3:0
(1:0, 2:0, 0:0)

Dobrá práce! Honza Brož si připsal další nulu a Dukla tak porazila Slavii

12.01.2019 / Tomáš Kalas

Ve vyrovnané první třetině posledního kola třetí čtvrtiny soutěže se muselo čekat až do 16. minuty. Jihlava nejprve nevyužila 23 sekund 5 na 3, pokračující početní výhodu ale zužitkoval Adam Zeman. Zeman byl i při druhém gólu, když po šanci hostí individuální akcí donutil hostujícího gólmana k zákroku, odražený puk si ale našel Nicolas Werbik a zametl ho za záda Růžičky. V 29. minutě už to bylo o branky tři, když těžil z akce Tomáše Havránka Tomáš Harkabus. Druhá třetina musela být nuceně rozdělena kvůli trhlinám v ledu, zbývajících pět minut a 52 sekund se přeneslo do poslední části, která byla tedy delší než obvykle. Slavia v ní byla lepší tým a Jihlavu dokonce přestřílela, skvělý Jan Brož ale dokázal všechny menší či větší šance pokrýt a připsat si další nulu na své konto. Dukla upevnila svoje vedoucí postavení výhrou 3:0.
12.01.2019 17:30, Chance Liga - 45. kolo

HC Dukla Jihlava

Jan Brož – Pohl, Holý, Štebih, Matějíček, Štindl, Půža, Černohorský – Anděl, Skořepa, Pekr – Zeman, Werbik, Čachotský – Klíma, Hlinka, Havránek – Harkabus, Osmík, Hrníčko
3

HC Slavia Praha

Růžička – Duda, Novák, Drtina, Štibingr, Barák, Saňa, Valík – Doležal, Vrdlovec, Vlček – Krejčík, Kubica, Ondráček – Procházka, Kverka, Jaroslav Brož – Heldák, Kohút, Šmerha
0
Branky a nahrávky: 16. Zeman (Werbik), 22. Werbik (Zeman, Čachotský), 29. Harkabus (Havránek, Štindl). Rozhodčí: Kopeček, Vokřál – Kotlík, Maštalíř. Vyloučení: 3:3. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 2255. Střely na branku: 34:31. Zblokované střely: 5:4. Vhazování: 34:26. Průběh utkání: 3:0.

Průběh utkání

Do první pětiminutovky vstoupil lépe hostující celek, který si sice žádnou větší šanci nevytvořil, opticky měl však více ze hry. Na šance a nasazení chudá první třetina přinesla větší drama až na začátku 13. minuty. Jako první okusil kvalitu jihlavské trestné lavice Daniel Vrdlovec. O 97 sekund bylo pro Slavii ještě hůře, když šel ven Barák za sekání a Dukla dostala 23 sekund početní výhody 5 na 3. První buly po vyloučení ale vyhrál hostující centr a Pražané se tak bez sebemenších potíží ubránili. Neubránili se již však pokračující přesilovce domácích 5 na 4. Ze skrumáže těl za Růžičkovou brankou si vyškrábl kotouč Zeman a nahrál mezi kruhy Werbikovi, jenže ten z nadějné pozice trefil pouze gólmana. Od něj se puk ale odrazil do volného prostoru, kde předčil svým důrazem obránce hostí Adam Zeman a jednoduchým umístěním puku do prázdné poslal Jihlavu do vedení. První třetina už pak následně nenabídla žádnou větší akci ani šanci a Dukla přicházela do druhé třetiny s jednobrankovým náskokem.

Již po zhruba deseti sekundách ale o něj mohla přijít. Na nenápadný pas od pravého mantinelu si najel před branku Šmerha a zblízka tečoval před Brožem, který ale puk na hrudi udržel. O minutu později tak vstoupilo do tohoto zápasu legendární pravidlo „nedáš - dostaneš“. Zaváhání při zpracování kotouče jedním z hostujících beků potrestal nejprve Zeman samostatnou akcí, tu ale Růžička vychytal. Nevychytal již ale dorážku Nicolase Werbika do prázdné branky. Slavia se mohla vrátit do hry při přesilovce během vyloučení domácího Štindla. Zejména po konci početní výhody měla nebezpečné náznaky šancí, především kvůli nepřesné rozehře domácího celku. Všechny větší či menší pokusy ale obrana Dukly pokryla a v čase 28:10 udeřila potřetí. Tomáš Havránek na pravém křídle odvedl kus práce, zbavil se dvou obránců a křižně přehrál na Tomáše Harkabuse, který z první umístil touš do branky. Druhá třetina se ale kompletní nedohrála. Důvodem byly trhliny v ledu, a proto se sudí v čase 34:08 po dohodě s kapitány rozhodli pro nařízení osmnáctiminutové přestávky, kterou využili ledaři k úpravě ledu a zalepení děr. Zbytek druhé třetiny se pak dohrávala jako jedna, tedy necelých 26 minut.

První část třetiny zvládli lépe domácí, kteří si v rozmezí jedné minuty vytvořili dvě šance. Nejprve Holý neproměnil v gól přihrávku od Osmíka do volného prostoru, hostující Růžička vyjel proti a zneškodnil. O minutu později se Anděl dostal sám mezi kruhy do tutovky, ze vzduchu ale puk netrefil do branky, ale na zadní plexi. Slavia s vědomím tříbrankové ztráty do toho začala ve zbytku zápasu více „šlapat“, jenže jí nebylo přáno vstřelit kontaktní gól. Nepovedlo se jí to ani v přesilovce po vyloučení Pohla v 45. minutě. Dukla podnikala kontry do otevřené obrany, které se mnohdy snažila dohrát až do prázdné, Slavia naopak spoléhala na clonění před Brožem. 115 sekund před koncem byl vyloučen domácí Zeman za pozdní dohrání a symbolicky v oslabení mohli domácí uzavřít toto utkání, jak Hrníčko, tak Štindl ale puk do poloprázdné branky nedotlačili. Jihlava přehrála Slavii tříbrankovým rozdílem a po zápase se ovací dočkali oba gólmani. Jan Brož za vychytanou nulu, David Honzík pak za návrat do Jihlavy.

Ohlasy trenérů

Jan Srdínko (HC Slavia Praha): Zápas v Jihlavě byl tradičně těžký. Neměli jsme špatný vstup do zápasu. První třetina byla oboustranně vyrovnaná, až do našich dvou po sobě jdoucích vyloučení a při druhém z nich jsme dostali branku. Nicméně po první třetině byl stav jen 1:0 a vše bylo vyrovnané, byť nás Jihlava v tento moment asi přestřílela. Z naší strany, což rozhodlo o celém utkání, byla nejslabší druhá třetina. Dopouštěli jsme se v ní strašně moc chyb, ztrát kotoučů jak ve středním pásmu, tak u modrých čar. Bylo štěstí, že tak kvalitní tým, jako je Jihlava, našich chyb více nevyužila. Do třetí třetiny jsme se snažili zmobilizovat se a zjednodušit hru. Vytvořili jsme si prostorový tlak i nějaké šance, ale bohužel koncovka nás dlouhodobě trápí. Gól jsme nedali a tím pádem jsme nemohli vyhrát.

František Zeman (HC Dukla Jihlava): Splnili jsme to, co jsme si řekli, že ze zápasu chceme tři body, což se nám podařilo. Jsme ale spokojení jen s první třetinou a s částí druhé třetiny. Po přerušení hry, resp. předčasném ukončení druhé třetiny kvůli ledu, jsme byli lehkovážní a nebyli jsme zodpovědní v obranném pásmu. Dělali jsme hloupé chyby s naivními ztrátami kotouče. Slavia z toho najednou měla více šancí než my. O gól jsme si koledovali a jen díky fantasticky chytajícímu Honzovi Brožovi jsme gól nedostali. Z toho se musíme poučit a nemůžeme si dovolit takhle laškovat s výsledkem. Další věc, která nás mrzí je, že Michal Hlinka utrpěl zranění kolene a odešel rovnou do nemocnice. Na konci zápasu se vrátil a má ortézu. Druhá věc je, že dneska končil i Tomáš Havránek, který se má zítra hlásit v Třebíči. To jsou dvě ztráty, které nás postihly, a nejsme za ně vůbec rádi.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie