3:2p
(0:1, 2:0, 0:1 - 1:0)

Výborně! Jihlava doma přetlačila Olomouc 3:2 v prodloužení a přerušila černou sérii

26.11.2017 / Tomáš Kalas

Přesně v polovině soutěže zavítala na jihlavský led Olomouc. Od prvních minut byl k vidění svižný hokej s několika vážnými šancemi na obou stranách. Domácí ale narozdíl od hostí šanci nevyužili ty své a v 17. minutě současně s koncem oslabení domácích skóroval Mráz. Ve druhé třetině přidala Jihlava na kadenci střel, vytvářela si více šancí a dokázala obrátit stav po gólech Dostálka a Tomáše Čachotského v 39. minutě. Olomouc byla v poslední třetině aktivnější a srovnala skóre ve 52. minutě po Ondruškově dorážce. Šlo se tak do prodloužení, které ukončil Lukáš Anděl po přihrávce od Čachotského a Jihlava tak ukončila sérii čtyř proher, Olomouc porazila 3:2 po prodloužení.
26.11.2017 16:00, Tipsport extraliga - 26. kolo

HC Dukla Jihlava

Volden – Suchánek, de la Rose, Šidlík, Stříteský, Ulrych, Kajínek, Zdráhal – Jiránek, Skořepa, Kubalík – Dostálek, Zeman, Čachotský – Anděl, Seman, Žálčík – Rys, Hubáček, Diviš
3

HC Olomouc

Konrád – Vyrůbalík, Škůrek, Ondrušek, Houdek, L. Galvas, J. Galvas – Laš, Knotek, Eberle – Burian, Herman, Skladaný – Holec, Mráz, Ostřížek – Sundher, Vlach, Jergl
2
Branky a nahrávky: 30. Dostálek (Zeman, Žálčík), 39. Čachotský (Skořepa, Dostálek), 63. Anděl – 17. Mráz (Holec, J. Galvas), 52. Ondrušek (Houdek, Burian). Rozhodčí: Lacina, Sýkora – Frodl, Komárek. Vyloučení: 1:4. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 3598. Střely na branku: 36:35. Zblokované střely: 10:12. Hity: 3:2. Vhazování: 41:27. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 3:2.

Průběh utkání

Do utkání nenastoupila nová posila Dukly Wacey Rabbit, který si poranil levou ruku a přidal se tak na seznam zraněných k Bryhnisvennovi, Hlinkovi a dlouhodobému marodovi Pulišovi.
Utkání samotné nabídlo v první třetině svižnou hru s množstvím šanci, z nichž mnoho bylo gólových. Střelecké závody otevřel v 54. sekundě utkání Šidlík, když opustil své místo obránce a sám od modré střílel, Konrádovi puk vypadl a k dorážce do prázdné mnoho nechybělo. Domácí pokračovali v tradičně aktivním vstupu do utkání, ve 4. minutě ukázalo duo Čachotský - Dostálek povedenou souhru, druhý jmenovaný si zajímavě najel k brance a střílel z úhlu, hostující gólman jeho pokus vykryl. Zahrozila i Mora přičiněním domácí obrany, Hubáček neodklidil puk z pásma přesvědčivě a střela jednoho z hostujících obránců se dostala k Holcovi, jemuž se kotouč zamotal pod nohy a Volden si nakonec vše vyřešil stáhnutím puku pod sebe. Po úvodní zběsilé pětiminutovce upadlo vytváření šancí na úkor nepřesností a chyb. Na konci 15. minuty byl vyloučen Čachotský za hákování, a ač Dukla sehrála oslabení velmi dobře, současně s nástupem Čachotského na led inkasovala. Jakub Galvas se umně otočil okolo svého strážce a přes Holce se kotouč dostal k Brunovi Mrázovi, který zakončil do prázdné klece. I domácí dostali přesilovku, naložili s ní ale špatně.

Prostřední perioda ukázala útočnou hru, obrany moc nefungovaly. Na začátku 23. minuty mohli jít Kohouti na dvě branky, puk propadlý za Voldena však Rys zavčasu odklidil pryč. Hra se uklidnila, pokračovalo se však v poměrně rychlém tempu. 11 sekund před polovinou utkání skórovala Jihlava po dlouhých 23 dnech doma. Žálčík zavezl puk do útočného pásma, zpoza brány přistrčil Zemanovi, který puk spíše kvůli špatnému zpracování sklepl na Vlastimila Dostálka, nová akvizice v týmu tak oslavila první domácí špíl gólem. Jihlava od této chvíle šlapala, Dostálek mohl o dvě minuty později obrátit vývoj, Konrád byl ale proti. Tlak domácích rostl, šance po nahrávce De La Roseho zůstala nevyužita. 102 sekund před koncem se ale už vzduch vířil množstvím šál Dukly. Skořepa krásným pasem vybídl volného Tomáše Čachotského, který si mazácky potáhl puk k levé tyči a překonal bezmocného Konráda v bráně hostí.

Do třetí třetiny se probudilo i doposud tišší publikum, jenže následující události vrátily vše do starých kolejí. Houdkova tyčka hned na úvodu třetího partu byla jenom předzvěst toho, co bude následovat. Olomouc totiž mačkala Duklu v pásmu, domácí se pouze bránili a vyhazovali puky. Hermanovo nahození ještě radost v hostujícím sektoru nezpůsobilo, stejně tak jako Lašův pokus mířící těsně vedle pravé tyče. V 52. minutě ale za pasivitu trest přišel. Opět střílel Houdek, narozdíl od tyčky trefil Voldena, od něj se puk odrazil na Jiřího Ondruška a hostující obránce měl jednoduchý úkol: dorazit puk do prázdné, což se mu i povedlo. Hra se více srovnala, jenže šance si netvořil ani jeden tým a šlo se tak do prodloužení.

To nabídlo jednak hru nahoru-dolů, ale také herní převahu Dukly. První šance byla připsána Dukle, Kubalík před brankou po pasu od Semana netrefil puk vůbec dobře, na druhé straně Knotek ztratil osamocen puk před Voldenem a nejeden fanoušek Jihlavy si určitě oddechnul. Navíc, když na konci 63. minuty přesprintoval soupeře Čachotský a nahrál kotouč na Lukáše Anděla, mladý útočník prostřelil Konráda mezi betony a odpálil tak radost všech 3598 diváků vyjma hostujícího sektoru na stadionu, Jihlava pátou prohru odmítla a Hanáky přehrála 3:2 po prodloužení.

Ohlasy trenérů

Zděnek Venera (HC Olomouc): Remíza po šedesáti minutách byla spravedlivá. Dostali jsme se do vedení, pak byli delší dobu aktivnější domácí. My jsme měli zase lepší závěr a vůbec celou poslední třetinu. V prodloužení nás mohou mrzet dvě obrovské šance před inkasovaným gólem, kdy se Honza Knotek ocitl sám před brankou a i David Škůrek měl velice dobrou pozici. Škoda, že se nám šance nepodařilo proměnit, protože z protiútoku jsme ze stejné pozice dostali rozhodující gól.

František Zeman (HC Dukla Jihlava): Spokojenější můžeme být pouze na oko. Ze zápasu jsme chtěli tři body. V úvodní dvacetiminutovce jsme byli lepší, bohužel jsme jí prohráli 0:1. Do druhé třetiny jsme vstoupili znovu aktivně a znovu jí odehráli výborně. Hráči dostali pokyn pokračovat ve třetí třetině tak, jako z konce druhé. Ale pro nás z nepochopitelných důvodů si zahrávali celou třetinu o to, aby soupeř vyrovnal, což se Olomouci nakonec podařilo. Hráčům do hlav nevidíme a co se jim v nich odehrávalo, to ví jen oni sami. V prodloužení byl olomoucký hráč sám před brankou; zaplaťpánbůh jeho šanci Lars chytl a my z protiútoku dali gól, čímž jsme získali dva body. Ale dnes jsme bod ztratili.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie