1:5
(1:0, 0:3, 0:2)

14.03.2017 / Tomáš Lysý

14.03.2017 13:00, NOEN extraliga staršího dorostu - 0. kolo

HC Dukla Jihlava

Šťastný – Havelka, Mareš, Veleba, Vála, Marek, Trávník, Vrátný – Jindra, Kadleček, Vala – Strnad, Slabý, Hrbatý – Filip, Daňhel, Musil – Úlovec
1

HC Plzeň 1929

Kolář – Staněk, Štěpánek, Lokajíček, Čada, Kaňák, Houdek – Pour, Přikryl, Matiášek – Eret, Roubal, Kovařík – Hajžman, Hajšman, Procházka – Straka, Hasman
5
Branky a nahrávky: 6. Jindra (Vala, Kadleček) – 28. Pour (Staněk, Eret), 34. Kovařík (Roubal), 37. Matiášek (Přikryl), 45. Přikryl, 60. Straka (Hasman). Rozhodčí: Hejduk, Vrba – Komínek, Zedník. Vyloučení: 2:4. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 162 (vyprodáno). Střely na branku: 27:31. Průběh utkání: 1:0, 1:5.

Průběh utkání

Úvodních deset minut první třetiny bylo hodně seznamovacích. Oba týmy nechtěly udělat chybu, domácí si navíc museli zvykat na menší kluziště tréninkové plochy Horáckého zimního stadionu. Jihlavští sice měli optickou převahu, ovšem nedokázali z ní vytěžit větší šanci. Hosté naopak pět minut před odchodem do šaten mohli poprvé udeřit, ovšem Matiášek sám před branou minul tři tyče. Přišel tak zákonitý trest. Vala přenechal na pravém kruhu puk pro Lukáše Jindru, jenž si najel podél brankoviště, udělal naznačení, povyjel si blíže na zadní tyč a poté podél padajícího muže v masce zamířil pod horní tyč - 1:0. Domácí hráči také hodně ran zblokovali, takže měl Šťastný ulehčenou práci.

Zkraje druhé třetiny Jihlavští zase začali vystrkovat růžky, ovšem nedokázali být efektivnější v koncovce. Chleba se začal lámat paradoxně v polovině pětadvacáté minuty. Dukla měla přesilovku, ale zahrála jí přešpatně. Minutu po návratu vyloučeného Štěpánka na led se naopak mělo vylučovat na jihlavské straně. Ovšem nestalo se tak. Staněk krásnou uličkou vyzval do brejku Jakuba Poura, který na útočné modré převzal puk, nabruslil si před branku a překonal Šťastného střelou nad vyrážečku k tyči. Plzeňští rázem ožili a ve čtyřiatřicáté minutě již vedli. Vojtěch Kovařík dostal mezi kruhy výbornou přihrávku zpoza branky od Roubala a ranou z první poslal kotouč pod horní tyčku. Při Jindrově vyloučení ještě dokázal před brankou zabránit v třetí cestě puku do jihlavské sítě Strnad, nicméně za malý okamžik již Dukla inkasovala. Přikryl si hezky najel s pukem za branku a naznačil, že jí obkrouží. Jenže hned poté dal kotouč zpátky na levý kruh a Jan Matiášek zamířil z první ke vzdálenější tyči - 1:3. Na plzeňské straně navíc mohlo být ještě veseleji, ovšem gólman Šťastný výborně vytěsnil Hasmanovu ránu ramenem.

Hned na začátku třetí třetiny dohrávali jihlavští starší dorostenci téměř dvouminutovou přesilovku ze samotného závěru předešlého dějství. Plzeň ale tlak domácích přestála a následně odskočila na tři góly. Filip Přikryl z pravé strany přebruslil soupeře a najel si před branku. Jeho prostrčení puku mezi betony Šťastného vypadalo hodně nevinně, ovšem kotouč si našel cestu pod překvapeným gólmanem Dukly do sítě. Ačkoliv tato branka šla na vrub domácího muže v masce, ten poté zachránil svůj tým od dalších pohrom, když vychytal Roubalův únik při plzeňském oslabení nebo dorážku Hasmana zblízka. Mladí Indiáni jasně dirigovali zápas a nedávali domácím sebemenší možnost ke jakékoliv korekci. Jihlava navíc závěr vypustila, když čtyři vteřiny před koncem využil laxnosti jihlavských hráčů Martin Straka. Ač měl ke kotouči výrazně dále, byl u něj nejdříve a tváří v tvář překonal gólmana - 1:5.

Úvodní zápas semifinále tak Dukle vůbec nevyšel, v play-off doma letos poprvé prohrála a ve čtvrtek bude na ledě Plzně odvracet konec série i sezony.

Sestřih zápasu 1. semifinále Dukla - Plzeň 1:5

Autor videa: Tomáš Lysý

Ohlasy trenérů

Michal Straka (HC Plzeň 1929): Byl to důležitý zápas a jsme rádi, že jsme ho vyhráli. V obou sériích jsme totiž venku nevyhráli ani jedno utkání. Podle výsledku se zdá, že naše vítězství bylo jednoduché, ale rodilo se těžce. První třetinu jsme prohráli a do druhé třetiny jsme špatně vstoupili. Kdyby nám domácí odskočili, mohlo to být obráceně, ale podržel nás gólman. Vyrovnali jsme, v přesilovce jsme dali gól na 2:1 a náš čtvrtý gól ve třetí třetině rozhodl zápas.

Štěpán Moravec (HC Dukla Jihlava): Do utkání jsme nevstoupili špatně. Nicméně od kluků jsem čekal trošku jiné nasazení a samozřejmě i jinou hru. Paradoxně nás dostala do kolen první přesilovka, nepovedla se nám a od té doby jsme byli nervózní. Odskakovaly nám puky a celé utkání se otočilo jiným směrem. Plzeň si ve druhé části šla cílevědomě za svým a po druhé třetině jsme si malinko přestali věřit. Ačkoliv by se to nemělo objevovat, tak jsme zkrátka zápas bohužel vypustili, což se nesmí absolutně stávat. Zápasy v play-off se hrají od začátku do konce. Máme nad čím přemýšlet. Musíme tento zápas vyhnat z hlavy a stoprocentně koncentrovat na čtvrtek, kdy musíme zabrat.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie