8:2
(2:0, 4:2, 2:0)

Zatím největší střelnice. Dukla nasázela Prostějovu osm gólů a jasně vyhrála

24.10.2018 / Tomáš Kalas

Jihlavským hokejistům se vstup do utkání vydařil, když se již ve čtvrté minutě trefil Vlastimil Dostálek. V závěru třetiny zakončil Tomáš Harkabus krásnou souhru s Davidem Tůmou a Dukla tak po úvodním dějství navázala na zápas proti Přerovu. Domácí byli nadále při chuti. Hned na začátku třetiny se prosadil David Tůma a v polovině utkání dal dvě branky Tomáš Jiránek. Střelnice pokračovala, Prostějov totiž dvěma slepenými góly během 20 vteřin nabral křídla, které ale rázně přistřihl Vlastimil Dostálek gólem ve stylu pojď sem, kam jdeš. A právě tento jihlavský forvard ve 47. minutě zkompletoval hattrick. Dosavadní letošní jihlavský rekord v počtu nasázených gólů překonal svojí premiérovou trefou v červenožlutém dresu Dominik Hrníčko a Dukla tak zvítězila počtvrté z posledních pěti zápasů - 8:2.
24.10.2018 17:30, Chance Liga - 18. kolo

HC Dukla Jihlava

Lundström – Kajínek, Váňa, Pohl, Doudera, Štebih, Mareš, Štindl – Tůma, Werbik, Havránek – Anděl, Skořepa, Dostálek – Harkabus, Hlinka, Jiránek – Vála, Hrníčko, Půža
8

LHK Jestřábi Prostějov

Neužil (29. Huf) – Mikliš, Krejčí, Havlík, Zdráhal, Rašner, Kolář, Foltýn – Luňák, Divíšek, Nouza – Karpov, Kverka, Žálčík – Dvořáček, Venkrbec, Prokeš – Starý, Antoníček, Matýs
2
Branky a nahrávky: 4. Dostálek (Anděl, Skořepa), 19. Harkabus (Tůma, Werbik), 24. Tůma (Werbik, Havránek), 30. Jiránek (Hlinka, Harkabus), 34. Jiránek (Anděl), 39. Dostálek (Anděl, Štindl), 47. Dostálek (Skořepa, Anděl), 55. Hrníčko (Havránek, Werbik) – 36. Venkrbec (Luňák, Kolář), 36. Dvořáček (Kverka, Karpov). Rozhodčí: Doležal, Vokřál – Coubal, Kokrment. Vyloučení: 4:5, navíc Havlík (PRO) 5 minut a do konce utkání. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 1357. Střely na branku: 40:21. Průběh utkání: 5:0, 5:2, 8:2.

Průběh utkání

Ti, kteří pozdě přišli na zimní stadion, si mohli drbat hlavu. Hned ve čtvrté minutě přišla zpoza branky přihrávka na Anděla, který místo střely přenechal puk na druhé straně postavenému Vlastimilovi Dostálkovi, který přes ležícího Neužila otevřel skóre dnešního zápasu. Možnost navýšení přišla prakticky hned po gólu, když se nechal vyloučit hostující Karpov. Jihlava hrála prakticky ale šest minut přesilovky v kuse, vždy těsně před koncem prostějovského trestu šel na trestnou další hráč hostí. Využití ale nepřišlo žádné, to však ani na druhé straně, když domácí museli hrát 79 sekund v oslabení 3 na 5, stejně jako v Budějovicích se však Jihlava ubránila. A tak přišel trest na druhé straně ke konci periody. Tůma si pokryl kotouč na levé straně, před brankou našel Tomáše Harkabuse, který zasadil Prostějovu druhý úder. O čtyřicet sekund později to mohlo být o tři branky, Skořepa ale přečíslení vyřešil samostatnou střelou, která skončila mimo branku.

I v prostřední části přišel poměrně brzký gól. Werbik dokázal v rohu vybojovat kotouč a přes Havránka se puk dostal až k Davidu Tůmovi, který z pravého kruhu dodal Dukle tři góly náskoku. O šest minut později bylo ještě na stadionu mnohem veseleji, průniková přihrávka do útoku našla Tomáše Jiránka, který nadvakrát prostřelil Neužila. To už bylo pro jedničku Prostějova, moc, své místo přenechal pro Daniela Hufa. Jihlava stále neměla dost a hře jasně vládla. Vidět to bylo i při hře 4 na 4, po vzájemném vyloučení Divíška a Dostálka. Prostějov si ale v tomto utkání vybral také smůlu, Anděl nejprve v 34. minutě nestihl puk do úniku, za brankou ale díky špatné rozehrávce Neužila se dostal na puk zpět a Tomáš Jiránek navýšil již na hrozivých pět branek. Za necelé dvě minuty se ale Jestřábi lehce dotáhli, nejprve zabojoval v 36. minutě na levém kruhu Matouš Venkrbec, který doklepl do branky vyraženou střelu, o dvacet sekund později vyvinuli hosté enormní tlak na domácí branku a David Dvořáček snížil z pohledu Hanáků na 2:5. Když už to ale vypadalo na to, že by poslední třetina byla ještě pro hosty hratelná, jejich obrana si špatně rozebrala hráče, Anděl našel před brankou opět volného Vlastimila Dostálka, který vrátil v čase 38:55 domácím čtyřgólové vedení.

Ve třetí třetině už moc hokejové krásy k vidění nebylo, oba týmy pouze dohrávaly. Přesto dokázala Jihlava nejprve divákům ve 44. minutě ukázat krásnou kombinaci na první dotek, Werbik však trefil Hufovu hůl. Mrzet ho to však nemuselo, neboť o tři minuty později zkompletoval Vlastimil Dostálek hattrick. Skořepa ho vybídl přesnou přihrávkou na pravý kruh a Dostálek zkušeně proměnil. V čase 54:19 se urodil i osmý gól, prosadil se Dominik Hrníčko po přihrávce od Havránka v brejkové situaci. Závěr zápasu dohrával Prostějov v oslabení, čtyři minuty před koncem nevybíravě Havlík sestřelil u hrazení Jiránka, spoluhráče se ještě zastal ručně David Váňa. Havlík dostal trest do konce utkání, Váňa pak menší trest za hrubost. Závěr zápasu už nic nenabídl a Jihlava si spravila dokonale chuť po prohře v Budějovicích, Jestřáby doma přehrála suverénně 8:2.

Ohlasy trenérů

Jiří Vykoukal (Jestřábi Prostějov): Z naší strany to byl festival individuálních chyb. Veškerá příprava, kterou jsme k zápasu dělali, byla k ničemu, protože naše individuální výkony byly příšerné. Jihlava toho využila a zaslouženě vyhrála.

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): Soupeř má spoustu šikovných hráčů a úvod byl takový trošku na obě dvě strany. Potom jsme takovým tím cíleným tlakem a možná jsme využili chyb soupeře, jak říkal Jirka. Odskočili jsme na 5:0, ale na chviličku jsme vypadli z role a soupeř toho hned využil. Museli jsme si na střídačce něco říct, abychom se trošku srovnali. Protože soupeř má, jak jsem říkal, nebezpečné hráče a stačí tam jedna taková lajdáckost, aby padla branka. Ale jsme samozřejmě rádi, že se nám utkání povedlo i co se branek týče.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie