3:1
(0:0, 1:0, 2:1)

Poslední Dukla nedala lídrovi soutěže nic zadarmo

06.02.2005 / Eva Streichsbierová

Vedoucí tým extraligové tabulky se nečekaně zapotil v souboji s poslední Jihlavou. Zlínští hokejisté sice na vlastním ledě podle očekávání zvítězili 3:1, na výhru se ale pořádně nadřeli. Všechny jejich góly obstarali Martinové. Jako první se trefil Martin Hamrlík, druhý gól přidal Martin Erat a posledním úspěšným střelcem se stal Martin Jenáček. Jedinou branku Dukly vstřelil Aleš Padělek.
06.02.2005 17:00, Extraliga - 46. kolo

Berani Zlín

Murín - M. Hamrlík, Blaťák, Tesařík, R. Hamrlík, Nosek, Zubíček, Vosátko, Galvas - Balaštík, Leška, Veselý - Jenáček, Čajánek, M. Erat - Mokrejš, Kristek, Záhorovský - Barinka, Martin Čech I, Kováčik
3

HC Dukla Jihlava

Masalskis - Zajac, Buzek, Ficenc, Malena, Kuchyňa, Punčochář, od 41. navíc Dobrovolný - Vostřák, Vala (37. Klimt), Mareš - Padělek, Hlouch, P. Altrichter - Jeslínek, Bakus, Čachotský - Kaděra, L. Říha, Rytnauer
1
Branky: 35. M. Hamrlík (Leška), 43. M. Erat (Čajánek, R. Hamrlík), 50. Jenáček (M. Erat, Čajánek) - 49. Padělek (Vostřák). Rozhodčí: Hradil - Cambal, Pospíšil. Vyloučení: 11:11. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 4555. střely na branku: 43:28. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1.

Průběh utkání

Dukla nezačala na zlínském ledě příliš dobře, už v první minutě musel jihlavský gólman Masalskis likvidovat nebezpečný pokus Jaroslava Balaštíka. Zlínského kanonýra ovšem v poslední době opustila střelecká forma a nedělní utkání to pouze potvrdilo. Podobných situací si do konce střetnutí prožil ještě dost a dost. V 8. minutě se poprvé v utkání vylučovalo, na trestnou lavici odjel Radim Tesařík a konečně začalo být živo také na opačné straně. Dukla hru nejen vyrovnala, ale v následujících minutách zlínskému Murínovi pořádně zatápěla. Šance Čachotského, Bakuse či Vostřáka však vyšly naprázdno. Gól na holi měl ve 13. minutě i Ladislav Rytnauer a v závěru třetiny také Buzek se Zajacem. „V první třetině měli hosté velké množství šancí a kdyby některou z nich proměnili tak jsme mohli mít velké problémy. V té chvíli nás hodně podržel gólman Murín,“ vysekl poklonu svému svěřenci zlínský kouč Jaroslav Stuchlík.

Po přestávce Jihlava opět polevila a Medvědi okamžitě zaútočili. Dvakrát stále těsně před Masalskisovou brankou Jaroslav Balaštík, ale naštěstí pro Duklu nedal. Stejně si pak v bezprostřední blízkosti jihlavské klec vedl také Roman Hamrlík a Miroslav Kováčik. Až přišla 35. minuta. V té době hráli domácí přesilovku, na modré se napřáhl Martin Hamrlík a puk se po jeho střele zastavil až v síti. 1:0. „Ten gól byl velmi důležitý. Kluci se uklidnili a já začal věřit, že tam spadnou i další,“ přiznal trenér Stuchlík.
Šanci na vyrovnání dostala Jihlava ve 37. minutě, kdy hrála téměř minutu a půl v přesile pěti proti třem. Na branku ale vystřelila za celou dobu pouze jednou a navíc nepřesně. „Podle mě se právě tady zápas lámal. Kdybychom vyrovnali, tak mohl ten výsledek vypadat úplně jinak,“ byl přesvědčen jihlavský lodivod Richard Farda.

Na druhou branku zápasu čekal stadion Luďka Čajky do 43. minuty, pak ideálně přihrál Čajánek puk do jízdy Martinu Eratovi a nejlepší muž zápasu se při zakončování nemýlil. 2:0. Jiskřičku naděje pro hosty vykřesal o pět minut později Aleš Padělek, který zužitkoval přesný pas Pavla Vostřáka. 2:1. Jenomže jakékoliv myšlenky na vyrovnání vyhnal jihlavským hokejistům z hlavy už za dalších 61 vteřin Martin Jenáček. Zlínský útočník si najel před jihlavskou branku na přihrávku Martina Erata a určil souboji konečný výsledek. 3:1. „Nebylo to pro nás vůbec jednoduché utkání. Dukla sice nevyhrává, ale většinu soubojů prohraje o gól nebo o dva a s takovým týmem se hraje velmi težko. Za tři body jsme šťastni,“ uzavřel hodnocení nedělního duelu Jaroslav Stuchlík.

Ohlasy trenérů

Richard Farda (Jihlava): "S výkonem mužstva jsem spokojený, s mistrem jsme dlouho drželi krok. V první třetině jsme měli dost šancí, ale jejich neproměňování je naší dlouhodobou nemocí. Rozhodující bylo, že soupeř dal branku v přesilovce a my ne. Kdybychom vyrovnali, tak mohl být výsledek jiný."

Jaroslav Stuchlík (Zlín): "Tento zápas každý považoval za jednoduchý, ale dobře jsme věděli, že Jihlava je houževnatým soupeřem. V první třetině jsme mohli mít velké problémy, kdyby protivník využil své šance. V této fázi jsme mohli děkovat brankáři Murínovi, který nás podržel. Velmi důležitý byl první gól, pak už se mužstvo uklidnilo a věřili jsme, že přijdou další trefy. Těžko jsme však se proti osobní obraně prosazovali."