4:5p
(4:0, 0:2, 0:2 - 0:1)

12.03.2017 / Jiří Komárek

12.03.2017 13:00, DHL extraliga juniorů - 0. kolo

HC Kometa Brno

Dostál – Trnka, Furch, Sedláček, Zábranský, Šnajnar, Mikyska, Kabelka – Havlát, Dvořák, Gajarský, Horký, Mlynář, Dymáček, Havránek, Kratochvíl, Ferda
4

HC Dukla Jihlava

Brož – Pospíchal, Pražák, Srnský, Váňa, Huňáček, Kadlec, Hrabaň, Krtek – Maštera, Ondráček, Heinrich, Mejzlík, Adam, Berka, Peschout, Geier, Čermák, Kraučuk
5
Branky a nahrávky: 2. Kratochvíl (Kabelka, Ferda), 5. Mikyska (Dymáček), 7. Zábranský (Šnajnar, Havránek), 20. Havránek (Dymáček) – 32. Pospíchal (Heinrich, Mejzlík), 34. Čermák (Heinrich, Pospíchal), 46. Heinrich, 53. Pospíchal (Heinrich, Mejzlík), 61. Čermák (Pospíchal, Heinrich). Rozhodčí: Doležal – Měkýš, Rampír. Vyloučení: 4:5. Využití: 2:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 220. Střely na branku: 46:29. Průběh utkání: 4:0, 4:5.

Průběh utkání

V první třetině vlétli junioři Komety na Jihlavu jako lvi. Již ve druhé minutě utkání otevřeli skóre zápasu, když po dlouhém tlaku Brna střílel od modré Ferda a Petr Kratochvíl tuto dělovku ještě tečoval těsně před Brožem. O necelé čtyři minuty později domácí svůj náskok ještě navýšili. Modrobílí se rychle přesunuli do útočného pásma a Dalimil Mikyska prostřelil v tu chvíli bezradného brankáře Jihlavy. Poté hráli domácí přesilovku a díky ní ještě navýšili svůj náskok. Libor Zábranský dostal puk na levý kruh a od tam vypálil dělovku. Brož se jen oklepal ze zvuku odrážejícího se touše od břevna.

Kometa měla na ledě jasnou převahu a hráči se z toho snažili vytěžit maximum. Patnáct sekund před koncem úvodní části ještě přidali čtvrtý gól. Brno hrálo přesilovku, hráči dlouho kroužili kolem jihlavské svatyně a Dymáček pálil z pravého kruhu. Tuto střelu Brož sice vyrazil, ale přímo na připraveného Tomáše Havránka, jenž uklidil puk za brankovou čáru. Brno tak prožilo skvělou třetinu a vedlo nad Duklou 4:0.

Začátek druhé třetiny byl také v režii domácích, ale vše se změnilo ve dvaatřicáté minutě tohoto utkání, kdy Jihlava využila přesilovku a poprvé skórovala. Ladislav Pospíchal dostal kotouč na modrou čáru a dělovkou prostřelil Dostála. To však nebylo ze strany Dukly vše, protože o dvě minuty později přidala další gól a tentokrát ve vlastním oslabení. Po nepřesné rozehrávce Komety se ke kotouči dostal David Čermák, který jel poté osamocen na Dostála, rozpohyboval si ho a poslal mu kotouč mezi betony. Od této chvíle hrála Jihlava jako úplně jiný tým.

Ve třetí periodě se podařilo Jihlavě zdánlivě nemožné a vyrovnala stav duelu. Nejprve vstřelil kontaktní branku Aleš Heinrich. Ten po dvou spálených tutovkách prostřelil Dostála svižnou střelou z pravého kruhu. O branku na 4:4 se postaral něco málo přes sedm minut do konce utkání Ladislav Pospíchal, který vystřelil dělovku od modré a zařídil svému týmu neuvěřitelnou radost. Ačkoliv se Kometa snažila seč ji síly stačily, branku již dát nedokázala, v regulérní hrací době se nerozhodlo a zápas pokračoval v prodloužení, kde hned v první minutě rozhodl hráč Jihlavy David Čermák svojí střelou z mezikruží. Kometa tak nezúročila první příležitost na postup a celá série se ještě jednou vrátí do Jihlavy.

Ohlasy trenérů

Patrik Augusta (HC Dukla Jihlava): Po první třetině nám věřil málokdo, ale musím jenom říci, klobouk dolů před klukama. Ve druhé třetině se dostali do zápasu, ve třetí to ubojovali a byli za to odměněni v prodloužení. Po druhé třetině jsme začali hrát mnohem lépe než v té první, kdy jsme byli zakřiknutí a polovinu gólů jsme soupeři darovali. Stále sice v sérii prohráváme, ale za dnešní výkon si kluci zaslouží pochvalu.

Pavel Pazourek (HC Kometa Brno): Za stavu 4:0 jsme polevili, přestali jsme hrát tu hru, která nás do vedení dostala. Soupeř se pomaličku zvedal, kdežto my jsme vlastně ztráceli. Dá se říct, že jsme si zbytečně vyhraný zápas a celou sérii zkomplikovali.