5:2
(1:1, 1:0, 3:1)

Dukle nevyšel závěr zápasu, na druhém místě má na Kladno už jen jednobodový náskok

23.01.2017 / Tomáš Lysý

Nevýrazný začátek zápasu mezi Kladnem a Jihlavou nastartovala vyrovnaná bitka Joshe Grattona a Vlastimila Bilčíka. Rytíři v šestnácté minutě šli do vedení, které ale neudrželi, protože krátce před odchodem do šaten srovnal nejlepší jihlavský střelec Jiří Říha. Druhá část přinesla jedinou branku, v přečíslení vrátil domácím vedení Jiří Cetkovský. Dukla našla odpověď v polovině třetí dvacetiminutovky přesnou ranou Lukáše Anděla. Závěr utkání ale jihlavským hokejistům nevyšel. Během posledních šesti minut třikrát inkasovali a prohráli 2:5. Série vítězství Dukly se tak zastavila na čísle devět.
23.01.2017 18:00, WSM Liga - 44. kolo

Rytíři Kladno

Hanuljak – Hořava, J. Drtina, Růžička, Zelingr, Ptáček, Ulrych, Repe – Tůma, Burger, Kloz – Jánský, Přikryl, Strnad – Ton, Machač, Tenkrát – Gratton, Zikmund, Cetkovský
5

HC Dukla Jihlava

Škarek – Říha, Kajínek, Bilčík, Dundáček, Šidlík, Půža, Dobrovolný – Důras, Seman, Jergl – Březina, Diviš, Anděl – Čachotský, Skořepa, Zeman – Szathmáry, Stoklasa, Jícha
2
Branky a nahrávky: 16. Růžička (Machač, Tenkrát), 24. Cetkovský (Zikmund, Drtina), 54. Ton (Machač, Tenkrát), 55. Jánský (Zikmund, Drtina), 58. Ptáček (Kloz, Drtina) – 20. Říha, 51. Anděl (Diviš, Dundáček). Rozhodčí: Wagner – Kajínek, Bosák. Vyloučení: 5:9, navíc Gratton (KLA) 5 min a do konce utkání - Bilčík 5 min a do konce utkání, Šidlík (oba JIH) 10 min OT. Využití: 1:0 V oslabení: 0:0. Diváci: 2010. Střely na branku: 29:27. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 5:2.

Průběh utkání

Úvod zápasu přinesli minimum střel a tudíž i minimum šancí na obou stranách. Věci se začaly dít až v polovině třetiny. Obránce hostí Jiří Říha nejprve ukázal učebnicový bodyček na Joshi Grattonovi, který následně trefil Jiřího Dobrovolného a jihlavský kapitán pro zranění odstoupil. Poté si Gratton vyšlápl na jihlavského zadáka Filipa Dundáčka a svého spoluhráče se jel zastat Vlastimil Bilčík, jenž také nejde pro ránu daleko. Férová a bitka trvala dobrou půlminutu a ke cti slouží i to, že do ní rozhodčí nezasahovali. Oba borci se po několika pěstních úderech rozešli smírně a utkání pro ně předčasně skončilo.

První gól přišel čtyři minuty před koncem úvodního dějství. Machač našel mezi kruhy Davida Růžičku, jenž zblízka prostřelil Škarka. Rytíři navíc měli možnost přesilové hry, se kterou však nenaložili dobře a v jejím závěru ještě faulovali. Hned poté šel ven i Skořepa a síly na ledě se srovnaly. Většího prostoru na ledě využil Jiří Říha k vyrovnání rekordu počtu gólů WSM Ligy vstřelených obráncem za sezonu. Přejel modrou, vystřelil, propálil Hanuljaka a zaznamenal tak letošní šestnáctou trefu – 2:1.

Na začátku druhé třetiny střílel z kruhů nebezpečně Jergl, jenže mířil nad a nedlouho poté šlo Kladno opět do vedení. V protiútoku dva na jednoho přihrál Zikmund najíždějícímu Jiřímu Cetkovskému a ten vyšil ránu přesně do levé šibenice. Červenožlutí navíc mohli inkasovat při vlastní přesilovce, kdy do úniku pláchl Zikmund. Položil si Škarka, který proti jeho zakončení k pravé tyči ukázal dobrý zákrok betonem a stejným způsobem zabránil i dorážce Cetkovského. Naopak Rytíři při přesilovce sevřeli soupeře, nicméně jihlavská čtveřice spolu s gólmanem odolala. V další domácí početní výhodě zastavila Klozovu radost z levého kruhu vzdálenější tyč. Udeřit mohlo i před Hanuljakem, když Březina zblízka přiklepl kotouč Andělovi, od jehož hole prošel brankovištěm vedle.

Ve čtyřiačtyřicáté minutě domácí během několika sekund dvakrát ohrozili Škarka, který si poradil s pokusem Jánského i Kloze. Při jihlavské přesilovce pálil od modré Říha a Skořepovu slibnou šanci z dorážky pokryl Hanuljak. V dalším oslabení mohli domácí utéct na dvě branky, kdy Strnad zachytil jihlavskou rozehrávku, nicméně kladenský nájezdový specialista nyní neuspěl, lapačka talentovaného gólmana Dukly hrála prim. Platilo tak nedáš – dostaneš. Dundáček dal puk na Diviše a kladenský odchovanec si připsal druhou úspěšnou přihrávku. Našel totiž rozjetého Lukáše Anděla, jenž pláchl po levé straně, vypálil z kruhu a trefil se milimetrově přesně k levé tyči.

Radost červenožlutých ale nevydržela dlouho. V čase 53:34 totiž Petr Ton prakticky stejnou akcí napodobil Anděla a zamířil do šibenice a za minutu Kladno své vedení pojistilo. Rychlý protiútok zakončil Peter Jánský, jenž zamíchal s pukem a kličku úspěšně zakončil. Dukla tak poprvé v sezoně dostala více jak tři branky, navíc ještě přesilovku pět na tři využil střelou z první obránce František Ptáček – 5:2. Situace kolem druhého místa se tak vyrovnala. Jihlava má 87 bodů, Kladno o bod méně a lepší vzájemné zápasy. Svému soupeři mohou červenožlutí odskočit již v dalším kole, kdy ve středu 25. ledna hostí Slavii Praha a Rytíři jedou do Třebíče.

Ohlasy trenérů

František Zeman (HC Dukla Jihlava): V první řadě bych chtěl pochválit naše hráče, protože hráli opravdu dobré utkání a bojovali proti všem a bojovali se ctí. K hodnocení utkání víc říkat nebudu.

František Kaberle (Rytíři Kladno): Pro diváky to bylo určitě krásné utkání se vším všudy - bylo tam nasazení, byly tam góly. Myslím, že jsme byli celých šedesát minut lepší tým a po dlouhé době jsme hráli celých šedesát minut.