4:3sn
(1:2, 1:0, 1:1 - 0:0)

Dukla proti Přerovu třikrát vyrovnala a nakonec dokázala Zubry poprvé v sezoně porazit - na nájezdy

07.01.2017 / Tomáš Lysý

Na úvodní branku si diváci museli počkat až do druhé části první třetiny. Domácí Skořepa nejprve neproměnil trestné střílení a poté se prosadil hostující Jiří Goiš. Vedení Přerova trvalo dvě minuty, než srovnal David Březina. Ale i tentokrát trval vyrovnaný stav krátce, Zubrům vrátil vedení Milan Procházka. Druhá třetina přinesla nevyužitou pětiminutovou přesilovku Dukly, ale Jihlavě se i tak podařilo vyrovnat, po spoustě šancí se trefil 57 vteřin před odchodem do šaten Richard Diviš. Ve třetí třetině se hosté znovu dostali do vedení, ovšem Adam Zeman 55 vteřin před koncem při hře bez gólmana srovnal na 3:3. Zápas rozhodly až nájezdový rozstřel, kdy Dukla proměnila zásluhou Čachotského, Březiny i Jergla všechny nájezdy - 4:3 po samostatných nájezdech.
07.01.2017 17:30, WSM Liga - 39. kolo

HC Dukla Jihlava

Svoboda – Kajínek, Říha, Půža, Bilčík, Kaláb, Šidlík, Dobrovolný – Jergl, Skořepa, Důras – Stoklasa, Seman, Březina – Diviš, Zeman, Čachotský – Jícha, Szathmáry
4

HC ZUBR Přerov

Štůrala – Grof, Chmelíř, Ferenc, Novotný, Vágner, Zbořil, Pala, Šnajnar – Dostálek, Sýkora, Procházka – Kovařík, Sikora, Goiš – Plášek, Popelka, Š. Kratochvíl – P. Kratochvíl, Král
3
Branky a nahrávky: 15. Březina (Seman, Stoklasa), 40. Diviš (Zeman), 60. Zeman (Čachotský, Kajínek), rozh. náj. Březina – 13. Goiš (Sikora), 17. Procházka (Sýkora, Dostálek), 48. Ferenc (Sikora). Rozhodčí: Přikryl – Jindra, Kreuzer. Vyloučení: 6:8, navíc Vlk (trenér JIH) do konce utkání - Goiš (PRE) 5 minut a do konce utkání. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1102. Střely na branku: 47:18. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:3, 3:3.

Průběh utkání

Úvodní dějství začalo v rychlém tempu. Již po 42 vteřinách vytáhl Seman gólmana hostí z branky, ale z velkého úhlu puk do branky nezasunul a ani přes ležícího brankáře nahrát na své spoluhráče. Krátce poté Čachotský z dobré pozice mezi kruhy otřel puk o levou tyč. Přerov zahrozil při první přesilovce. Po buly byl před Svobodou volný Dostálek, avšak nejlepší střelec a nejproduktivnější hráč hostí zblízka puk do branky neprocedil. Šance pokračovaly, Dukla měla totiž trestné střílení, když unikajícího Skořepu fauloval při střele Sýkora. Domácí kanonýr ale nájezd neproměnil, když zkusil dát puk mezi betony gólmana, ale tam byla hokejka Štůraly. Nedlouho poté přišla akce dvou Kratochvílů v dresu Zubrů. Šimon dal touš z pravé strany před branku na Petra, aby proti jeho střele Svoboda zakročil levým betonem.

Čas 12:46 přinesl první branku. Sikora v rychlém protiútoku našel na levé straně Jiřího Goiše, jenž potáhl puk na kruh a střelou po ledě na vzdálenější tyč otevřel skóre. Radost hostí trvala dvě minuty. První souhra Březiny se Semanem ještě nevyšla, ale druhá ano, když David Březina ze středu pásma vyslal ostrou ránu, jenž zapadla nad Štůralovo pravé rameno do sítě. Dobrovolný poté pálil z levé strany, puk se odrazil od zadního mantinelu před volnou klec, kde byli nejdříve hosté. Zubři se pak opět dostali do vedení. Po zajímavém odrazu puku dal Sýkora kotouč před branku na Milana Procházku a ten se štěstím vrátil hostům vedení – 1:2. Závěr třetiny přinesl přesilovku Dukly a její šance. V závaru před Štůralou se puk od Důrase odrazil vedle pravé tyče. Zeman z bezprostřední blízkosti neusměrnil kotouč do branky. Neradoval se ani Čachotský, jenž z mezikruží mířil milimetrově vedle levé tyče a když se kotouč od zadního mantinelu odrazil k druhé tyči na volného Diviše, ten jej do poloodkryté klece také nedostal.

Začátek druhé části přinesl hezkou akci Dukly. Březina si na pravém kruhu vyměnil puk se Stoklasou a poslal jej před branku na Semana, jenž rozhýbal tváří v tvář gólmana, ale těsně minul. Následně přišlo pětiminutové vyloučení střelce prvního gólu Zubrů Goiše, jenže domácí zahrozili jen jednou. Důras z pravého kruhu dal puk na levý pro Jergla a proti jeho střele z první se stačil přesunout přerovský muž v masce. Od modré pak nebezpečně a tvrdě pálil ostrostřelec Říha a Štůrala mohl být rád, že šel puk znovu těsně mimo.Krátce po polovině zápasu již nestál na domácí střídačce lodivod Petr Vlk, jenž dostal trest do konce zápasu za nesportovní chování, protože nebyl spokojen s výroky sudích. Při hře čtyři na čtyři zachránil Svoboda domácí tým od další pohromy, když vychytal únik Popelky. Na druhé straně zabránil přerovský brankář svou holí Semanově přihrávce před volnou klec na Stoklasu. Pohlednou akci ukázal obránce Přerova Grof, jenž na modré naznačil a poté se přes tři hráče prokličkoval až před branku, kde mu vystavil stopku domácí muž v masce. 57 vteřin před koncem druhého dějství přišlo jihlavské vyrovnání. Zeman vyhrál na levé straně buly, rychle přesunul kotouč na Richarda Diviše a ten ještě bleskověji trefil levou šibenici - 2:2.

Jihlava se mohla dostat do vedení na začátku třetího dějství, kdy se při jejím přečíslení tři na dva odrazil puk mezi kruhy na Diviše, jenž nápřahem minul. Při hře čtyři na čtyři přišlo vyloučení domácího Kalába a Přerov měl přesilovku s množstvím volného místa na ledě. A využil jí. Sikora přihrál na modrou Jakubu Ferencovi, který se s ničím nepáral a jeho střela se zastavila až v síti. Domácím to vítr z plachet nesebralo a snažili se srovnat stav. Skořepa se nejprve z pravé strany řítil na Štůralu, ovšem byl stínován obráncem Chmelířem a bekhendem přestřelil. Poté přestřelil i ve větší šanci, když se po závaru před brankou dostal k puku, leč odkrytou horní část svatyně netrefil. Jihlava nadále nevyužila dvě přesilovky, mezi nimi to zkoušel i Čachotský, který zprava projel brankovištěm, leč puk k tyči ležícího gólmana nezasunul. Dukla to v závěru zkusila se šesti muži v poli bez gólmana a slavila úspěch. Čachotský přihrál mezi kruhy Adamu Zemanovi a ten již zamířil nad rameno gólmana - 3:3. Zubři ještě mohli utkání zvrátit, ale krátkou přesilovku v závěru nevyužili, navíc sami faulovali.

Prodloužení žádné velké šance nepřineslo, proto rozhodly nájezdy. První z nich zakončil Čachotský bekhendovým blafákem, naopak Milan Procházka stejné zakončení neprovedl zcela dobře. Poté David Březina rozhýbal Štůralu a poslal mu kotouč pod pravým betonem k tyči. Hosty udržela ve hře střela Lubomíra Kovaříka, jenž od pravé tyče zaplula do sítě. Extra bod navíc pro Duklu pojistil Aleš Jergl, který naopak dal puk mezi betony přerovského brankáře - 4:3 na nájezdy (3:1).

Ohlasy trenérů

Vladimír Kočara (HC ZUBR Přerov): Byl to pro nás smolný zápas. Když minutu před koncem vedeš a dostaneš vyrovnávací gól, tak nás určitě ztráta dvou bodů mrzí. Ale objektivně se domácí hnali za bodem a když to vezmu od úvodní třetiny, tak bod byl asi pro oba týmy zasloužený.

František Zeman (HC Dukla Jihlava): Myslím si, že jsme vstoupili do utkání velice dobře. První třetinu jsme hráli výborně, bohužel jsme "umřeli na krásu," kdy jsme chtěli dávat krásné góly. Tuto třetinu jsme prohráli a krom druhé dvacetiminutovky jsme hráli dle mého názoru velice slušně, velice dobře. Minutu před koncem jsme po právu srovnali. Prodloužení se hrálo tak, jak se hrálo. Každý hráč, který měl možnost jet penaltu, jí proměnil. Dali jsme tři nájezdy ze tří, každý jinak, soupeře jsme nepustili do šance a dva body zůstaly doma.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie