4:3sn
(1:0, 2:0, 0:3 - 0:0)

Hořké vítězství. Dukla přišla o tříbrankové vedení, nakonec bere dva body

30.01.2021 / Tomáš Kalas

Sobotní večer nabídl všechno, co by hokejový zápas měl mít. Emoce, nasazení a dramatické momenty. Po 40 minutách by však pochyboval jenom málokdo, že by Dukla přišla o tříbrankový náskok. Jenže Rytířům stačilo dvě a půl minuty třetí třetiny, aby se docvakli a v čase 51:33 srovnali zásluhou Jaromíra Jágra. Šlágr kola tak nakonec šel až do nájezdů, kde to rozsekl Jiří Fronk bekhendem, Jihlavští tak berou vydřené dva body - 4:3 po nájezdech!
30.01.2021 17:30, Chance Liga - 25. kolo

HC Dukla Jihlava

J. Brož – Dundáček, Kolář, Černý, Strejček, Bilčík, Eliáš, A. Dvořák – Čachotský, Skořepa, Havránek – Jiránek, Fronk, Illéš – Harkabus, Zadražil, Pekr – V. Brož, Lichanec, Juda
4

Rytíři Kladno

Brízgala – Frye, Mikliš, Kehar, Snuggeru, Zacharčuk, Suchánek, Ticháček – Melka, Plekanec, Kubík – Guman, Marosz, Račuk – Bílek, Machač, Jágr – Hajný, Filip, Hlava
3
Branky a nahrávky: 20. Harkabus (Zadražil, Černý), 25. V. Brož (Lichanec), 32. Dundáček (Fronk, Pekr), rozh. náj Fronk – 42. Hlava, 43. Zacharčuk (Machač), 52. Jágr (Plekanec, Kubík). Rozhodčí: Valenta, Marek - Zídek, Tvrdík. Vyloučení: 9:10. Využití: 2:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 0. Střely na branku: 25:35 (9:9, 11:13, 4:9 - 1:4). Zblokované střely: 8:15. Vhazování: 35:32. Průběh utkání: 3:0, 3:3, 4:3.

Průběh utkání

Tempo očekávaného zápasu bylo od prvních minut vysoké, přičemž více ze hry mělo Kladno. Pomohlo mu k tomu i brzké vyloučení Černého a hned na začátku třetí minuty se dostal do střelecké pozice Jágr, který ale nastřelil jenom pravou tyč. Rytíři byli po většinu první třetiny opticky lepším celkem, chyběla jim ale přesnější koncovka, navíc v mnoha případech byl také jistý Jan Brož v jihlavské brance. Po nástupu hostů se však začínal obraz hry srovnávat a ke slovu se dostala i Jihlava během přesilovky, Jiránek ale na konci 13. minuty odražený puk do branky nedokázal v těžké pozici doklepnout. Přesto se nakonec po první třetině radovala Dukla. Stačila k tomu přesilová hra po vyloučení Hajného za pozdní dohrání. Tomáš Harkabus po přiklepnutí Černého napřáhl na modré a bombou z první propálil Brízgalu, navíc jenom 39 sekund před sirénou!

Ačkoliv do druhé třetiny přicházela Jihlava v oslabení, brance byla blíže v jeho závěru, kdy Havránek dokázal při vlastním oslabení ujet, zakončení ale přišlo nad břevno kladenské branky. Dukla však zvýšila intenzitu pohybu, dostávala se snáze do otevřené obrany Kladna a vyneslo jí to v 25. minutě už vedení o dvě branky. Juda podstoupil tvrdý osobní souboj se Zacharčukem a vyřadil ho tím na danou situaci ze hry. Proto se otevřela cesta pro Vítězslava Brože, který si nabruslil až mezi kruhy a propálil hostujícího brankáře přes teploměr. Kladno se směrem dopředu trápilo a na jeho straně rostla podrážděnost. Na konci 30. minuty se po důrazném souboji na brankovišti strhla bitka, ze které vyšli domácí s přesilovkou, která se ještě umocnila o následné vyloučení Hlavy. Přesilovku 5 na 3 Dukla využila v čase 31:36, Filip Dundáček na uvítanou střelou z levého kruhu křížem dal domácím už tři branky náskoku a v tu chvíli to vypadalo už poměrně jasně. Lépe mohlo být na konci 39. minuty, kdy i domácí hráli v dvojnásobném oslabení, jenže se Josef Skořepa dokázal dostat do úniku, leč Brízgalu mezi betony neprostřelil.

Třetí třetina byla pro Jihlavu hodně drsným návratem. Vše začalo už po minutě hry, když při vlastním oslabení získal puk Nicolas Hlava, dostal se do úniku, který i pohodlně zakončil. Rytíři cítili krev a tvrdě za ní šli. Jenom o 91 sekund později bylo pro ně ještě lépe, střela Stěpana Zacharčuka z levého kruhu, totiž překvapivě proletěla až do branky. Domácí zcela vypadli z tempa, Kladno začalo jednoznačně Duklu přehrávat a srovnávací gól pro hosty doslova visel ve vzduchu. Nakonec se Středočeši dočkali v přesilové hře. Jiránek na trestné jenom sledoval, jak Jaromír Jágr dostal na kruh zpětnou přihrávku od Plekance a švihem spustil obrovskou radost na střídačce, neboť bylo vyrovnáno - 3:3! Poté se hrál již vyrovnaný hokej, ani jeden tým se nechtěl příliš pouštět do útočných manévrů, které by mohly v případě propadu vzadu být fatální. Ještě jedna šance pro domácí se ale našla, bekhendové zakončení Strejčka v brejku ale pět minut před koncem vykryl Brízgala.

A tak se šlo do prodloužení, kde Kladenští častěji hráli s pukem a dostávali se do střeleckých příležitostí, ani jedna z nich se však neujmula. Nejblíže brance byl v polovině pětiminutovky Račuk, jehož nepříjemnou střelu z levého kruhu ale dokázal Brož na výstroji zkrotit. O druhém bodu se tak rozhodovalo až v nájezdech, ve kterých proměňovala jenom Dukla. V první sérii proměnil Jiří Fronk, na něj navázal v páté Tomáš Harkabus a právě gól prvního jmenovaného byl nakonec rozhodující. Dukla tak v pohledném zápase přetlačila odvěkého rivala poměrem 4:3.

Ohlasy trenérů

David Čermák (Rytíři Kladno): Zápas se mi hodnotí strašně špatně. Podali jsme opravdu nezodpovědný výkon bez nasazení. Měli jsme pouze dobrý vstup do utkání a šance, které jsme neproměnili. Jenže po dvou zbytečných faulech jsme dostali branku. Hlavně druhá třetina byla z naší strany strašná. Do třetí části jsme šli s tím, že se zápas pokusíme zvrátit. Povedlo se nám srovnat, ale bohužel si odvážíme domů jen jeden bod.

Viktor Ujčík (HC Dukla Jihlava): Převažují každopádně pozitiva. Musím kluky pochválit za 40 minut hry, kdy jsme opravdu hráli velmi slušně - pokud odmyslím vstup do zápasu, kdy jsme zbytečnými fauly dostali soupeře do hry. Jinak kluci odmakali zápas dobře. Mrzí nás výpadek ve třetí třetině, který nás stál bod. Jak jsem řekl v kabině: bude hrozně důležité se z toho poučit, jelikož to není poprvé, co jsme takový výpadek měli. Jestli chceme být úspěšný tým, tak se nám tohle prostě nemůže stávat.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie