5:1
(0:0, 5:1, 0:0)

Dukla jako nejslušnější tým ELH doplatila na vyloučení a v Boleslavi vysoko prohrála

06.03.2018 / Daniel Langer

Úvodní třetina důležitého zápasu play-out branky nepřinesla, ale její závěr byl mementem pro další část utkání. Dukla totiž poprvé v sezoně obdržela trest na 5 minut a do konce utkání za faul Davida Kajínka a hned poté vyhodil puk mimo led Matěj Stříteský. Mladá Boleslav po 19 vteřinách druhé třetiny využila dvojnásobnou početní výhodu, poté klasickou a po polovině zápasu se domácí v přesilovce trefili znovu. Jihlava, jenž v této sezoně vytvořila rekord slušnosti v počtu trestných minut na zápas, paradoxně doplatila na vyloučení. Na konci druhé třetiny přišly další branky, nejprve se znovu trefili domácí, pak snížil jihlavský útočník Adam Zeman a 12 sekund před druhou sirénou si Jakub Škarek smolně skopl puk do sítě. Červenožlutí ve třetím dějství chtěli snížit a vykřesat naději, ale při pěti přesilovkách trefili z hole Petra Šidlíka jen tyč. Po porážce 1:5 se tak Dukla přiblížila barážové hrozbě.
06.03.2018 17:30, Tipsport extraliga - 0. kolo

BK Mladá Boleslav

Růžička – Hanzlík, Nedomlel, Němeček, Eminger, Dlapa, Kotvan, Kurka – Orsava, Žejdl, Valský – Pacovský, Nahodil, Klepiš – Pabiška, Němec, Urban – Flynn, Volf, Kousal
5

HC Dukla Jihlava

Škarek (41. Kořenář) – Stříteský, Šidlík, Suchánek, Váňa, Půža, Kajínek, de la Rose – Seman, Zeman, Čachotský – Jiránek, Skořepa, Straka – Anděl, Hamill, Rabbit – Diviš, Hubáček, Žálčík
1
Branky a nahrávky: 21. Klepiš (Orsava, Žejdl), 24. Klepiš (Pabiška), 32. Kotvan (Pacovský, Pabiška), 36. Pacovský (Klepiš, Nahodil), 40. Pacovský – 38. Zeman (de la Rose, Anděl). Rozhodčí: Hribik, Lacina – Lhotský, Svoboda. Vyloučení: 7:5, navíc Nedomlel (MBL) 10 min. a do konce utkání - Kajínek (JIH) 5 minut a do konce utkání. Využití: 3:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1853. Střely na branku: 29:25. Průběh utkání: 4:0, 4:1, 5:1.

Průběh utkání

Bruslaři vlétli na svého soupeře ve velkém stylu a už po půlminutě hry mohli slavit úvodní branku střetnutí. To by ale Lukáš Žejdl musel na zadní tyči lépe zpracovat kotouč a zamést ho za jihlavského brankáře. Takto ale šance vyzněla do ztracena. Poté následovala pasáž hry, kdy oba celky preferovaly opatrnější pojetí hry. Bylo zjevné, že hlavním taktickým cílem bylo nespáchat lacinou chybu a neohrozit neopatrností vlastního brankáře.

Tomuto popisu se vymykala rána Jakuba Klepiše z mezikruží, kterou Škarek schytal přímo do masky. Mladý brankář se mohl jen otřeseně oklepat a musel pokračovat v utkání. V samotném závěru prvního dějství putoval do sprch po nevybíravém zákroku na Němce David Kajínek. Když následně vyhodil kotouč za hrazení Stříteský, měli Boleslavští dlouhou výhodu pěti proti třem, kterou si přenesli do druhé třetiny.

A v té už zmíněnou početní převahu dokázali využít. Nejprve si od modré čáry sjel na kruhy Jakub Klepiš a za mohutné podpory clonícího hráče zápěstím překonal Škarka poprvé. Uběhlo několik minut a domácí mohli opět slavit. Jakub Klepiš si vyměnil kotouč s Pabiškou a na vzdálenější tyči ho doklepl do branky. Od té doby jakoby Středočeši nalezli ztracené sebevědomí a diktovali tempo hry. Velkou šanci navýšit měl Nahodil, nejprve ale trefil horní tyč branky, v pokračující akci pak nedokázal dotáhnout bekhendový blafák.

Celek z města automobilů to nemuselo ale mrzet, jelikož se v úterý mohl opřít o přesilové hry. Oldrich Kotvan dostal prostor na modré čáře, posunul si puk do výhodnější pozice a propálil Škarka potřetí. Jihlava se svou přesilovkou nenaložila podobně. Naopak, po konci trestu si připravil palebnou pozici Dominik Pacovský a zacílil tak přesně, že vyrazil láhev hostujícího gólmana.

Jihlava se přeci jen dočkala snížení. Sražená rána de la Rose propadla skrz všechny bránící hráče. Zcela osamocený Adam Zeman před Růžičkou nic moc složitého nevymýšlel a napálil kotouč do horní části branky. Pokud měli hosté v úmyslu vstřelené branky využít k obratu skóre po vzoru Olomouce, museli tyto plány rychle opustit. Několik sekund před druhou sirénou totiž Dominik Pacovský zblokoval Škarkovu rozehrávku a z nulového úhlu trefil vracejícího se brankáře, od kterého odrazil kotouč za brankovou čáru.

Po první bezbrankové dvacetiminutovce se tak v té druhé roztrhl s přesnými střelci pytel a ŠKOENERGO Aréna viděla přesných zásahů hned šest. A k velké radosti domácího publika hned pět z nich do jihlavské branky. Do té závěrečné už musela Jihlava vletět po hlavě o doufat v zázrak. O realizaci těchto představ se pokusil postarat Zeman, nadvakrát si ale vylámal zuby na jistém Růžičkovi. S postupem času začalo přibývat důrazných zákroků.

Jedno takové naražení proti hrazení se jal trestat boleslavský Nedomlel, jihlavským hokejistům ale při pohledu na urostlého obránce došly argumenty a jeho výzvu nikdo nepřijal. Nicméně za svou aktivitu si Nedomlel vysloužil trest do konce utkání. Jihlava měla platonický tlak, Růžička ale nemusel řešit žádné extrémně ošemetné situace. Navýšit mohl v závěru utkání po chybě obrany Pacovský, jenž útočil na hattrick, nastřelil ale pouze tyč. Více už se skóre neměnilo. Závěr střetnutí si Boleslav pohlídala a po zásluze bere důležité tři body.

Ohlasy trenérů

Viktor Ujčík (BK Mladá Boleslav): Stejně jako Jihlava, jsme si i my uvědomovali důležitost střetnutí. Narozdíl od soupeře jsme ale nebyli v pozici těch, kdo musí útočit a celý zápas diktovat tempo hry. Hráče jsme nabádali, aby byli trpěliví a počkali si na své šance a z tohoto pohledu musíme být spokojení. Takticky jsme odehráli, co bylo třeba a utkání měli od druhé třetiny pod kontrolou i výsledkově. Musím pochválit obě formace na přesilové hry, které dokázaly utkání rozhodnout a dodat nám klid, přestože produktivita není v poslední době naší silnou stránkou. Jsme dobití, z utkání odstoupili tři hráči, kteří čekají na vyšetření a uvidíme, jak tato dopadnou. Případně by prostor dostali další hráči, kteří poslední zápasy tolik prostoru nedostali. Hotovo ještě není, v úterý jsme ale učinili velký a důležitý krok k záchraně.

František Zeman (HC Dukla Jihlava): Věděli jsme, že utkání je velmi důležité pro další vývoj skupiny o udržení. Přijeli jsme s jasným cílem uhrát tu vítězství, abychom ten bodový rozdíl mezi oběma mužstvy umenšili a to se bohužel nepodařilo. Soupeř utkání rozhodl v početních výhodách, ve kterých připsal tři branky a následně si už vývoj utkání zkušeně hlídal. Z tohoto pohledu musíme uznat, že Boleslav získala tři body zaslouženě. Rozhodnuto bude ale až po šestém kole a my rozhodně zbraně neskládáme.