3:0
(1:0, 2:0, 0:0)

Z Vítkovic tentokrát bez bodu i bez vstřeleného gólu

04.02.2018 / Tomáš Kalas

Úvodní gól zápasu padl již v šesté minutě, kdy domácí Rastislav Dej využil jihlavské ztráty puku a nedal Larsi Voldenovi šanci. Jihlava mohla srovnat v polovině 26. minuty, jenže Radek Hubáček tváří v tvář Patrika Bartošáka nepřekonal, stejně jako dorážející Lukáš Anděl. Z protiútoku šli naopak domácí do dvoubrankového vedení a na konci třetiny se prosadili ještě jednou. Hned po buly při třetím inkasovaném gólu dostal od Ondřeje Romana nepříjemný direkt mezi nohy jihlavský útočník Michal Hlinka, jenž má ve Zlaté helmě SENCOR našlápnuto k vítězství za leden, a zápas pro něj skončil - do jihlavské kabiny musela i záchranná služba. Dukla ale pětiminutovou přesilovku, rozpůlenou přestávkou, nevyužila. Ve třetí třetině již branka nepadla a Jihlava tak s Vítkovicemi poprvé v sezoně nebodovala - 0:3. Již v úterý čeká jihlavský tým poslední zápas před reprezentační pauzou, a to doma proti Plzni.
04.02.2018 16:30, Tipsport extraliga - 47. kolo

HC Vítkovice Ridera

Bartošák – Urbanec, Sloboda, Hrbas, Krenželok, Výtisk, Trška – Olesz, Lev, Dej – Kurovský, Roman, Mahbod – Kucsera, Kolouch, Zdráhal – Szturc, Jáchym, Stránský – Pytlík
3

HC Dukla Jihlava

Volden – Suchánek, Šidlík, Kajínek, de la Rose, Váňa, Stříteský, Bryhnisveen – Jiránek, Zeman, Čachotský – Straka, Skořepa, Seman – Anděl, Hlinka, Žálčík – Půža, Hubáček, Diviš
0
Branky a nahrávky: 7. Dej (Lev), 26. Zdráhal (Kucsera, Kolouch), 39. Stránský (Szturc). Rozhodčí: Hradil, Kubičík – Ganger, Hanzlík. Vyloučení: 3:3, navíc Roman (VIT) 5 min. a do konce utkání. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 6676. Střely na branku: 37:25. Průběh utkání: 3:0.

Průběh utkání

Utkání začalo lépe pro domácí celek, který byl zpočátku aktivnější a po prvních 80 sekundách dostal přesilovku, Skořepa krosčekoval novou posilu Vítkovic, útočníka Samsona Mahboda a Jihlava se musela hned bránit početní výhodě. Tu přežila bez úhony, situaci v polovině 7. minuty už ale ne. Zeman neodklidil puk z útočného pásma domácích, Lev prostrčil kotouč na Rastislava Deje a slovenský forvard střelou mezi vyrážečku a beton Voldena otevřel účet utkání. Vítkovice pokračovaly v ofenzivní hře a Dukla se těžko dostávala k větším šancím. Skupinku hostujících fanoušků mohla vyděsit situace, když Kolouchovu střelu v 10. minutě vyrazil Volden na spojnici tyčí, odkud se puk odrazil do brankoviště. Závěr první periody se nesl v komorní atmosféře. Domácí kotel vyjádřil solidaritu s fanoušky zejména Plzně a Brna, jimž byl nakonec trest uzavření tribuny zrušen, a na poslední zhruba čtyři minuty opustil svá místa v sektoru. Jihlava v první třetině kloudně neohrozila gólmana Bartošáka, o čemž svědčily i statistiky: střely na branku vyzněly jasně pro Ostravu, 16:4.

Hostující hráči museli v kabině dostat asi fén, neboť do druhé třetiny vstoupili odlišně. Rázem to byli oni, kdo byli více na puku a Volden byl tím, kdo neměl tolik práce. Svůj zlepšený výkon mohla Dukla korunovat gólem, Hubáček se v 26. minutě dostal do úniku, domácí gólman vyrazil před sebe a dojíždějící Anděl mohl dorazit do prázdné, jenže trefil špičku betonu přesouvajícího se Bartošáka. A jak to tak bývá, domácí se ihned řítili do rozhozené obrany Dukly a potvrdili velice známé pravidlo. Zdráhal si všiml rozjetého Koloucha, ten si vyměnil puk s Kucserou v přečíslení 2 na 1, druhý jmenovaný nastřelil Voldena, celou akci dokonal dojíždějící Patrik Zdráhal a domácí šli na dvě branky vedení. Nedlouho po gólu šel na trestnou Hubáček za držení hole a Ridera rozjela svou přesilovkovou formaci, Volden ale nemusel řešit žádnou ošemetnou věc. I Dukla dostala k dispozici přesilovku, v gól ji však nepřeměnila. V poslední dvouminutovce po Szturcově přesné přihrávce od mantinelu se prosadil před přesouvajícím se Voldenem Šimon Stránský. Po třetím gólu domácích se stal velmi nepříjemný zákrok, Roman po buly nechtěně trefil Hlinku do slabin. Po dlouhé poradě, ke které přispěl Roman svým přiznáním k faulu, se sudí Hradil s Kubičíkem rozhodli poslat produktivního hráče předčasně do kabin. Pro Hlinku taktéž utkání skončilo, do péče si ho musela vzít záchranná služba.

Třetí třetinu to vypadalo, jako by po náročném utkání proti Kometě došla Dukle šťáva a utkání se víceméně jenom dohrávalo. Oba týmy měly k dispozici přesilovky, ale nevyužily je. Naději na čtvrtý gól Vítkovicím sebral jihlavský obránce vykleknutím nahrávky, před koncem chtěli sebrat Bartošákovi nulu Jiránek s Andělem, ale v brejku ho nepřekonali a 6 676 diváků mohlo v Ostravar Aréně sledovat hladkou výhru Vítkovic nad Duklou, 3:0.

Ohlasy trenérů

František Zeman (HC Dukla Jihlava): Věděli jsme, že jsme přijeli k silnému soupeři. Když nedáte gól, nemůžete pomýšlet na vítězství. My jsme ho tentokrát nedali a odjíždíme s prázdnou. Za stavu 1:0 pro Vítkovice jsme měli 100% šanci. Tu jsme nedali, soupeř z protiútoku dal druhý gól a pak už měl utkání pod kontrolou. To, že jsme tady dnes prohráli, nemůžeme házet na gólmana. Chytal výborně, my jsme naopak nedali gól a proto odjíždíme s prázdnou.

Jakub Petr (HC Vítkovice Ridera): Jsme spokojeni s vítězstvím, neboť víme, jakou bilanci jsme s Jihlavou měli. Jsem rád, jak k utkání mužstvo přistoupilo - i v silně kombinované sestavě, která se nám po vyloučení Ondry Romana ještě zkomplikovala. Souhlasím s tím, že určitě jeden z klíčových okamžiků bylo nevyužité přečíslení Jihlavy, naopak my jsme z protiútoku v přečíslení skórovali a dostali se do dvoubrankového vedení. Tým určitě pochválím za plnění defenzívních úkolů. Dali jsme si cíl, že do play-off musíme být konzistentnější a bylo to vidět - až na pár výpadků, včetně již zmiňované šance Dukly. Defenzívní strana byla dnes solidnější než v předchozích zápasech. I když letos nemáme bilanci s Jihlavou lepší, tak jsme rádi, že jsme proti ní konečně urvali tři body.