4:1
(2:0, 2:1, 0:0)

03.02.2017 / Klára Petrásková

03.02.2017 15:00, NOEN extraliga staršího dorostu - 42. kolo

Mountfield HK

Kouba – Muška, Martinec, Voňka, Lelek, Kynčl, Kukla – Šedivý, Mašín, Síla, Pažourek, Matouš, Havelec, Jirásek, Jakubec, Vaňát, Hašek
4

HC Dukla Jihlava

Juřička – Marek, Havelka, Rašín, Vrátný – Daňhel, Kadleček, Jindra, Úlovec, Musil, Adam, Vala, Hrbatý, Najman, Slabý, Strnad.
1
Branky a nahrávky: 2. Šedivý (Matouš, Mašín), 17. Pažourek (Jirásek), 27. Jirásek (Hašek, Martinec), 29. Martinec (Hašek, Jirásek) – 27. Havelka (Adam). Rozhodčí: Kratochvíl – Vepřovský, Urubčík. Vyloučení: 6:6. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 99. Střely na branku: 38:28. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1.

Průběh utkání

První hradecká střela ještě ovoce v podobě vstřeleného gólu nepřinesla, ta druhá už ano. Hned ve druhé minutě dostal zpoza brány nabito Dominik Šedivý, jenž se s ničím nerozpakoval a poslal puk do sítě – 1:0. Chvíli nato však mohlo být vyrovnáno, neboť nedorozumění východočeských beků se snažilo využít duo Strnad – Slabý. Druhý jmenovaný ale neuspěl proti rychle se přesunuvšímu Koubovi.

Domácí gólman pak podržel svůj tým i v další nebezpečné situaci, kdy nejprve zastavil dva jihlavské pokusy a poté ještě stihl natáhnout beton proti dorážce Najmana. Na druhé straně se zase vytáhl Juřička, když Haškově střele na vzdálenější tyč vystavil parádní semafor. Na přesilovkovou kombinaci Hradeckých ze závěru třetiny byl však už hostující gólman krátký a z navýšení skóre se po dobré práci před bránou mohl radovat Kryštof Pažourek – 2:0.

Začátek druhé dvacetiminutovky vůbec nenaznačoval, že by mělo dojít k několikanásobné změně ve skóre. Hrálo se totiž především ve středním pásmu a ani jeden z týmů se na delší dobu nedokázal usadit u soupeře ve třetině. Pak však přišel čas 26:02, jenž odstartoval 122 vteřin trvající třígólovou přestřelku.

Nejprve dokázal překonat ležícího brankáře hostí Filip Jirásek, ještě v té samé minutě pak odpověděl na druhé straně pálící Oliver Havelka. Ani to ale hokejistům na ledě nestačilo, a tak po dalších 69 vteřinách přišel zásah Denise Martince, který vrátil Hradci třígólový náskok – 4:1. V přesilové hře pak už zvedal ruce nad hlavu Najman, Kouba ale i za pomoci beků dokázal udržet puk před brankovou čárou. Po druhé siréně tak na světelné tabuli svítilo skóre 4:1 ve prospěch domácích.

Kdo si myslel, že Hradečtí se ve třetí třetině stáhnou do obrany a budou pouze bránit svůj náskok, ten se mýlil. Lvi pokračovali ve své hře z předchozích dvou dvacetiminutovek a Jihlavští se zpočátku nemohli dostat do útočného pásma. Dostat Východočechy pod tlak se jim povedlo až v přesilovce, Adam ale po obtočení kolem brány trefil místo horního rohu pouze Koubovo rameno.

Sám před Juřičkou se krátce po polovině periody objevil Matěj Síla, jenž však hostující klec přestřelil. Ve středním pásmu se do sebe pustili Mašín s Kadlečkem a oba také vyfasovali čtyřminutový trest. Během doby, co byli oba aktéři na trestné lavici, měl dobrou příležitost skórovat Pažourek, brankář Juřička ale jeho pokusu na vzdálenější tyč vystavil stopku lapačkou. V závěru třetiny pak obě mužstva měla ještě několik střeleckých příležitostí, skóre se však již neměnilo, a tři body tak zůstaly pod Bílou věží.

Ohlasy trenérů

Štěpán Moravec (HC Dukla Jihlava): Musím pochválit domácí mančaft, který hrál perfektní hokej dopředu i dozadu. My jsme první třetinu doslova prospali a odevzdali. Ve druhé třetině jsme se trochu zvedli a měli nějaké šance, ale góly jsme nedali. V poslední třetině už si to pak Hradec pohlídal a myslím, že dnes zaslouženě vyhrál.

Libor Pivko (Mountfield HK): Po včerejším nepříliš vydařeném utkání to kluci dnes vzali za správný konec. Jsem rád, že kluci, kteří třeba v předchozích zápasech nedostávali tolik prostoru, dnes bojovali. Hráli jsme jako tým a myslím, že jsme zaslouženě získali tři body. Rozhodující byla podle mě druhá třetina, v níž nás podržel brankář Kouba, i s jeho přispěním jsme udrželi stav 4:1. Kluci bojovali, v každém střídání makali a poctivě se vraceli, za což jim děkujeme.