3:1
(0:1, 1:0, 2:0)

Dukla ovládla derby Vysočiny i na domácím ledě

07.12.2019 / Milan Horák

I druhé vzájemné utkání v základní části mezi Duklou a Třebíčí skončilo příznivěji pro Duklu. Derby Vysočiny se odvíjelo ze začátku lépe pro Horáckou Slavii. V 10. minutě otevřel skóre Šimon Szathmary a Třebíč šla do vedení. Zásluhou Daniela Koláře, Ondřeje Matýse a Tomáše Chlubny Dukla přestřílela Třebíč a bere si z posledního zápasu základní části tři body. Utkání skončilo výsledkem 3:1.
07.12.2019 17:30, Chance Liga - 30. kolo

HC Dukla Jihlava

Brož – Pohl (A), Staněk, Vála, Kolář, Půža, Holý, Piegl – Čachotský (C), Fronk, Machač – Harkabus, Poletín, Illéš – Anděl, Matýs, Chlubna – Vyvial, Juda, Lichanec
3

SK Horácká Slavia Třebíč

Jekel – Forman, Nedbal (A), Hort, Szathmáry, Jenáček, Furch – Bittner, Král, Šťovíček (A) – Vodný (C), Nedvídek, Havránek – Michálek, Kunc, Kratochvíl – Malec, Havlát, Paták – Ferda
1
Branky a nahrávky: 39. Kolář (Fronk), 48. Matýs (Lichanec), 59. Chlubna (Anděl) – 10. Szathmáry (Vodný). Rozhodčí: Čech, Jaroš – Podrazil, Axman. Vyloučení: 2:6. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1966. Střely na branku: 29:21. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 3:1.

Průběh utkání

První třetinu druhého derby Vysočiny provázely poměrně delší dobu vysoké nepřesnosti z obou stran. Dukla nevyužila ani jednu ze tří početních výhod, Třebíč si vyzkoušela pouze jedinou přesilovou hru, ale také nebyla úspěšná. Skóre dnešního zápasu otevřel v 10. minutě Šimon Szathmáry, který si společně s Vodným vykombinoval obranu Dukly. Szathmáry to měl následně do prázdné branky velice jednoduché - 0:1. Do konce třetiny další branka nepadla a hráči šli do kabin za příznivějšího stavu pro Třebíč.

Do druhé části nastupovali hráči Dukly v početní výhodě 5 na 4 po vyloučení Szathmáryho v první třetině. Čtvrtou početní výhodu se jim ale také nepodařilo využít a Třebíč byla stále ve vedení právě díky vstřelené brance Szathmáryho v 10. minutě první části. Vyrovnání 1:1 si vzal na starost ve 39. minutě Daniel Kolář, který obdržel kotouč ihned po vyhraném buly Fronka, a střela z modré propadla až za záda Jekela. Po dvou třetinách byl stav nerozhodný 1:1.

Třetí třetina byla z obou stran nejvyrovnanější a nejhokejovější. Vedení 2:1 Dukle zařídil ve 48. minutě Ondřej Matýs. Po kombinaci s Peterem Lichancem se ke kotouči dostal poměrně ve vysokém úhlu, ale jeho střela si našla cestu do horní části Jekelovy branky. Následně se klid na hole vrátil na stranu Dukly a na hře se to jasně projevilo. Hosté začali faulovat, zbytečně se nechávali vylučovat a doplatili na to. Furch nedokázal vyhodit puk z předbrankového prostoru, Lukáš Anděl ho o něj obral a vznikla situace, kde zůstali dva hráči Jihlavy sami před Jekelem. Anděl pouze posunul kotouč vedle sebe na Tomáše Chlubnu, který trefil prázdnou část branky, a zařídil tak Dukle vítězství 3:1.

Ohlasy trenérů

Jaroslav Barvíř (SK Horácká Slavia Třebíč): Utkání začalo z obou stran opatrně. Dukla dostala možnost přesilové hry, zmáčkla nás a zápas se trošku rozjel. První třetina byla vyrovnaná a z jednoho brejku jsme dali krásný gól na 1:0. Ale s třetinou jsme moc spokojení nebyli, jelikož jsme měli mnoho ztrát na útočné modré čáře, přechod do útočného pásma nebyl dle našich představ a soupeře jsme tím dostávali do šancí a brankových příležitostí. Něco jsme si k tomu po třetině řekli. Ve druhé části začala Dukla přesilovkou, ve které nás dostala pod tlak. Nedařily se nám vyndavat puky z opěrných bodů a přechod z obranného pásma do středního. Jihlava byla tuto část třetiny lepší, ale i tak jsme si vytvořili dvě gólové šance. Jenže tváří v tvář gólmanovi jsme je nevyužily a místo toho, abychom odskočili na dvougólové vedení, tak jsme udělali hrubou systémovou chybu a soupeř dal gól do kabiny. Ve třetí třetině jsme měli špatné obranné postavení po souboji na mantinelu a soupeř nás z přečíslení trestal na 2:1. Pak už to byla z naší strany spíše křeč, byli jsme podráždění a byly tam od nás fauly, takže jsme se nedostali ani k power-play, kterou jsme chtěli. I tak si myslím, že dnešní zápas byl z pozice rozhodčích na nás dost přísný. Ale k tomu se nemohu moc vyjadřovat. Jihlava zaslouženě vyhrála, dala tři branky, my jsme dali pouze jednu.

Viktor Ujčík (HC Dukla Jihlava): Připravovali jsme se na těžký zápas, jelikož Třebíč má dobrý tým, silný na puku. Chtěli jsme proto co nejvíce času strávit u nich ve třetině, abychom eliminovali jejich přednost, což je hra v útočném pásmu. Dobrým začátkem se nám to dařilo, hlavně ze začátku první třetiny, bohužel jsme z toho nedali žádný gól. Měly jsme nějaké gólové šance, ale po naší střele bylo většinou slyšet plexisklo. Proto jsem apeloval na kluky, aby vlastně třebíčskému gólmanovi dali šanci dostat gól tím, že branku vůbec trefí... Ve hře bylo to naše klasické, že jsme se do soupeře tlačili, ale nedali jsme gól a přišlo rozčarování - ježíšmarjá, my jsme gól nedali - a měli jsme takový ten strach o výsledek. Třebíč nás začala ke konci první třetiny přehrávat, byla aktivnější a hrála u nás ve třetině lépe. Byla sebevědomá na puku a z jednoho přečíslení nám dokázala dát gól. Tím nás trošku rozhodila, ale naštěstí jsme se chytili přesilovkou ke konci třetiny a tím, že pokračovala hned ve druhé dvacetiminutovce. Proto byl náš vstup do druhé části lepší. Potom už jsme si drželi převahu v utkání vlastně až do konce. Hlavně bylo důležité, že jsme paradoxně dali gól z nešance. Byl to pro nás důležitý gól a uvěřili jsme tomu, že když budeme náš systém dodržovat a když budeme aktivní, tak můžeme vyhrát. Měli jsme více přesilových her a nehráli jsme je vůbec špatně, byť na můj vkus trošku pasivně s málem střelby. Nakonec jsme v jedné z nich dokázali dát gól. Jsem hrozně hrozně moc rád, že jsem derby zvládli, a ten týden nyní bude takový lepší.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie