1:5
(0:3, 1:1, 0:1)

10.03.2018 / Tomáš Lysý

10.03.2018 15:15, Extraliga staršího dorostu - 42. kolo

HC Dukla Jihlava

Chaloupek – Smolko, Piskač, Trnka, Zvěřina, Sapík, Marek – Pigl, Krajíček, Chlubna – J. Filip, Menšík, Barák – Zadražil, P. Čermák, Kardoš – Svoboda
1

Rytíři Kladno

Jiroušek – Volráb, Funk, Tržil, Zich, Zíka, Šmatlák – M. Bláha, M. Filip, O. Bláha – Routa, Urban, Bernat – Hašek, M. Čermák, Kulma – Rendla
5
Branky a nahrávky: 29. Chlubna (Svoboda, Menšík) – 13. M. Bláha (M. Čermák, Volráb), 16. M. Filip (O. Bláha, Šmatlák), 16. Urban (Bernat, Routa), 22. Urban (Zich), 50. M. Čermák (O. Bláha, Šmatlák). Rozhodčí: Skopal - Reich, Nechvátal. Vyloučení: 9:9, navíc Smolko (JIH) 10 min. OT - M. Filip (KLA) 10 min. OT. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 111. Střely na branku: 28:33. Průběh utkání: 0:4, 1:4, 1:5.

Průběh utkání

V úvodních minutách zápasu byla Dukla o něco agilnějším týmem a svojí aktivitou si vybojovala přesilovou hru. V ní měl šanci Chlubna, který si před brankou počíhal na odražený puk, ale dotíral na něj protihráč a hráč jihlavského mladšího dorostu tak nemohl zakončit nad ležícího Jirouška. Druhá přesilovka se již domácím tolik nepovedla a Rytíři se bez problémů ubránili. Tím možná nastartovali výbornou pasáž mezi 13. - 16. minutou, kdy se prosadili hned třikrát.

Základ položil Hašek, který se zpoza branky prosmýkl před Chaloupka a byť byl faulován, stačil zakončit. Hosté dostali přesilovku a tu po 44 sekundách využili. Martin Čermák dokázal dostat puk mezi kruhy na Martina Bláhu, který střelou na vzdálenější tyč otevřel skóre. V čase 15:03 domácí zapomněli na obranu a Matyáš Filip si mohl vybrat, zda zblízka zakončí nebo přihraje napravo volnému spoluhráči. Zkusil první možnost a byl úspěšný. O 32 sekund později vedli Rytíři již o tři branky, když si Tomáš Urban po výzvě Bernata najel blíže k brance a našel skulinku pod betony Chaloupka - 0:3.

84 sekund po startu druhé třetiny se hosté uklidnili ještě více. Zich vyslal do úniku Tomáše Urbana, jenž si najel před branku a zakončil k pravé tyči nad vyrážečku Juřičky. Během série čtyř vyloučení během krátké chvíle pálil Hašek nebezpečně z levého kruhu na vzdálenější tyčku, kterou jen těsně minul. Radovala se i Dukla, těsně před polovinou zápasu dal Svoboda kotouč před branku na Tomáše Chlubnu a šikovný útočník zblízka zvedl puk do horní části branky - 1:4. V pětatřicáté minutě předvedl hezké zákroky Chaloupek, když dvakrát nechal vyniknout svojí lapačku proti dobrým střelám Routy a Zíky. Závěr třetiny přinesl trošku emoce, když přišlo hned pět vyloučení a hostující Matyáš Filip inkasoval za zákrok do oblasti hlavy a krku navrch desítku.

Zkraje třetí části měla Dukla 61 sekund dlouhou přesilovku pět na tři, jenže využít jí nedokázala a ani vážněji neohrozila gólmana Jirouška. Kladno naopak početní výhodu proměnilo, ač se domácí tým poměrně slušně bránil. Poté ale Šmatlák na pravé straně počkal, až mu před branku najede Matěj Čermák, kterému stačilo nastavit hůl a upravit stav na konečných 1:5. Ani hosté v závěru nevyužili dlouhou přesilovku pět na tři a nenavýšili tak své vítězství.

Dukla i přes porážku neklesla na horší než 10. místo, jelikož Vítkovice padly v Pardubicích 3:1 a se Slavií má při bodové shodě lepší bilanci gólů ze vzájemných zápasů (+2). V osmifinále, hraném na tři zápasy, se tak Jihlava utká s Karlovými Vary, jenž po výhrách Rytířů a Pardubic spadly na sedmé místo. Půjde tak o reprízu loňského čtvrtfinále, ve kterém se tehdy radovala Dukla.

Ohlasy trenérů

Štěpán Moravec (HC Dukla Jihlava): V aktuálním rozpoložení jsme na Kladno neměli a utkání se bohužel rozhodlo během tří minut, resp. tří střídání v první třetině a pak se nám odskok soupeře těžko doháněl. I tak si musíme přiznat, že Kladno dnes bylo šikovnější na kotouči, bruslivější. V momentech, kdy jsme mohli výsledek korigovat, jsme ve svých pár šancích selhali. Zasloužené vítězství hostů. Historie se opakuje, jdeme opět na Karlovy Vary a máme týden na to, abychom se co nejlépe připravili.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie