3:2sn
(0:0, 2:1, 0:1 - 0:0)

V Boleslavi nevyhrál lepší, ale šťastnější. I přesto jede Dukla domů s bodem

14.01.2018 / Zdena Bobková

Úvodní třetina zápasu vyšla lépe Jihlavě. Svého soupeře přestřílela a měla více šancí, nicméně Mladou Boleslav držel gólman Maxwell. Americký strážce svatyně, jenž bude svojí zemi reprezentovat na olympijských hrách, kapituloval až ve 26. minutě po lišáckém zakončení Tomáše Čachotského. Jenže domácí do konce druhé třetiny otočili stav a vedli. Rozdíl jedenácti bodů ztráty na Středočechy ale odmítl Michal Hlinka, jenž v 53. minutě vyrovnal. Dramatické prodloužení přineslo gólové šance, nikoliv však rozhodnutí. Šlo se tedy do nájezdů, které domácí hokejisté vyhráli poměrem 2:1 a celkově tak 3:2 po sn.
14.01.2018 16:30, Tipsport extraliga - 40. kolo

BK Mladá Boleslav

Maxwell – Hanzlík, Říha, Němeček, Eminger, Kotvan, Dlapa – Orsava, Žejdl, Valský – Klepiš, Musil, Kousal – Pacovský, Holík, Lenc – Pabiška, Urban, Martin Procházka
3

HC Dukla Jihlava

Volden (od 3. nájezdu Škarek) – Suchánek, Kajínek, Bryhnisveen, Stříteský, Šidlík, de la Rose, Váňa – Zeman, Hamill, Čachotský – Jiránek, Skořepa, Dostálek – Anděl, Hlinka, Rabbit – Diviš, Hubáček, Žálčík
2
Branky a nahrávky: 31. Orsava (Valský, Kotvan), 39. Valský (Eminger, Pacovský), rozh. náj. Žejdl – 27. Čachotský (Šidlík), 53. Hlinka (Rabbit, Bryhnisveen). Rozhodčí: Hejduk, Sýkora – Brejcha, Jelínek. Vyloučení: 5:5. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 3397. Střely na branku: 28:40. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 3:2.

Průběh utkání

Jihlavští byli ze začátku aktivnější. V první větší šanci se ocitl Lukáš Anděl, který střílel ke vzdálenější tyči, ale Maxwell se vytáhl zákrokem lapačkou. Pak přišla lepší pasáž domácích. Valský objel bránu a přihrál Žejdlovi, ten byl ale před bránou blokován a promáchl. Zanedlouho po něm ujel sám Klepiš, ale Voldena v bráně nepřekonal. Od domácích pak přišla pasáž nepřesností a ke kotouči se tak dostali hosté, kteří před Maxwellem dokázali vytvořit „husto“. Hubáček a Čachotský dostávali trestuhodně prostor přímo před domácím brankářem, a ten musel ze svého rukávu tahat jeden lepší zákrok za druhým.

Holík byl v polovině první třetiny vyloučen za nedovolené bránění. Dukla měla snahu, ale paradoxně byl v šanci domácí Valský, který si udělal výlet ve vlastním oslabení. Dukla však ještě na konci přesilovky ukázala svou sílu a udělala před Maxwellem pořádné dusno. Dostálek dostal prostor přímo před bránou a střílel k tyči, ale domácí gólman mu vypíchl kotouč vyrážečkou. Přesilovka ale zůstala nevyužitá. Adam Zeman dokázal ujet s kotoučem a mířil si to sám na bránu, Orsava jej ale čistě odstavil a Maxwell si pak poradil i s jeho dorážkou. Poté následovala další přesilovka pro Jihlavu, ale tu tentokrát svěřenci Petra Vlka a Františka Zemana nesehráli tak, jak by chtěli. Obránci se dopustili chyby a ve dvou dokázal ujet Pabiška, který ale trefil jen Voldenovu nastavenou hůl. Vyloučení přišlo i na straně Jihlavy, ale domácí sehráli svou přesilovku opravdu špatně a v jejím závěru je paradoxně musel zachraňovat Maxwell, který lapil střelu Čachotského. První třetina přesto skončila bez gólu.

Druhou třetinu načali Boleslavští dvěma slibnými šancemi. Kousal si najel do pásma a vyslal na Voldena tvrdou ránu, kterou jihlavský gólman zlikvidoval hokejkou. Nedlouho po něm hosté za modrou zapomněli na Lence, který ujížděl sám, jenže kotouč byl rychlejší než jeho nohy. Boleslav svou aktivitou donutila hosty faulovat, ale v nastalé přesilové hře si domácí nepočínali vůbec dobře. Poté se počet hráčů na ledě srovnal a ve zkrácené jihlavské přesilovce si hosté počínali velice dobře. De la Rose pálil od modré a kotouč prošel jen těsně kolem pravé tyče Maxwellovy brány. Jihlava si přenesla tlak z přesilovky a zůstala v útočném pásmu. Tomáš Čachotský objel bránu a z otočky trefil kotouč do horního růžku domácí branky. Domácí odpověď přišla relativně brzy. Jakub Orsava si sklepl kotouč, který se k němu odrazil a i on dokázal trefit růžek soupeřovy brány přesně.

Jihlavští ve druhé polovině druhé periody měli už čtvrtou přesilovou hru, ale domácí si tentokrát útočné choutky hostí dobře hlídali a nepustili je do žádné výraznější šance. Po návratu Procházky na led se blýskl dalším skvělým pokusem Orsava, který opět zdvihl kotouč, Volden si však tentokrát horní část brány pohlídal. Boleslavský útočník byl navíc při tomto pokusu faulován Šidlíkem. V nastalé přesilovce se zaskvěly pokusy Valského nebo Žejdla, ale skvělý Volden nedopustil domácím žádnou gólovou radost. Už už se zdálo, že se po druhé třetině půjde do kabin opět za nerozhodného stavu, ale Jakub Valský rozjásal ŠKOENERGO Arénu podruhé.

Začátek třetí třetiny byl z obou stran hodně opatrný, jakoby nikdo nechtěl udělat chybu a bojovalo se především o střední pásmo. Ve větší příležitosti se ocitl domácí Lenc, ale kotouč poslal jen do Voldenovy náruče. Na druhé straně se neujala rána De la Roseho, který mířil k tyči, ale Maxwell nastavil vyrážečku. Ne dlouho po něm domácím pěkně zavařil Suchánek, který nadvakrát dorážel puk na hranici brankoviště. Na druhé straně si důrazně počínal Kousal, který byl ale v šanci faulován, a tak následovala přesilovka pro domácí. V ní se proti Musilovu pokusu zaskvěl Volden, který se parádně přemístil v brankovišti. V hledišti to pak jen zahučelo, to když Klepiš nepřehodil Voldenův beton při dorážce.

Pak ale přišla zpočátku nenápadná akce Jihlavy, Michal Hlinka se nikým neblokován dostal až před Maxwella, rozpohyboval ho a střelou zápěstím mu poslal kotouč pod rukou do brány. Oba týmy si pak už hlídaly především střední pásmo a na oba gólmany tak mířily jen nahazované kotouče, se kterými ani jeden z nich neměl sebemenší problémy. V útočném výpadu se dvě minuty před koncem třetí třetiny ocitl domácí Procházka, který chtěl zasouvat kotouč k tyči, ale Volden měl brusli přitisklou na tyči a Procházka svým tlakem ještě stihl zbourat bránu. To bylo ze třetí třetiny vše a zápas šel do prodloužení.

V něm si o něco lépe vedli Bruslaři, hned v úvodu se Voldena snažila překvapit Klepiš. Domácí si ale vše zkomplikovali vyloučení Lence. I v oslabení se do samostatného úniku dokázal dostat Pabiška, Volden ale včas položil beton na správné místo. V podobném úniku se ještě v posledních sekundách nastaveného času objevil Klepiš, ani on ovšem proti jihlavskému gólmanovi neuspěl. Vítěze tak nepřineslo ani prodloužení a na řadu musely přijít samostatné nájezdy.

V nájezdech vyhráli nakonec Boleslavští. Rozhodující penaltu si připsal Lukáš Žejdl.

Ohlasy trenérů

Viktor Ujčík (Mladá Boleslav): Jihlava měla daleko lepší vstup do utkání, což je pro mě velké zklamání. Připravujeme se, víme, že Jihlava hraje urputný hokej, ale bohužel náš začátek byl takový, jaký byl. Měli jsme v nohách cestování z Třince plus těžký zápas, takže bych dokázal pochopit první tři čtyři minuty, ale ne první třetinu. Pak nám to chybí. Navíc máme zoufalé proměňování šancí. Dnes jsme třikrát trefili konec hokejky gólmana, těsně před koncem tam byla spojnice. Předtím tyčka. My potřebujeme, když vedeme 2:1, dát ještě jeden gól, abychom se trošku uklidnili. Abychom pořád měli pod sebou takový polštářek. Zatím celá sezona se ale odvíjí v tomto duchu. Zaplaťpánbůh za bod navíc.

František Zeman (Jihlava): Do utkání jsme vstoupili dobře a první i třetí třetinu jsme byli lepší. Ve druhé jsme si bohužel nechali tři hráče vyloučit, domácí hráli šest minut přesilovou hru, což si myslím, že je dostalo do zápasu. Výsledek otočili a do třetí třetiny šli s vedením. Cením si toho, že hráči nic nezabalili a srovnali. V prodloužení byly šance na obou stranách, domácí jich měli více. Penalty jsou už loterií.