1:3
(0:1, 1:1, 0:1)

Potřetí to již nevyšlo. Dukla poprvé v sezoně prohrála s Třebíčí

14.12.2016 / Tomáš Lysý

Úvodní třetina se nenesla ve znamení výraznějších šancí. Oba týmy jakoby vyčkávaly na chybu soupeře. Gól ovšem padl, 54 vteřin před odchodem do šaten se trefil Roman Erat. Hned na začátku druhé třetiny hrála Třebíč přesilovku pět na tři a po půlminutě hry jí využila Petrem Mrázkem. Dukla se také radovala z přesilové hry, krátce po polovině zápasu ukončil Anatolij Protasenja dorážkou téměř stominutovou Jekelovu neprůstřelnost. Horácká Slavia se ve třetím dějství mohla soustředit na defenzívu a rychlé protiútoky, přičemž jeden z nich vyšel. Domácím naopak před prázdnou klecí přeskakoval puk hokejky a ke korekci nepříznivého stavu se již jihlavští hokejisté nedostali - 1:3.
14.12.2016 17:30, WSM Liga - 34. kolo

HC Dukla Jihlava

Svoboda – Kajínek, Říha, Dundáček, Bilčík, Kaláb, Šidlík, Szathmáry, Dobrovolný – Jergl, Skořepa, Důras – Protasenja, Stoklasa, Březina – Diviš, Seman, Čachotský – Kondratěv, Jícha, Danišovský
1

SK Horácká Slavia Třebíč

Jekel – Niko, Zdráhal, Koch, Bartejs, Lojek, Čejka, Přibyl, Mikyska – Pekr, Dolníček, Erat – Mrázek, Milfait, Kusko – Kristl, Zohorna, Wasserbauer – Huňa, Psota, Malec
3
Branky a nahrávky: 32. Protasenja (Říha, Čachotský) - 20. Erat (Pekr, Dolníček), 21. Mrázek (Dolníček, Erat), 48. Kusko (Milfait, Mrázek). Rozhodčí: Mikula – Poruba, Wesley. Vyloučení: 4:6. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 2375. Střely na branku: 33:24. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3.

Průběh utkání

Již po 59 vteřinách hry hráli domácí přesilovou hru. Na jejím konci vypálil z první z levého kruhu Šidlík do horního růžku branky, kde byla Jekelova vyrážečka. V polovině páté minuty se mohl dostat do samostatného úniku Kondratěv, ovšem Koch ho čistým zákrokem na modré zbavil kotouče. Šance jinak nepřicházely, oba týmy se soustředily hlavně na neudělání chyby. Při druhé přesilové hře Jihlavy dostal Diviš kolmou přihrávku přímo na střed levého kruhu od Říhy a vypálil z první, přesouvající se gólman Třebíče však byl na místě. V závěru třetiny přišly i příležitosti hostí. Dolníček nejprve nahrál před branku, kde správně čekal Pekra, ovšem tomu puk prvním dotykem sjel z hole. Zkraje osmnácté minuty se řítil z pravé strany sám na Svobodu útočník Mrázek, který se jej snažil rozhýbat, leč zblízka si na domácího brankáře nepřišel. Třebíč se v úvodním dějství přece jen radovala. Po Dolníčkově vyhraném buly vypálil Pekr, před brankou operoval Roman Erat a ten následně zaznamenal úspěšnou dorážku - 0:1. Jihlavští navíc dvakrát během 29 vteřin faulovali a do druhé části šli hosté s výhodou dlouhé přesilovky pět na tři.

Nabídnutou šancí Třebíčští nepohrdli a po 24 vteřinách druhého dějství vedli o dvě přesné trefy. Dolníček nahrál přesně na střed útočného pásma Petru Mrázkovi, jenž ránou z první nad pravým ramenem Svobody málem protrhnul síť. Dohrávaná klasická přesilovka ani další plná dvouminutová početní výhoda již hostům nevyšla. Když totiž Erat vystopoval před brankou Dolníčkovu nahrávku, byl už hodně blízko branky a jihlavský muž v masce neměl problém puk chytit. Červenožlutí mohli snížit na konci sedmadvacáté minuty v přesilovce. Říhovu dělovou ránu vyrazil Jekel nad sebe a kotouč se už snášel do sítě, ovšem jeden z hráčů soupeře jej ze vzduchu „baseballovým“ způsobem odpálil pryč.

Horácká Slavia ovšem působila dynamičtějším dojmem a mohla své vedení dvakrát navýšit. Volnému Kuskovi, střílejícímu z kruhů, však zmařil radost výborným zákrokem Svoboda, a když se skákavý puk odrazil před branku k Mrázkovi, forvard hostí trefil oblouk branky. Jihlava proto trestala využitou přesilovou hrou. Říhovu střelu od modré ještě Jekel stačil přes clonící hráče vyrazit, ovšem ke kotouči se dostal Anatolij Protasenja a ze svého oblíbeného předbrakového prostoru byl s dorážkou úspěšný - 1:2. Gól domácí hokejisty vybudil k lepší aktivitě, nicméně radovat se mohla opět Třebíč. To by však Psota před brankou musel lépe trefil dobrou přihrávku Malce.

Hosté s bílou hvězdou ve znaku se ve třetí třetině mohli soustředit na defenzívu a spoléhat na protiútoky. Tuto taktiku, kdy na obranné modré vytvořili pětičlenný blok, plnili do puntíku. Tím spíše, že ve 48. minutě si vzali dvougólové vedení zpět. Po neúspěšném útoku Dukly založil Mrázek kontr, Milfait našel na levém kruhu Silvestra Kuska, ten si sjel blíže k brance a zamířil nad lapačku Svobody k levé tyči - 1:3. Dukla zvýšila obrátky, ovšem Diviš zpoza branky puk k pravé tyči nadvakrát nezasunul a Jekelem vyražená Říhova střela projela před volnou klecí kolem Skořepovy hokejky. Což byla předzvěst toho, že ani ve větších šancích nebudou domácí úspěšní. Diviš totiž před odkrytou brankou promáchl kotouč a pět minut před koncem jej napodobil Kondratěv. Jihlavskou hru bez gólmana již Třebíčští přestáli bez výraznější úhony a ve třetím letošním vzájemném utkání se radují z první porážky Dukly.

Ohlasy trenérů

Martin Sobotka (SK Horácká Slavia Třebíč): Tři body nás samozřejmě těší. Jsme za ně rádi, protože to bylo derby s těžkým soupeřem. Prvních deset minut jsme byli takoví lehkovážní, mohli jsme dostat nějaký gól a při šancích Dukly nás podržel gólman. Pak jsme hru trošku vyrovnali, dali jsme gól a na začátku druhé třetiny nám pomohla přesilovka pět na tři, kdy jsme odskočili na dvě branky. Zase jsme se ale nevyvarovali hloupých a zbytečných faulů, které jsme nadělali, a Dukla po jedné přesilovce snížila na 1:2. Přijeli jsme sem s tím, že pokud to půjde, budeme hrát aktivně dopředu. Pokud ne, budeme hrát dobře obranu 1-2-2, což se nám dnes dařilo. Po třetím gólu jsme chtěli zápas dobře odbránit. Přiznávám, že v závěru jsme měli hodně velké štěstí, kdy Jihlava měla třikrát čtyřikrát opravdu prázdnou branku. Tam se k nám přiklonilo hokejové štěstí, že domácí góly nedali a my utkání dotáhli do vítězného konce.

František Zeman (HC Dukla Jihlava): Hráli jsme pouze osmnáct nebo devatenáct minut to, co jsme chtěli hrát. Bohužel přišla chyba po vhazování v našem obranném pásmu. Soupeř nám dal do kabiny první gól a hned na začátku druhé třetiny při dobře sehrané přesilovce pět na tři nám odskočil na 0:2. Hráči plnili pouze do inkasovaného gólu to, co jsme si řekli, a pak hráli lehkovážně. Nebyli jsme tak důrazní, jak jsme chtěli být. Soupeř byl od druhé třetiny lepší, důraznější a rychlejší. Nevím, jestli si hráči mysleli, že Třebíč porazí z podstaty. Bohužel, bez práce se to nedá hrát, ať už sem přijedou České Budějovice nebo Most, a dneska jsme se o tom přesvědčili.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie