3:2p
(0:1, 1:1, 1:0 - 1:0)

21.09.2017 / Tomáš Kalas

21.09.2017 18:00, DHL extraliga juniorů - 5. kolo

HC Dukla Jihlava

Šťastný – Mareš, Rašín, Váňa, Hrabal, Krtek, Vála, Havelka – Mejzlík, Heinrich, Čermák – Donda, Peschout, Jindra – Hrbatý, Kadleček, Strnad – Adam, Slabý
3

Bílí Tygři Liberec

Žajdlík – Mirochnikov, Aubrecht, Krejsa, Turský, Šír, Charvát – Burda, Nezbeda, Beran – Průžek, Janele, Teplý – Bělohorský, Holenda, Juščák – Bouřil, Vlach, Piroutek
2
Branky a nahrávky: 29. Čermák (Mejzlík), 48. Čermák (Heinrich, Mejzlík), 64. Mareš – 3. Holenda (Charvát, Teplý), 39. Janele. Rozhodčí: Maršálek – Kleprlík, Urubčík. Vyloučení: 3:4. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 97. Střely na branku: 30:25. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 3:2.

Průběh utkání

Jihlavští junioři se představili potřetí za sebou doma, tentokrát vyzvali Liberec. A byl to právě severočeský tým, kdo vstoupil do utkání aktivně. Domácí opět nezachytili start utkání a Vojtěch Holenda se po nahrávce Charváta napřáhl a jeho dělovka skončila v síti. Hosté mohli navýšit své vedení o dvě minuty později, když vyhození střelce prvního gólu zachytil Juščák a těsně minul levou tyč. Domácí se trápili a nemohli se dostat do pořádného zakončení. Během první části dostaly oba týmy výhodu přesilové hry, vázla jim však kombinace a do kabin se tak šlo za stavu 0:1.

V druhé třetině měla hra rychlejší tempo, oba manšafty jezdily často do brejků. Lépe na tom byla domácí Dukla, která postupně přebírala otěže utkání a byla i nebezpečnější. Díky tomu dokázala v 29. minutě srovnat. Přihrávku Mejzlíka zužitkoval David Čermák, který puk z otočky uklidil mezi Žajdlíkovi betony. Hra se od tohoto momentu přitvrdila, k vidění byly tvrdé střety mezi soupeři. V 34. minutě přežila hostující obrana závar před vlastní brankou. Nejdříve střílel nadvakrát Mejzlík, s jeho pokusy měl však Žajdlík problémy a blízko gólu byl také Čermák, hostující muž v masce dokázal puk zkrotit. Šanci na otočení skóre dostala Jihlava v 37. minutě, kdy byl vyloučen Holenda za hákování. Avšak byl to Liberec, kdo se dokázal ubránit a současně s koncem oslabení po chybě v rozehrávce domácích skórovat. Peschoutovi se nepovedlo zpracovat dobře puk a vstříc Šťastnému jel Albert Janele, který si poradil i s obráncem před ním a poslal Tygry do jednogólového vedení.

Do třetí třetiny dostali Tygři přesilovku po vyloučení domácího Váni za hákování. První minuta třetího dějství ale přinesla nepříjemnou situaci, kdy tvrdou ránu schytal obránce Vála přímo do obličeje a utkání pro něj skončilo. Jihlava byla aktivnější a snažila se o vyrovnávací gól. K tomu měla několik dobrých příležitostí. Nejdříve si Čermák poradil hned se třemi obránci, ve finální fázi ale branku přestřelil. V 46. minutě mohl opět Mejzlík nadvakrát skórovat, ani jednou kotouč za Žajdlíkova záda nedostal. Domácí se gólu dočkali o 114 sekund později, kdy po krásné kombinaci našel Heinrich na levém kruhu Davida Čermáka, který si zapsal svůj druhý gól v utkání. Šanci na obrat měl Jindra, když sklepl vyhozený puk a jel sám na hostujícího gólmana, ten si připsal další zákrok. Zbývalo dvě a půl minuty do konce, když sudí Maršálek signalizoval trest pro hostujícího Průžka za podražení Peschouta. Jihlava si žádné vážné šance nevytvořila a zápas šel za stavu 2:2 do prodloužení.

To mělo strhující tempo, kdy šance střídala šanci. Vše začala chybná nahrávka Čermáka, z čehož pramenilo přečíslení hostí, které Šťastný dokázal vykrýt. V 63. minutě měl Liberec další šanci, kombinace po ose Teplý-Mirochnikov-Juščák těsně minula levou tyč domácí branky. Utkání definitivně rozhodla situace v 64. minutě. Na modré čáře se nepohodli dva hráči Tygrů, puk pro sebe získal Lukáš Mareš, který kličkou do protipohybu brankaře Žajdlíka rozhodl o výhře domácích, 3:2 po prodloužení.

Ohlasy trenérů

Valdemar Jiruš (Bílí Tygři Liberec): Pro nás to bylo smolné utkání, měli jsme ho dobře rozehrané, ale v závěru jsme ztratili kotouč v útočném pásmu a nedobruslovali jsme. Soupeř dal vyrovnávací branku, osobně si myslím, že šance byly k rozhodnutí zápasu. Možná, že nám chybělo trochu štěstí a důraz v předbrankovém prostoru. Utkání šlo do prodloužení, to je vabank. My jsme byli těmi, kdo měli tutovou šanci a neproměnili ji, soupeř se do tutovky dostal a proměnil ji. Jsme za bod rádi, ale byli jsme, myslím, hokejovější a zasloužili jsme si ty body tři.


Karel Nekvasil (HC Dukla Jihlava): Podle mě dnes přijel nejlepší tým, který tu byl, a my dnes odehráli nejlepší utkání v sezoně. Začátek zápasu nám opět utekl, již poněkolikáté a klobouk dolů před klukama, že ač jsme dvakrát prohrávali, tak to dokázali vyrovnat a v prodloužení získat ten bod navíc. Jsme hrozně rádi, ale musím opravdu Liberec pochválit. Hodně mě překvapil a odehrál dobré utkání.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie