1:0
(1:0, 0:0, 0:0)

Znovu v baráži! Dukla vyhrála jedním gólem, Rytíře sestřelil jejich odchovanec Richard Diviš

24.03.2017 / Tomáš Lysý

První třetina rozhodujícího sedmého semifinále Jihlava – Kladno přinesla jednu jedinou branku, když se ve dvanácté minutě trefil při vlastním oslabení jihlavský útočník Richard Diviš. To byla také jediná šance z několika příležitostí úvodního dějství. V tom druhém mohli Jihlavští navýšit své vedení, ránu Zemana ale zastavila spojnice břevna a tyče. Třetí třetina byla hodně taktickou bitvou, ve které si oba týmy nic nedarovaly, přičemž Rytíři usilovali o vyrovnání. Minutu a čtvrt před koncem šli hosté do přesilové hry za vyhození puku mimo hřiště. Nervy jihlavských fanoušků byly našponované, jak to jen šlo, ale Dukla se již ubránila! Vyhrála stejně jako v prvním semifinále 1:0 a znovu se tak podívá do baráže!
24.03.2017 17:30, WSM Liga - 0. kolo

HC Dukla Jihlava

Svoboda – Kajínek, Říha, Dundáček, Bilčík, Šidlík, Kaláb, Půža – Diviš, Skořepa, Důras – Anděl, Hubáček, Jiránek – Zeman, Seman, Čachotský – Jergl, Březina, Danišovský
1

Rytíři Kladno

Cikánek – Hořava, Drtina, Růžička, Repe, Ptáček, Kehar, Zelingr – Tůma, Burger, Kloz – Redlich, Přikryl, Strnad – Pekr, Machač, Tenkrát – Gratton, Zikmund, Cetkovský – Kubík
0
Branky a nahrávky: 12. Diviš (Seman). Rozhodčí: Svoboda, Kubičík – Kis, Špringl ml. Vyloučení: 3:3, navíc Cetkovský (KLA) 10 min. OT. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 5911. Střely na branku: 24:29. Průběh utkání: 1:0.

Průběh utkání

Sotva stačili někteří diváci vstoupit do útrob Horáckého zimního stadionu, mohli sledovat první velkou šanci zápasu. Po třiceti vteřinách nabral rychlost kapitán hostí Burger, namířil si to mezi dvěma zadáky a své zakončení nevměstnal – i přes Svobodův zásah – k pravé tyči. Kladenští měli v úvodu opticky více ze hry a potvrdili to v polovině sedmé minuty. Drtina zachytil na modré Divišovo vyhození po prknech a nabruslil si do palebné pozice, nicméně gólman domácích byl připraven.

Úvodní šance Dukly přišla na konci osmé minuty, kdy Seman přejel modrou a vypálil z vrcholu levého kruhu, leč vedle vzdálenější tyčky. Následovalo vyloučení na obou stranách a hra čtyři na čtyři přece jen vyšla lépe domácím. Na vteřinu nehlídaný Skořepa se před brankou dostal k zakončení, aby byl Cikánek připraven. Při návratu vyloučených hráčů pálil z první z pravé strany Šidlík a jeho ráně z první do levé šibenice moc nescházelo. Změna stavu tak přišla až při kladenské přesilovce. Domácí dokázali vyhodit puk, který Seman předal Richardu Divišovi. Jihlavský forvard a odchovanec kladenského hokeje se natlačil až před branku a propasíroval kotouč nad rameno Cikánka do sítě - 1:0. Hned vzápětí pálil snajpr z obranných řad hostí Drtina od modré. Jeho pokus byl snad třikrát ztečován, než zamířil vedle levé části svatyně.

Při chuti byl i nejlepší domácí střelec Zeman, jehož ránu vyrazil gólman hostí před sebe. Natahoval se po ní marně, a když se k puku dostal Čachotský, tak ihned vypálil. Kotouč nad horní tyč přizvedl jeden z hráčů hostí. Do ztracena vyzněla i přesilovková šance Semana, jenž z první z pravého kruhu usměrnil střelu těsně nad. Dva zajímavé momenty přišly i v závěru třetiny. Tenkrát zatáhl kus černé pryže do pásma a předložil jej Pekrovi. Střelec hattricku ze třetího semifinále si najel ke kruhům, avšak také minul. Půlminuty před koncem měl možnost na zvýšení jihlavského náskoku Seman, když si v závaru před brankou našel kotouč a otřel jej o pravou tyč.

Také v úvodu druhé dvacetiminutovky měli Rytíři mírnější aktivitu, kterou ale nedokázali zužitkovat v nějakou vážnější šanci. Domácí fanoušci téměř jásali zkraje sedmadvacáté minuty. Při akci dva na jednoho vzal odpovědnost na sebe Zeman, vypálil z levého kruhu a jeho pokus rozezvučel vzdálenější spojnici tyče a břevna. Prakticky hned z protiútoku ukázal Repe rychlost, po přejetí modré nabídl Klozovi střílenou přihrávku, do které kladenský střelec nastavil hokejku, leč Svoboda byl opět výborný. Vteřinu před polovinou zápasu sen neradoval ani Tůma, jehož teč prošla těsně vedle. Na konci šestatřicáté minuty přišli hosté na deset minut o svého bojovníka Cetkovského, jenž dostal za zákrok do oblasti hlavy a krku 2+10 minut. Jihlavští ale přesilovku nezužitkovali a naopak v závěru třetiny mohl zahrozit soupeř. Tenkrát našel před brankou Pekra, který dosáhl na puk a v tísni jej sklepl na branku pozorného domácího muže v masce.

Kladenští pochopitelně začali ze začátku třetího dějství tlačit na pilu, nicméně k jejich vyrovnání to nevedlo. Svoboda si poradil s nepříjemnou střelou Zikmunda s úhlu nebo akcí Drtiny, který jakožto obránce přešel tři hráče a zakončoval z kruhů. Další zadák hostí Ptáček pálil z pravého kruhu a gólman Dukly schoval puk na svojí hruď. Jihlavští vážněji zahrozili Čachotského akcí, jenž hezkou zadovkou vybídl u levé tyče k dorážce Semana, jehož stačili rytířští zadáci pokrýt.

Hosté kontrovali tlačenicí před brankou po Drtinově nahození, což pro Svobodu nebylo nic příjemného, ale puk opět lapil. Hra z dobré defenzívy vybízela Duklu k protiútokům a v nich byl aktivní hlavně Skořepa. Nejprve pálil z kruhů na lapačku Cikánka, poté byl jeho pokus mnohem těžší, přičemž kladenský gólman uchoval naděje svého celku na srovnání stavu. Rytíři již riskovali a když Čachotský při rychlém kontru pálil z pravého kruhu, chybělo jeho ráně na vzdálenější tyči pár centimetrů.

Poslední šanci dostalo Kladno minutu a čtvrt před koncem základní hrací doby, kdy Bilčík při snaze vyhodit puk z pásma poslal touč mimo ledovou plochu. Ačkoliv hosté zkusili risk v šesti bez gólmana a kombinovali před jihlavskou klecí, žádnou vážnější šanci si nevytvořili.

Dukla si tak postup ohlídala a zvítězila 1:0. Už to tak bývá, že hokej píše zajímavé osudy a nejinak tomu bylo i nyní, kdy Kladenští inkasovali jedinou a rozhodující trefu při své největší zbrani – v přesilové hře, a o gól se zasloužil Richard Diviš, který je odchovancem kladenského hokeje. V celé sérii zvítězila Jihlava poměrem 4:3 na zápasy a stejně jako loni jí opět čeká baráž o extraligu, nyní ve společnosti Motoru České Budějovice, karlovarské Energie a Dynama Pardubice.

Program baráže o extraligu 2017:

Ohlasy trenérů

Pavel Patera (Rytíři Kladno) - převzato z webu Kladna: Série byla hodně vyrovnaná. Nám utekl její začátek, kdy jsme měli udělat jedno utkání v Jihlavě. Moc nás mrzí čtvrtý zápas doma, ve kterém jsme vedli 3:1, měli jsme Jihlavu na lopatě a měli jsme srovnat sérii na 2:2. Tam jsme malinko urazili kartu. Mohli jsme tento zápas dotáhnout do penalt, ale přišel zbytečný faul a šli jsme v sérii do stavu 1:3. Pak to bylo těžké otočit, i když jsme - dá se říct - skoro vstali z mrtvých a dvakrát porazili Jihlavu. Potřetí už jsme to nedokázali. Poslední zápasy většinou bývají o jednom gólu a dostali jsme ho my. Tlačili jsme se do branky, ale bohužel nám to tam nepadlo. Klukům se nedá vyčítat, že jim to odskakuje. Byl to několikátý zápas v několika dnech, jak pro nás, tak pro Jihlavu, a v únavě se lépe brání než útočí. Bohužel jsme to tam nedotlačili.

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): Neřekl bych, že jsme kontrolovali vedení. Měli jsme příležitosti k tomu, abychom zápas zlomili dříve. Zaprvé brankář soupeře byl proti a nedotáhli jsme některé akce tak, jak jsme chtěli. Ale ubránili jsme i závěrečné oslabení a kluci si to za celoroční práci zasloužili. Série s Kladnem byla těžká a vyrovnaná. Rozhodovaly maličkosti. Jsme rádi, že to dopadlo takhle. Čekáme na to, jak se naši kluci dají dohromady, a v úterý nastoupíme na první barážové utkání.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie