1:2
(0:1, 1:1, 0:0)

Nevyužité přesilovky rozhodly, Dukla podlehla Zlínu 1:2

20.12.2017 / Tomáš Kalas

Uprostřed vánočního týdne přivítala Jihlava na svém stadionu Aukro Berany ze Zlína. Od první minuty začala Jihlava tradičně aktivně, při prvním oslabení ale inkasovala z hole Okála. Největší šanci měli domácí v 19. minutě, Čachotský ale neproměnil trestné střílení. Druhá část nabídla o mnoho vyrovnanější hru a Dukla dokázala srovnat po teči Filipa Semana. Uběhla minuta a pár sekund, po chybné rozehrávce domácí obrany si Zlín díky Šťastnému vzal vedení zpět. V poslední třetině Dukla všechny síly vrhla do útoku a ostřelovala svatyni Kašíka, ten však odolal a diváci již tak žádný další gól neviděli, i přes čtyři přesilovky pro Duklu v posledním dějství a Jihlava prohrála 1:2.
20.12.2017 17:30, Tipsport extraliga - 31. kolo

HC Dukla Jihlava

Vejmelka – Suchánek, de la Rose, Kajínek, Stříteský, Šidlík, Bryhnisveen, Ulrych – Jiránek, Skořepa, Kubalík – Zeman, Hamill, Čachotský – Anděl, Hlinka, Žálčík – Seman, Hubáček, Rabbit
1

Berani Zlín

Kašík – Freibergs, Žižka, Řezníček, Valenta, Novotný, Nosek, Gazda – Veselý, Fořt, Kubiš – Roberts Bukarts, Honejsek, Okál – Ondráček, Sedláček, Šťastný – Illo, Fryšara, Klhůfek
2
Branky a nahrávky: 24. Seman (Suchánek, Hubáček) – 9. Okál (Honejsek, Freibergs), 25. Šťastný (Ondráček). Rozhodčí: Pražák, Kika – Flégl, Polonyi. Vyloučení: 3:7. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 4012. Střely na branku: 39:18. Zblokované střely: 9:10. Hity: 7:2. Vhazování: 38:29. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2.

Průběh utkání

Utkání začalo v pomalém, unylém tempu, se spoustou přerušování a oba týmy spíše čekaly, co předvede soupeř. S ukázkou začal Zlín, přečíslení 2 na 1 Illa a Fryšary v poslední chvíli zastavil Suchánek špičkou hole. Dukla kontrovala o chvíli později, střela Hubáčka z mezikruží přešla Kašíkovi přes rameno a puk byl před brankovou čárou volný, hostující gólman se pro něj vrhnul a stav zůstal stále 0:0. V polovině deváté minuty byl vyloučen Kajínek za vysokou hůl a trvalo devět sekund, než se skóre měnilo. Freibergs nahrál na Honejska a ten z hranice pravého kruhu okamžitě sklepl na Zdeňka Okála, který zakončoval do prázdné branky. Od tohoto gólu přebrali Berani aktivitu v utkání, Honejsek se dostal po chybě v obraně k puku na hranici brankoviště, Vejmelka svůj tým ale podržel. Kubiš zase o pár minut později z otočky minul pravou tyč. Hra se během třetiny postupně vyostřovala a vše završila situace v 19. minutě. Čachotský se prosmýkl mezi trojicí obránců a ujížděl sám na bránu, přičemž byl podražen a zajel tak do hostující branky, kde ho ležícího bez helmy naprosto nepochopitelně napadl Okál. Logicky bylo nařízeno trestné střílení, po krátkém ošetření se ho tedy sám faulovaný vydal provést, mezírku mezi Kašíkovými betony si nenašel.

Na úvodní trefu druhé části čekali diváci přesně 3 minuty a 11 sekund. Jakub Suchánek vypálil od modré a jeho střelu tečoval za záda gólmana Filip Seman, Kašík marně reklamoval postavení clonícího hráče v brankovišti. Jenže uplynulo 76 sekund a zase bylo vše, jako předtím. Stříteského přihrávku podél obranné modré čáry vytušil Ondráček a spolu se Šťastným se dostal do přečíslení 2 na 1, které David Šťastný úspěšně zakončil. Jihlava mohla vrátit zpět remízový stav, Skořepovi ale puk po pasu Kubalíka odskočil. Do konce třetiny měla Dukla dvakrát početní výhodu, gól z ní ale nevytěžila ani v jednom případě.

Hned na úvodu třetí třetiny byl vyloučen Jiránek, i zde ale platilo pravidlo mizerných přesilovek a Dukla se ubránila. Zároveň také vrhla vše do útoku a tvořila si šance zavánějící gólem. Jednu takovou nabídla souhra dua Čachotský-Zeman, Zemanovi stačilo kotouč postrčit do prázdné branky, v rychlosti to ale nezvládl a vystřelený kotouč se vrátil k Čachotskému zpět. Další šance byla k vidění s nástupem vyloučeného Veselého na led, De La Rosova střela donutila Kašíka jít do rozkleku, od betonů se dostal kotouč ke Kubalíkovi, domácí forvard z úhlu poslal puk napříč brankovištěm. Ideální možnost na změnu skóre přišla víceméně ve čtyřminutové přesilovce s třísekundovou pauzou, vyloučen byl za vyhození puku nejprve Žižka, po jeho návratu na led ho za stejný prohřešek následoval Sedláček. A Jihlava poháněna svými fanoušky za to pořádně vzala a ostřelovala Kašíka. Šidlík dvakrát střílel, druhá střela šla těsně vedle. Na konci 57. minuty po další z mnoha střel Kašíkovi puk opět vypadl z náruče, nikdo ho do brány nedorazil. Trenér Zlína Svoboda si dokonce vyžádal time-out, aby tlak Jihlavy otupil, naopak domácí ho chtěli umocnit a odvolali brankáře tři minuty před koncem. V krátkém sledu poté z mezikruží stříleli opět Šidlík a Zeman, přes Kašíka ale puk prostě neprotlačili. Domácí ještě neskládali zbraně a bojovali, ale když Šidlík půl minuty před koncem nepřesně nahrál, Berani si již vedení udrželi a z Jihlavy si odváží cenné tři body. Prohru Dukly následně neunesli někteří domácí „fanoušci“, kteří po skončení utkání slovně napadli domácí hráče v prostoru kabiny.

Ohlasy trenérů

Robert Svoboda (Aukro Berani Zlín): Hráli jsme první zápas po reprezentační přestávce a úvodní třetinu jsme odehráli ve špatném tempu. Domácí měli navrch a nám pomohl šťastný gól v přesilovce, což nám pomohlo. Pak jsme si něco řekli a druhou třetinu jsem měli lepší pohyb. Byli jsme schopní eliminovat rychlé útoky domácích. Poslední třetinu jsme měli opravdu moc vyloučených, což nám zápas zkomplikovalo. Ale výsledek jsme ubojovali a tři body po přestávce bereme všemi deseti.

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): Do utkání jsme nevstoupili špatně, byli jsme aktivní v pohybu. Ale nedali jsme branku, naopak soupeř dal v přesilovce šťastný gól, i kvůli našemu špatnému posunu v oslabení. Do zápasu se dostaneme vyrovnávací brankou a bohužel předvedeme naivnost - ve fázi, kdy po závaru máme jasný kotouč na červené a místo toho, aby puk letěl na zadní mantinel a my mohli střídat, tak vytváříme něco, co ani sehrát nelze. Soupeř z toho odjel a dal druhou branku. Ve třetí třetině jsme bojovali, měli nasazení a vůli, ale bohužel při našich šancích skákal puk po brankové čáře a do branky nespadne. Když tyhle příležitosti neproměníme, tak z toho soupeř samozřejmě těží. Prohráli jsme, ale jedeme dále.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie