3:2
(0:0, 3:2, 0:0)

Góly padaly jen ve druhé třetině, Dukla dala o jeden více a bere tři body

12.09.2020 / Tomáš Lysý

První třetina úvodního zápasu nové sezony rozhodně nebyla rozkoukávací. Přinesla několik zajímavých šancí, z nichž ty větší byly na jihlavské straně, ale bez gólového efektu. Z druhé části uplynulo jen 23 sekund, když první jihlavský gól nové sezony vsítil Tomáš Čachotský. Jenže hosté zásluhou Daniela Vachutky téměř stejně rychle vyrovnali. Ve 33. minutě se prosadil ex-jihlavský Dominik Hrníčko, ovšem Jestřábi o dvě minuty později doplatili na nedisciplinovanost. Minutovou přesilovku pět na tři ztrestal Jiří Fronk a v klasické výhodě se prosadil Matěj Zadražil. V závěrečném dějství Jihlava držela vedení a na konci ubránila také oslabení čtyř proti šesti, takže bere z prvního mače nové sezony tři body - 3:2.
12.09.2020 17:30, Chance Liga - 1. kolo

HC Dukla Jihlava

Brož – Krenželok, Černý, Bukač, Kolář (A), Strejček, Bilčík, Mareš – Illéš, Skořepa (C), Čachotský (A) – Fronk, Zadražil, Jiránek – Pekr, Poletín, Harkabus – Chlubna, Lichanec, Hrala
3

LHK Jestřábi Prostějov

Bláha – Matyáš, Sova, Drtil, Staněk, Piegl, Hrdinka – Mrázek, Bartoš (A), Gago – Jandus, Kaut (C), Vachutka – Žálčík (A), Chlán, Hrníčko – Motloch, Novák, Ouřada
2
Branky a nahrávky: 21. Čachotský (Zadražil, Illéš), 35. Fronk (Poletín, Čachotský), 36. Zadražil (Chlubna) – 21. Vachutka (Kaut), 33. Hrníčko (Žálčík). Rozhodčí: Doležal, Marek – Polák, Zídek. Vyloučení: 4:4, navíc Zadražil (JIH) 10 minut OT. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 714. Střely na branku: 30:25. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 3:2.

Průběh utkání

Již úvod zápasu ukázal, že nebude nouze o zajímavé momenty. Bohužel i o ty, které fanoušci neradi vidí. Hned na začátku utkání odstoupil kvůli zranění hostující forvard Gago, za Duklu bohužel vzápětí následoval Josef Skořepa s Janem Strejčkem.

Dukla první oslabení přestála dobře a ve čtvrté minutě obránce Černý z ideální střelecké pozice jen těsně minul branku. Jihlavští měli velkou šanci i na začátku jedenácté minuty, kdy Illéš taktéž v pozici mezi kruhy těsně minul branku. Následně nevyužila dvě přesilovky ani Dukla a když se Illéš v závěru třetiny opět neprosadil, čekalo se na branku v první třetině marně.

O to více však byla gólová druhá část. Uplynulo jen 23 sekund, když ve skrumáži před brankou přihrál Zadražil na Tomáše Čachotského a ten otevřel skóre utkání. Jihlavská radost vydržela jen 32 sekund. V situaci dva na jednoho přihrál Kaut na Daniela Vachutku, který se zblízka trefil nad lapačku Brože. Dukla následně přestála oslabení, ovšem v čase 32:57 kapitulovala. Domácí v rohu obranného pásma zbytečně ztratili puk, Žálčík jej rychle poslal mezi kruhy pro hbitého Dominika Hrníčka, jenž střelou z první pohotově zakončil souhru ex-jihlavských forvardů.

Ani radost hostí nevydržela dlouho. V rozmezí 57 sekund totiž byli vyloučení Drtil s Hrníčkem a Dukla trestala. Ve dvojnásobné přesilovce sice Čachotský přes beton gólmana nedostal puk na volného Jiřího Fronka, tomu ale rychle přistrčil kotouč Poletín a obrozenému střelci nedělalo problém trefit poloprázdnou klec. Za 34 vteřin již Dukla vedla. Chlubna si najel před branku, kde už neměl tolik prostoru k zakončení. Ovšem Matěj Zadražil ukázal, že si před brankou ví rady, byl první u odraženého puku a napálil ho nekompromisně nad ležícího gólmana - 3:2.

Slušný hokej byl k vidění i ve třetí části. Domácí brankář Brož si nejprve připsal výborný zákrok proti dalšímu ex-jihlavskému hráči, obránci René Pieglovi. Na druhé straně pak zvonila tyčka po střele Harkabuse. Jihlava poté výborně zvládla oslabení, kdy hosty nepustila do žádné šance. Do ní se dostal až sedm a půl minuty před koncem Hrníčko, jehož druhou gólovou radost v zápasu zastavila tyčka.

Domácí se čím dál častěji zaměřovali na poctivou defenzívu. Minutu a půl před koncem mače odvolali hosté gólmana Bláhu a v čase 59:10 přišlo jihlavské vyloučení, takže Jetřábi hráli zvýhodněnou přesilovku šest na čtyři. Brož ale zavřel svojí branku a Dukla tak vyhrála 3:2.

Ohlasy trenérů

Jiří Šejba (LHK Jestřábi Prostějov): Co k výsledku 2:3 říct? Viděli jste sami, že hra z naší strany byla určitě dobrá. Překvapili jsme domácí naším pojetím, jelikož jsme viděli nějaké zápasy Dukly. Ale zápas a hokej se hraje na góly a domácí dali o jeden více. Mrzí nás určité věci, které jsme udělali blbě. Ať už vyloučení či šance, které jsme měli. Škoda, že jsme nevybojovali bod.

Viktor Ujčík (HC Dukla Jihlava): Jak říkal Jirka, Prostějov hrál moc dobře, aktivně, agresívně a my jsme se úplně nedostali ke hře, kterou jsme chtěli. Protože soupeř k nám hned přistupoval. Šlo o první zápas sezony, v naší hře byla nervozita, led také nebyl úplně ideální, jelikož venku jsou vedra a to také ubírá na nějaké přesnosti. Ale jsme hrozně rádi, že jsme zápas dokázali zvládnout za tři body. Protože začalo utkání a Prostějov měl hned zraněného hráče, my dva dlouhodobě zraněné hráče, další centr mi seděl na trestné na 10 minut a najednou ve třetí minutě koukám na lavici a mám první dva centry mimo hru. Museli jsme se tomu nějak přizpůsobit, ale tohle vše přináší hokej. Jsme opravdu rádi, že se nám to povedlo, zvládli jsme utkání a máme tři body. Myslím si, že se zápas musel líbit i díky soupeři, který hrál skvělý hokej. Ke zraněním: Josef Skořepa má problém se žebrem, protože to má oteklé. Musí na kontrolu na sono a to nám ukáže, na jak dlouho to bude. Do čtvrtka má úplně klid. Jan Strejček má zlomený prst, takže bude delší dobu mimo.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie