endála. Sešívaný ostrostřelec, jenž má ve Slavii vyřízené střídavé starty z Havlíčkova Brodu, kde má průměr více jak dvou bodů na zápas, měl dost prostoru, aby si připravil puk a tak trochu tradičně vymetl prostor pod horní tyčkou. Uplynulo sedmnáct sekund a domácí příznivci mohli slavit znovu. Po nedůslednosti v jihlavské rozehrávce dostal mezi kruhy kotouč Zdeněk Kubica a skrytou střelou zápěstím nedal Svobodovi šanci - 2:2.

V půlce zápasu se kotouč odrazil při přesilové hře před poloprázdnou klec k Duškovi. Slávistický forvard byl ale zády k brance a v pohybu od ní. Bekhendem z otočky tak trefil jen boční síťku. Využitá početní výhoda tedy přišla na druhé straně. Hosté vyhráli buly a Jiří Říha vypálil tak tvrdě, že puk zapadl ke vzdálenější tyči a obránce Dukly se svým desátým gólem v sezoně zařadil mezi nejlepší střelce červenožlutých. Frodl v domácí kleci měl zcela zakrytý výhled - 2:3.

Do třetí dvacetiminutovky vstoupili Pražané aktivněji, jenže nezužitkovali žádnou ze svých šancí, a tak přišel trest. Zeman si po vyhraném buly proklestil cestu z vlastního pásma až před domácího gólmana. Toho si sice jihlavský útočník položil, puk kolem jeho betonu už ale do branky nezasunul. To se povedlo až Davidu Kajínkovi, jenž celou situaci dobruslil, doklepl kotouč do sítě a také zaznamenal svojí premiérovou trefu za Duklu. A krátce nato už vedli hosté o tři branky. Zeman si připsal čtvrtou asistenci v utkání, když přihrál na Čachotského a jeho nahození vyrazil Frodl přesně na hůl Richarda Diviše. Ten měl dost času na zakončení a zamířil přesně do horního rohu slávistické svatyně - 2:5.

Slavia se v závěru zápasu hnala alespoň za snížením, ovšem na Svobodu si vyjma sedmnácti vteřin za celý zápas vícekrát nepřišla. Jihlava tak po vyhraném utkání s Kladnem uhájila znovu druhou příčku v tabulce a z Edenu si veze tři body.

Ohlasy trenérů

František Zeman (HC Dukla Jihlava): „Výsledek je výborný. Na utkání jsme se dobře připravili, protože jsme teď hráli dva velmi těžké zápasy. Nejprve doma Kladno a teď venku Slavia. Oba dva zápasy jsme zvládli. Se Slavií jsme měli utkání až na dvouminutový výpadek v první třetině pod kontrolou a myslím, že si z Prahy odvážíme tři body zaslouženě.“

Jan Srdínko (HC Slavia Praha): „Přijel kvalitní tým, což Jihlava bezesporu je. Neměli jsme dobrý vstup do zápasu, prohrávali jsme 0:2. Pak se ale naše hra začala zlepšovat a na konci třetiny jsme dokázali vyrovnat. Myslím, že jsme i druhou třetinu sehráli dobře. Začali jsme mít trochu více ze hry, jenže nás zbrzdila vyloučení. Konec zápasu už se prakticky jen dohrával, protože jsme se během zápasu potýkali s několika zraněními, což se projevilo na naší hře.“