2:1
(0:0, 1:0, 1:1)

Jedna výhra od republiky! Mladší dorost ubojoval k výhře první semifinále proti Kometě

15.03.2017 / Tomáš Lysý

První třetina nabídla slušný hokej. Asi takový, jaký k play-off patří. Jihlavští mladší dorostenci po chvíli věděli, že oproti Vsetínu je čeká obtížnější soupeř, navíc Kometa byla posilněna vítěznou a těžkou sérií proti Zlínu. Zápasu dlouho chyběly branky a tento půst přerušil krátce po polovině utkání Adam Najman, jenž zakončil povedenou přesilovkovou souhru. Brno odpovědělo krátce po začátku třetí dvacetiminutovky také využitou přesilovkou. Když už se zdálo, že zápas spěje do prodloužení, vzal puk na svojí hůl obránce Petr Brož a propálil vše, co mu stálo v cestě - 2:1. Série se hraje na dvě vítězství a pokud Jihlava přidá ještě druhé, postoupí po třech letech na závěrečný turnaj o mistrovský titul.
15.03.2017 15:45, ELIOD extraliga mladšího dorostu - 0. kolo

HC Dukla Jihlava

Chaloupek – P. Brož, Rašín, Winkler, Smolko, Křišta, Piskač – Chlubna, Juda, Pigl – V. Brož, Najman, Menšík – Svoboda, Čermák, Zadražil – Krajíček
2

HC Kometa Brno

Kašpar – Studený, Kučeřík, Mlčák, T. Sedláček, Holemý, J. Sedláček – Meluzín, Konečný, Kavický – Popelka, Vašíček, Malý – Hubáček, Jedlička, Brabenec – Rašovský
1
Branky a nahrávky: 32. Najman (V. Brož, Rašín), 57. P. Brož (V. Brož, Najman) – 44. Kavický (Konečný). Rozhodčí: Barek – Čížek, Křivohlavý. Vyloučení: 5:5. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 168. Střely na branku: 36:23. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1.

Průběh utkání

Úvodních pár minut bylo hodně seznamovacích. Dukla poznávala, že to, co stačí na Vsetín, nemusí být proti Kometě to pravé. Brňané jakoby ještě odpočívali po dlouhé a těžké sérii proti Zlínu. První šance tak přišla až v polovině jedenácté minuty. Kavický zrychlil bruslení a na levé straně se odpoutal od soupeře. Zkusil si najet před branku, jenže puk mu v dobré pozici sjel z hole. Na druhé straně vystrčil růžky kapitán Adam Najman a s jeho střelou na bližší tyč si Kašpar poradil. Největší šanci první třetiny si přichystali domácí Menšík s Judou. První jmenovaný ukázal tlak do branky a předložil puk svému spoluhráči, kterému před volnou brankou dvakrát přeskočil hokejku. Dukla nevyužila ani další situaci dva na jednoho, když Pigl předával touš pro Chlubnu, kterému u pravé tyče chyběly dva kroky.

V první minutě druhé třetiny se hosté asi ještě zapomněli v kabině. Jak jinak si vysvětlit, že Najman vybojoval zdánlivě ztracený puk, natlačil se přes tři hráče a jeden z nich mu jej na poslední chvíli vypíchl. Dukla získávala na jistotě a uzavřela soupeře v pásmu. Jejímu velkému tlaku Kometa odolala zásluhou Kašpara. Gólman Brna zneškodnil dvě dorážky Chlubny u pravé tyče a Menšíkovu ránu z levé strany po přihrávce Čermáka zpoza branky schoval v lapačce, čímž přerušil hru. Dukla byla rázem na koni. Menšík z kruhů pálil znovu do gólmana a poté nemusel zasahovat proti dorážce Vítězslava Brože, jdoucí nad horní tyč. Při ataku Jihlavy tři na tři prostrkával Svoboda puk před brněnskou klec na Čermáka, leč Mlčák dobře zblokoval puk. Z protiútoku mířil kapitán hostí Vašíček na bližší tyč a tam úřadoval beton Chaloupka.

Jihlavští už skoro jásali při hře čtyři na čtyři, kdy Rašínovu střelu vyrazil Kašpar jen nad sebe. Kotouč přelétl jeho tělo a padal za čáru, kde jej baseballově odpálil jeden z hráčů Komety. Ale vyloučení Jana Sedláčka už domácí trestali. Najman zavezl puk po levé straně do pásma a přenechal jej Rašínovi. Obránce Dukly jej dal na levou stranu Vítězslavu Brožovi, jenž z první našel před brankou Adama Najmana a ten z první otevřel skóre - 1:0. Pro hosty mohlo být ještě hůře, to by však dělovku Zadražila z pravého kruhu nesměla zastavit tyčka a také břevno. Jan Sedláček se snažil odčinit své vyloučení, po kterém padl gól, ránou od modré v přesilovce, kterou Chaloupek zastavil mezi betony a držel tam puk i přes nepříjemný závar. Když se ke střele neprokličkoval přes tři hráče ani Mlčák, odcházela do kabin spokojenější Jihlava.

Jenže její spokojenost zkraje třetího dějství opadla. Popelka ještě úprk na gólmana soupeře při vlastním oslabení nezužitkoval, když Chaloupek pokryl puk mezi betony, ovšem v následné přesilovce již Brno vyrovnalo. Daniel Kavický dostal přihrávku na pravou stranu od Konečného a zamířil milimetrově přesně do bližší šibenice. Dukla poté zkoušela dvakrát akci dva na jednoho. Svoboda našel před brankou Čermáka, jenž si ale touš nesrovnal ideálně na hůl a prakticky nezakončil. Pigl o minutu později viděl před Kašparem zcela volného Chlubnu, nicméně bek Sedláček výtečně zblokoval příhru před prázdnou klec.

Při této akci se psal konec pětačtyřicáté minuty a obě strany poté rozehrály taktické manévry s cílem hlavně neudělat chybu. Bylo se na co dívat, ale Jihlavští i Brněnští tušili, že by mohla rozhodnout jedna akce. A ta přišla v sedmapadesáté minutě. Vítězslav Brož ještě z levé strany gólmana nepřekonal. Hned na to ale kotouč po ose kapitán Najman – Vítězslav Brož doputoval na Petra Brože a obránce domácích vsítil vítěznou branku čistým průstřelem - 2:1. Pozorná obrana Duly poté nepovolila hostím žádný vážnější náznak na srovnání a prakticky ani hru bez gólmana.

Jihlava tak vede v sérii 1:0 a v pátek v Brně bude moct postoupit na finálový turnaj o republikového mistra.

Ohlasy trenérů

Marek Moskal (HC Kometa Brno): Utkání bylo vyrovnané, typické pro play-off. Jsme rádi, že jsme se dostali do této části soutěže. Počítali jsme s taktickým hokejem, který Dukla hraje – mají to dobře zvládnuté a trenér Petr Svoboda určitě připravuje hráče celou sezonu velice dobře. S tímto hokejem jsme počítali. Jak se ale klišovitě říká, nechodili jsme tolik do branky. První třetině od nás byla velmi dobrá, ale poté jsme trošku ustoupili. Říkali jsme hráčům před zápasem, že to bude o jednom gólu. Celkově jim ale děkuji za bojovnost a věřím, že se sem ještě vrátíme v neděli.

Petr Svoboda (HC Dukla Jihlava): První třetinu nebyli naši hráči připravení na ten kvapík a byl to pro ně první zápas, který snesl parametry play-off. Naši kluci si mysleli, že si přišli zahrát zase proti Vsetínu a že to zase půjde samo, tak doufám, že je Kometa vyvedla z omylu. Utkání totiž bylo zase o stupeň výše. Ve druhé třetině jsme se zlepšili, měli jsme pohyb, dali jsme gól v přesilovce a další šance jsme nevyužili. Samozřejmě i Kometa měla šance, ale myslím si, že ve druhé části jsme jich měli více. Třetí třetina byla o jednom gólu, kdy se zápas přehoupne na jednu nebo na druhou stranu. Myslím si, že jsme byli dneska šťastnější a udělali jsme ten první a důležitý krok.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie