5:2
(1:0, 4:0, 0:2)

14.03.2017 / Ondřej Terber

14.03.2017 13:15, DHL extraliga juniorů - 0. kolo

HC Dukla Jihlava

Brož – Váňa, Pospíchal, Hrabaň, Pražák, Kadlec, Krtek, Srnský – Mejzlík, Heinrich, Čermák – Maštera, Adam, Peschout – Kraučuk, Ondráček, Berka
5

HC Kometa Brno

Dostál (33. Krček) – Furch, Slabý, Zábranský, Mikyska, Šnajnar, Trnka – Mlynář, Havlát, Horký – Dymáček, Gajarský, Havránek – Kratochvíl, Dvořák, Ferda – Čejka, Hasoň, Kabelka
2
Branky a nahrávky: 17. Váňa (Mejzlík), 22. Váňa (Mejzlík, Pospíchal), 24. Čermák, 33. Čermák (Mejzlík, Pospíchal), 39. Heinrich (Mejzlík, Čermák) – 50. Horký (Šnajnar, Havlát), 58. Šnajnar (Dvořák, Havránek). Rozhodčí: Horák – Komárek, Ondráček. Vyloučení: 5:2 a navíc Ferda (KOM) 5 minut + do konce utkání. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 223. Střely na branku: 19:39. Průběh utkání: 5:0, 5:2.

Průběh utkání

Do utkání vstoupila lépe Kometa, která si aktivní a bruslivou hrou vypracovala mírný tlak, ovšem ten nedokázala proměnit ve vstřelenou branku. Dukla přečkala úvodní nápor hostů a byla to ona, která si vypracovala první vážnější šanci zápasu. V 7. minutě se dokázal jihlavský Maštera prosmýknout brněnské obraně a natlačil se až před brankáře Dostála, kterého nedokázal bekendovým zakončením přehodit. Brno i nadále tlačilo Jihlavu v obranném pásmu a příliš jí nedovolovalo ohrozit hostující svatyni. Ovšem v 17. minutě šla domácí Dukla do vedení, když se v početní výhodě trefil David Váňa. Od té doby se hra vyrovnala a Jihlavě narostli křídla. Ikdyž měla Kometa ještě na konci první třetiny možnost přesilové hry, tak šla Jihlava do kabin spokojenější.

To do druhé třetiny vstoupila Dukla jako uragán a tlačila Brno v jejím obranném pásmu. Výsledkem toho byla branka ve 22. minutě, když se po pravé straně kluziště uvolnil Tomáš Mejzlík a nahrál před bránu zcela osamocenému Davidu Váňovi, který si bez problému poradil a vstřelil svůj druhý gól v utkání. Ani ne o dvě minuty bylo pro domácí ještě veseleji, když se ve 23. minutě trefil přesně za záda brankáře Dostála David Čermák. Kometa opařena rychlými góly Jihlavy dělala čím dal více chyb a důkazem toho byla další velka šance domácích. Heinrich vybojoval za bránou Brna zdánlivě ztracený kotouč a následně málem překvapil hostujícího gólmana. Ve 33. minutě už ale Jihlava opět úřadovala, když se po druhé v zápase prosadil David Čermák. Ten vymetl z mezikruží přesně levý roh brány a nedal hostujícímu ochránci svatyně šanci. Po této inkasované brance se rozhodla Kometa vystřídat gólmany, když Dostála vystřídal Krček. Ale ani tato změna Kometě příliš nepomohla, když stihla Jihlava v 39. minutě navýšit své vedení již o pět branek. Kometa po další chybě v rozehrávce nabídla kotouč Aleši Heinrichovi, který po samostatném úniku prostřelil brankáře Krčka. Domácí tak šli do kabin s pětigólovým náskokem.

Do třetí třetiny vstoupila Dukla s jasným záměrem, poctivě bránit a neudělat zbytečné chyby, kterými by pustila soupeře do hry. To se Dukle dařilo až do 50. minuty, kdy se Kometa dostala v oslabení do rychlého přečíslení a Luboš Horký pokořil do této doby skvělě chytajícího brankáře Brože. V 58. minutě se podařilo Brnu vstřelit ještě jednu snižující branku zásluhou Rostislava Šnajnara. Jihlava si tak poradila s Kometou 5:2 a vyžádala si poslední sedmý zápas čtvrtfinálové série, který se odehraje v Brně.

Ohlasy trenérů

Pavel Pazourek (HC Kometa Brno): Zápasy jsou dost podobné. V první třetině do soupeře bušíme, máme převahu - počet střel byl tuším deset ku jedné pro nás, ale prohrávali jsme 0:1. Pak jsme všechno začali bezhlavě řešit a domácí ve druhé třetině za kratičkou dobu rozhodli utkání. Pak už se to víceméně dohrávalo. Nedovedeme to, co se stalo v minulém zápase, kdy Jihlava otočila z 0:4 na 5:4.

Viktor Ujčík (HC Dukla Jihlava): Začátek nebyl z naší strany ideální, na našich holích byla nervozita. Ale vynikající gólman Jan Brož nás v této třetině udržel ve hře. Potom jsme se začali rozehrávat k velmi dobrému výkonu. Bylo rozhodující, že jsme si dokázali vytvořit náskok 5:0, protože náš závěr opět nebyl ideální. Ale když máme dobrou střední část hry, tak se to dá prominout. O to více nás mrzí prohry v prvních dvou zápasech na trestná střílení.